(foto) Noul VW Touareg eHybrid, împreună cu Touareg R, au eliminat din gamă versiunea cu V8 TDI

Grupul german Volkswagen a trimis la pensie cel mai mare și mai puternic motor turbodiesel. Unitatea EA898, V8 şi de 4.0 litri volum, a fost introdusă în 2016 şi a existat în versiune standard cu două turbocompresoare, dar şi în una asistată de un supercharger electric.

Până de curând, astfel de motoare puteau fi instalate pe maşini precum Audi A8, SQ7 și SQ8, Porsche Panamera (mai devreme), Bentley Bentayga și Volkswagen Touareg, dar în septembrie producția de mașini cu acest diesel a fost întreruptă. SUV-urile celor de la Audi există acum pe site-ul oficial doar cu motorizarea TFSI pe benzină.

Modelul Touareg V8 TDI (cu 421 CP şi uriaşul cuplu de 900 Nm, 0-100 km/h în 4.9 secunde) a stat pe linia de asamblare nu mai mult de un an şi jumătate. Cine a reuşit să şi-l cumpere se poate simţi oarecum norocos, însă pentru cei care nu au mai putut VW propune alte două modele drept “compensaţie”.

Primul este noul Touareg R (462 CP/700 Nm, 0-100 km/h în 5.1 secunde), care a fost prezentat la începutul anului şi abia acum a intrat în vânzare (de la 84.660 de euro în Germania), în timp ce al doilea este noul Touareg eHybrid, anunţat ieri. Ca şi vârful de gamă, modelul dat este un SUV plug-in hybrid cu tracţiune integrală.

Sub capotă are un motor V6 TFSI de 3.0 litri (cu 340 CP şi 450 Nm), cuplat la o cutie de viteze automată în opt trepte, în carcasa căreia este integrat un motor electric ce produce alţi 136 CP. Sistemul generează în total 381 CP şi 600 Nm, exact ca pe modelul Audi Q8 55 TFSI e quattro, prezentat tot ieri. Sistemul de tracţiune este unul integral permanent, cu un diferenţial Torsen interaxial.

Bateria litiu-ion de 14.1 kWh se află montată sub podeaua portbagajului. Aceasta poate fi reîncărcată de la o priză, fie ea şi casnică, asigurând o autonomie totală de 47 km în ciclu WLTP. În mod implicit un astfel de SUV porneşte mereu în mod pur electric şi fără intervenția motorului pe benzină poate rula cu până la 140 km/h. Poate face 0-100 km/h în 6.3 secunde, iar viteza maximă urcă până la 250 km/h.

În Germania, noul Touareg eHybrid costă de la 72.378 de euro. Standard include un sistem de climatizare automată pe patru zone, un Innovision Cockpit cu instrumente digitale, sistemul multimedia de top Discover Premium cu navigaţie, un acoperiș panoramic glisant, etc. Modelul mai poate tracta remorci de până la 3.5 tone greutate, inclusiv şi în mod electric de rulare.

https://autoblog.md/video-cum-merge-noul-volkswagen-touareg-3-0-tdi-v6-test-drive-autoblog-md/

Cmentariile sunt închise