(foto) O limuzină GAZ-14 Chaika, utilizată în trecut de baronul romilor de la Soroca, este de vânzare

O limuzină GAZ-14 Chaika, fiind în proprietate şi utilizată pe vremuri de însuşi baronul romilor de la Soroca Arturi Cerari, este de vânzare!

Automobilul este încă pe roţi, are un tren de rulare funcţional şi a păstrat şi perechea de plăcuţe cu numere de înmatriculare mai speciale.

Potrivit datelor din anunţ, maşina cu şapte locuri pentru pasageri şi produsă în anul 1984, are un parcurs de doar 80.000 de km. Sub capotă se menţionează că are un motor diesel de 3.7 litri, care trimite toată puterea pe puntea din spate prin intermediul unei cutii de viteze manuale.

Cel mai probabil datele au fost indicate greşit pentru că o astfel de maşină trebuie să aibă un benzinar V8 cu două carburatoare, cu un volum de 5.526 cm3, cu 220 CP şi 451 Nm de cuplu la activ, în combinaţie cu o cutie de viteze automată în trei trepte.

Automobilul negru necesită o recondiţionare completă, însă starea în care se află la moment este încă destul de satisfăcătoare. Limuzina se poate găsi la Soroca şi se cer în schimb pentru aceasta nu mai mult de 25.000 de euro.

Cunoscând că Artur Cerari avusese chiar în curtea casei două exemplare GAZ-14 Chaika, acelaşi vânzător mai are activ un anunţ în care propune drept piese de schimb un motor şi o cutie de viteze pentru acelaşi cel automobil, acestea fiind cel mai probabil extrase de pe al doilea exemplar care ar fi într-o stare mai proastă.

Potrivit articolului din 2015, pe care l-am găsit în arhiva noastră şi îl ataşăm mai jos, baronul a procurat cele două exemplare GAZ-14 încă mulți ani în urmă pentru a le restaura și a se deplasa prin Moldova. Însă aşa şi nu şi-a mai dus intenţia până la capăt din diverse motive, deşi exemplarul din anunţ este înmatriculat şi funcţional, semn că unele intervenții la el totuşi s-au făcut.

Amintim că în total au fost produse manual la fabrica Gorkii din URSS, între anii 1977 şi 1988, doar 1.100 astfel de automobile. Primul exemplar a fost asamblat la sfârşitul lui 1976 şi a fost dăruit lui Leonid Brejnev cu ocazia zilei sale de naştere. Are o lungime de peste 6.1 metri şi o greutate de peste 2.6 tone. Cu toate acestea poate atinge o viteză maximă de 175 km/h, deşi spre sfârşitul anilor ’80 a fost creată o versiune cu 250 CP care putea rula cu 220 km/h!

https://autoblog.md/comoara-la-soroca-in-ograda-baronului-artur-cerari-stau-doua-masini-deosebit-de-speciale/

Cmentariile sunt închise