(video) Opel Corsa primeşte o ediţie limitată aniversară în cinstea împlinirii a 40 de ani de existenţă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

2022 este un an aniversar pentru Opel: compania a făcut inovații la prețuri accesibile pentru toată lumea timp de 160 de ani și, în același timp, unul dintre modelele bestseller își sărbătorește cea de-a 40-a aniversare. Opel Corsa a revoluționat clasa de mașini mici cu premiera sa în 1982 și astăzi, la a șasea generație, este mai solicitat ca niciodată.

Anul trecut, actuala Corsa a fost cea mai populară mașină mică din Germania și cea mai vândută mașină în Marea Britanie. Iar Opel Corsa-e a câștigat „Volanul de aur 2020”, acum reprezintă deja aproximativ un sfert din vânzările Corsa și concurează cu succes în motorsport ca mașină de raliu fără emisii.

Dar pentru a înțelege pe deplin popularitatea lui Corsa de la debutul său în 1982, este mai întâi necesar să ne uităm la un alt model de succes cu Blitz – Opel Kadett. Inițial era o mașină mică de aproximativ 3.8 metri lungime, concepută pentru a aduce mobilitate mai multor persoane într-un moment în care conducerea unei mașini era încă un adevărat lux.

Apoi, de-a lungul deceniilor, clienții au devenit rapid mai exigenți, pe măsură ce prosperitatea lor a crescut. Micul Kadett a devenit mai mare și mai puternic în a doua jumătate a secolului XX, apropiindu-se de clasa compactă odată cu apariția fiecărei versiuni. Acest lucru a creat un slot, o nişă sub ceea ce devenise modelul clasic entry-level al producătorului din Rüsselsheim.

Așa că era timpul pentru a lansa o mașină mică nouă, autentică – era timpul pentru Corsa. Noul model mic a ieșit de pe linia de producție pentru prima dată în toamna lui 1982 în noua fabrică de mașini din Zaragoza și a pornit imediat pe drumul său spre a deveni un bestseller pentru Opel. Până în prezent, la 40 de ani de la momentul lansării, peste 14 milioane de unități au părăsit fabricile, majoritatea fiind produse în Zaragoza și Eisenach.

Acest succes se datorează în mare măsură numeroaselor tehnologii de vârf care au fost introduse în diferitele generații Corsa și care anterior erau disponibile doar în clasele superioare de vehicule. Acestea includ sisteme de siguranță și asistență precum ABS și airbaguri, camera frontală cu indicator de distanță, asistent de recunoaștere a indicatoarelor rutiere și unul de menţinere în bandă, şi, cel mai recent, iluminarea adaptivă Intelli-Lux LED Matrix, fără orbire.

Acum, la a șasea generație, cea mai bine vândută mașină mică arată cât de potrivită este pentru viitor. Din 2019 a devenit, de asemenea, complet fără emisii pentru prima dată.

Opel Corsa – O poveste de succes în șase acte

  • Primul act: Opel Corsa A, din 1982 până în 1993

Corsa A a prezentat proporții strânse cuplate cu o lungime scurtă de doar 3.62 metri. Avea arcuri de roată îndrăznețe, evazate, precum o mașină de raliu și un coeficient de rezistență excepțional de scăzut de 0.36 Cd, care a fost, eventual, record pentru clasa sa. Designerul-șef Erhard Schnell a creat o mașină mică, sportivă, cu linii clare și cizelate, menită să atragă în mod deosebit „omul casei”.

Punctul culminant a fost Corsa GSi de 100 CP și motorizarea diesel. Gama de modele hatch cu două uşi şi notchback a fost extinsă în 1985 odată cu adăugarea popularului model cu cinci uși. Corsa A a devenit un bestseller foarte apreciat, cu 3.1 milioane de unități construite.

  • Actul doi: Opel Corsa B, din 1993 până în 2000

În ciuda succesului înregistrat de Corsa A, la Rüsselsheim a fost luată decizia de a-și poziționa succesorul drept unul „drag pentru doamne”. Legenda designului Opel Hideo Kodama s-a pus pe treabă și a creat o Corsa mult mai rotundă, mai moale, cu faruri atrăgătoare, care se potrivesc perfect cu aspectul drăguț, ca de copil.

Corsa B era cu 10 centimetri mai lung și mult mai spațios în interior decât predecesorul său. De asemenea, a introdus standarde de siguranță mai înalte în segmentul său, inclusiv ABS, protecție la impact lateral și airbaguri frontale.

Pentru piețele speciale, pe lângă hatchback, Opel a oferit din nou un notchback, precum și variante break și chiar pick-up. Motoarele pe benzină aveau deja tehnologie de injecție de combustibil și convertizoare catalitice, în timp ce GSi avea 16 supape, iar puterea diesel era acum turbo.

Al doilea Corsa a avut succes în întreaga lume, iar vânzările au depășit pragul de patru milioane de exemplare.

  • Actul trei: Opel Corsa C, din 2000 până în 2006

În spiritul de a nu schimba niciodată o echipă câștigătoare, lui Hideo Kodama i s-a cerut din nou să proiecteze forma lui Corsa C. Stilul a fost orientat în mod conștient către predecesorul său de succes. Corsa a crescut din nou cu 10 centimetri, până la o lungime totală de puțin sub 3.84 metri și a avut o poziție mai largă cu un ampatament mai lung, ceea ce a mărit mult spațiul interior.

Pentru prima dată, caroseria a fost complet galvanizată. Motoarele sofisticate pe benzină ECOTEC cu patru supape și noile motoare turbo diesel cu injecție directă au asigurat o putere suficient de mare, un consum redus de combustibil și cele mai scăzute valori ale emisiilor – toate variantele respectau deja standardele de emisii Euro 4. Corsa C a devenit, de asemenea, o vedetă și s-a vândut în 2.5 milioane de unități.

