(foto) Noul Pagani Imola Roadster e o mașină de vis pentru opt oameni de pe toată planeta
Hypercarul Huayra, care a apărut în 2011, a devenit al doilea model al companiei faimosului Horacio Pagani, înlocuind legendarul Zonda. Și, deși acum un an a fost introdus al treilea model din istorie – Utopia – producătorul italian încă nu se grăbește să trimită la pensie Huayra.
O nouă interpretare se prezintă acum sub forma lui Pagani Imola Roadster – cel mai performant open-top creat vreodată de brand!
Noutatea este varianta fără acoperiș a modelului coupe, făcut în doar șase exemplare (cinci pentru clienți și unul pentru Horacio Pagani). Mașina de bază a fost arătată la începutul lui 2020 și a fost botezată în cinstea legendarului autodrom italian, în esență fiind o mașină de curse care poate fi condusă pe drumurile publice.
Imola se remarcă printr-un kit de caroserie aerodinamic dezvoltat și un motor AMG V12 biturbo de 6.0 litri cu 838 CP/1.100 Nm. Pentru a face mașina mai ușoară a fost folosită chiar și o vopsea specială, menținând în același timp intensitatea, profunzimea și strălucirea culorii, ceea ce a contribuit la o greutate uscată impresionantă de numai 1.246 kg.
Noul Pagani Imola Roadster nu este doar alternativa fără acoperiș a mașinii de acum trei ani. În procesul de creare s-au folosit multe soluții și elemente aerodinamice care au fost testate pe hypercarul Huayra R, care a apărut după Imola – în 2021. Toate împreună, la o viteză de 280 km/h, generează o forță de apăsare echivalentă cu 600 de kg.
Mai mult: pentru că motorul mai puternic necesită o răcire sporită, asta a determinat echipa să abordeze cu meticulozitate radiatoarele și dinamica fluxurilor de aer din interior, sporind fiabilitatea și performanța lui Imola Roadster. Două caracteristici noi optimizează răcirea: mărirea celor două prize de aer frontale și dubla evacuare pentru aer cald, una fiind ascunsă în pasajul roții, iar cealaltă se află pe lateralul barei de protecție, fiind o trăsătură distinctivă a modelului Imola.
Deschiderile de pe pasajele roților oferă multe avantaje, cum ar fi reducerea presiunii sub partea din față pentru a beneficia de stabilitatea aerodinamică și pentru a îmbunătăți fluxul de aer către anexele aerodinamice din spate.
Ieșind în evidență în vârful siluetei, acel air scoop superior maximizează eficacitatea aspirației motorului V12, iar ”înotătoarea” centrală impresionantă minimizează valurile și stabilizează vehiculul. Pentru prima dată, priza de aer ovală și suporturile aripii posterioare sunt un tot întreg cu capacul de peste motor!
Imola Roadster mai beneficiază de cele patru elemente mobile din zona capotei și de lângă stopuri, care se mișcă independent una de cealaltă: se adaptează nevoilor de conducere pentru a compensa înclinarea mașinii la frânare și ruliul în viraje. Este un sistem aerodinamic care funcționează în sinergie cu suspensiile active, contribuind la stabilitatea vehiculului.
Suplimentar, corpul stopurilor a fost actualizat, iar noile orificii de aerisire extrag aer cald din pasajul roții în același timp. Acest lucru îmbunătățește simultan răcirea frânelor posterioare și forța aerodinamică, adică acea forță care împinge vehiculul spre sol și crește ținuta de drum. Iar extractorul impresionant echilibrează așa-numitul ground effect generat de impunătorul difuzor integral din carbon.
Șasiul a fost realizat folosind Carbo-Titanium HP62-G2 și Carbo-Triax HP62 (adică un amestec de fibră de carbon și titan), iar datorită procesului special de vopsire Acquarello Light a fost posibilă reducerea greutății mașinii cu încă 5 kg. Suspensia-i este din aliaj de aluminiu forjat, independentă pe fiecare roată, cu brațe duble, arcuri elicoidale și amortizoare controlate electronic (folosește cele mai performante microprocesoare din sector).
Modelul mai utilizează frâne Brembo carbon-ceramice cu discuri de aproape 400 mm și anvelope Pirelli P Zero Trofeo R special create (acoperă jante forjate APP din aluminiu Avional de 21/22 inchi, mărimea anvelopelor fiind de 265/30 R20 în față și 355/25 R21 în spate). Tehnologia Multi-Compound a permis dezvoltarea personalizată a caracteristicilor compusului ideal, sporind aderența prin optimizarea profilului și obținând o precizie geometrică de neegalat folosind noi procese de construcție inspirate de cele utilizate în Formula 1. Accelerațiile maxime ale mașinii pot ajunge la o forță de 2.2 g – atât în viraje, cât și la frânare.
Sistemul de evacuare are șase terminații, două dintre care ascunse. Este fabricat din titan și acoperit cu ceramică folosind un sistem sofisticat de fuziune cu plasmă, devenind astfel mai ușor și asigurând o disipare mai eficientă a căldurii. Performanța sa aerodinamică este de neegalat, iar experiența auditivă pe care o oferă este cu adevărat uluitoare.
Imola Roadster are același V12 biturbo de 5.980 cm3, dar forțat să producă 850 CP (la 5.600 rpm). Cuplul neschimbat de 1.100 Nm este valabil între 3.600-5.600 rpm. Această inimă puternică face echipă cu o cutie de viteze secvenţială cu şapte trepte care pot fi comutate și manual, marca Xtrac (include un diferențial electromecanic). Tracțiunea este pe puntea din spate. Drept urmare, roadsterul cu o greutate uscată de 1.260 kg este capabil să accelereze până la 350 km/h (viteză limitat electronic).
Interiorul Imola Roadster transcende granițele timpului; își propune să-i încânte pe cei care îl experimentează, chiar înainte de a porni motorul: lemnul-carbo, pielea fin reliefată, componentele care prezintă alura naturii mecanice. Satisfacția atingerii și a vederii este imediată. Nici măcar simțul auzului nu este neglijat: sistemul audio cu șapte canale și cu noul bass reflex de pe panourile ușii oferă o experiență auditivă captivantă și clară. Scaunele monococ din fibră de carbon au centuri cu prinderi în patru puncte.
În total vor fi construite opt exemplare Pagani Imola Roadster și fiecare va fi unic, deoarece individualizarea extinsă este asigurată de către divizia Pagani Grandi Complicazioni.
Cmentariile sunt închise