  • Actul patru: Opel Corsa D, din 2006 până în 2014

De aici înainte, versiunile cu trei și cinci uși au început să meargă pe drumuri separate: Corsa cu trei uși are un stil unic, asemănător unui coupé, destinat clienților sportivi, la fel ca și Corsa A originală. Varianta cu cinci uși devine una mai spațioasă, o mașină de familie cu drepturi depline. Corsa D avea încă mai puțin de patru metri lungime, crescând până la exact 3.999 mm.

Cu tehnologia ecoFLEX de la Opel, Corsa avea sisteme Start/Stop care economisesc combustibil și motoare foarte eficiente. Versiunea 1.3 CDTI ecoFLEX a consumat mixt doar 3.3 l/100 km și a emis doar 88 g/km CO2 (conform NEDC).

A patra generație Corsa şi-a găsit peste 2.9 milioane de clienţi.

  • Actul cinci: Opel Corsa E, 2014 până în 2019

Dinamic, practic și elegant, Corsa E este, de asemenea, un bestseller cu aproximativ 1.3 milioane de unități vândute. A cincea generație a fost la fel construită în fabricile Opel din Zaragoza și din Eisenach. Pentru prima dată, mica vedetă a depăşit lungimea de patru metri, oferind confort ridicat și tehnologii de vârf pe o lungime de 4.02 metri.

Volanul încălzit, încălzirea scaunelor și controlul automat al climei sunt desigur oferite, la fel ca și camera frontală cu indicator de distanță, recunoașterea indicatoarelor rutiere și asistența pentru menținerea benzii. Șoferii sunt conectați optim cu sistemele de infotainment IntelliLink compatibile Apple CarPlay și Android Auto, inclusiv printr-un ecran tactil color de 7.0 inci.

Modelul sportiv de top a fost inițial Corsa OPC cu 207 CP și mai târziu Corsa GSi cu 150 CP.

  • Actul șase: Opel Corsa F, introdus din start în versiune electrică în 2019

Opel este echipat optim pentru provocările viitoare cu Corsa F. Cea mai recentă generație a mașinii mici, care și-a sărbătorit premiera mondială la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt din 2019, este disponibilă și în format electric, fără emisii, pentru toată lumea, pentru prima dată. Un adevărat punct culminant este, de asemenea, iluminarea Intelli-Lux LED Matrix adaptivă şi fără strălucire, pe care Opel o oferă în premieră și în segmentul mașinilor mici cu actuala Corsa.

În plus, există numeroase sisteme de asistență de ultimă generație, cum ar fi Forward Collision Alert cu frânare automată de urgență și detectarea pietonilor, precum și controlul adaptiv al vitezei bazat pe radar, care fac conducerea mai sigură și mai relaxată.

Cu o lungime de 4.06 metri, manevrabilitatea, aspectul clar și caracterul practic al Corsa (acum doar cu cinci locuri) rămân exemplare. Linia de acoperiș asemănătoare cu cea a unui coupe este cu 48 mm mai mică decât la predecesorul său, dar fără a afecta spaţiul pentru cap, deoarece şoferul stă cu 28 mm mai jos. Centrul de greutate scăzut avantajează performanța de condus și manevrabilitatea. Cel mai recent Corsa este mai direct și mai dinamic – pentru mai multă distracție la volan. Cu această rețetă de succes, mașina mică cu Blitz a devenit din nou cea mai populară mașină mică și cea mai bine vândută mașină din țări precum Germania și, respectiv, Marea Britanie.

Bestsellerul cu baterii își demonstrează efectul electrizant asupra publicului în mai multe moduri: în Germania, Corsa-e de serie a câștigat „Golden Steering Wheel 2020” – și în format Corsa-e Rally, demonstrează în motorsport cum pot fi combinate performanța de top și compatibilitatea cu mediul. Opel este primul producător care a dezvoltat un vehicul de raliu electric cu baterie, care a concurat în ADAC Opel e-Rally Cup, prima cupă din lume pentru autovehicule electrice a unei singure mărci, din 2021, arătând astfel viitorul raliurilor.

Opel va sărbători jubileul cu modelul special „Corsa 40 Years”, care va fi pus în vânzare în săptămânile următoare pe piețe selectate din Europa. Ediția limitată la doar 1.982 de unități vine cu o nouă culoare pentru caroserie numită Rekord Red, care amintește foarte mult de roșul folosit pe Corsa A originală. Contrastul este oferit de plafonul negru și decorul de culoare neagră pe alte elemente. Jantele din aliaj ușor de 17 inci, în negru lucios, cu inserții în gri mat, subliniază aspectul dinamic.

În interior, modelul nu este doar nostalgic, ci și extrem de modern. Include, în special, o interpretare modernă a ornamentului original al scaunelor cu tapiţerie din tartan. Cumpărătorii vor putea, de asemenea, să obţină fără costuri suplimentare nişte șosete din tartan în ediție limitată, în designul actual, precum și în cel original.

Insigna în ediție limitată este la fel de unică. Fiecare „Corsa 40 Years” va avea propria insignă numerotată de la 0001 la 1982, situată pe decorul negru al planşei de bord din faţa pasagerului. În plus, la fel ca orice Corsa, modelul special oferă standard numeroase dotări de confort și siguranță. Lista variază de la Multimedia Radio (compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto) și faruri cu LED până la sisteme electronice de asistență a șoferului, cum ar fi alerta de coliziune frontală cu frânare automată de urgență și detectarea pietonilor.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/