(foto) Premieră: Audi SQ7 revine pe piaţă odată cu facelift-ul
Audi SQ7 revine pe piaţă după ce a fost introdus în 2016 ca model de top, dar ulterior a fost scos din producţie, lăsate fiind în vânzare doar exemplarele din stocuri. Să-i aducă facelift-ul o nouă şansă pentru succes?
Ce oferă de această dată Audi pentru aproape 100.000 de euro în schimb? Aflaţi că sub capotă stă acelaşi V8 TDI biturbo de 4.0 litri, care produce 435 CP şi 900 Nm de cuplu între 1.250 și 3.250 rpm. SUV-ul mare poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în 4.8 secunde, în timp ce viteza sa de top limitată electronic constituie 250 de km/h. În funcție de echipamentele alese, producătorul german afirmă că cifrele de consum mixt variază între 7.4 şi 7.6 litri la 100 de km parcurşi, în timp ce emisiile de CO2 sunt în jur de 194-200 g/km.
Pentru un consum redus şi eficienţă energetică, sistemul de propulsie funcţionează în combinaţie cu un subsistem electric de 48 V, care la rândul său alimentează un compresor alimentat electric (EPC) ce asistă cele două turbo compresoare de fiecare dată când cererea de putere la apăsarea acceleratorului este ridicată, iar energia disponibilă în sistemul de evacuare a gazelor de eşapament este încă scăzută. În acest caz, EPC-ul se ocupă de furnizarea de aer proaspăt care este important pentru ardere. Ca rezultat, cuplul imens este disponibil instantaneu în orice moment, de exemplu atunci când se accelerează de la viteze mici sau se porneşte de pe loc.
EPC-ul este integrat în tractul de admisie a aerului. Un motor electric compact accelerează rotorul compresorului până la 70.000 rotații per minut în doar 250 milisecunde. În particular în sistemul de evacuare mai funcţionează două actuatoare speciale care modulează sunetul produs de motorul cu opt cilindri.
Vezi şi: (video/update) Noul Audi SQ8: Cât costă cel mai puternic SUV diesel din Europa
Agregatul TDI este cuplat la o cutie de viteze tiptronic cu opt trepte ce sunt comutate rapid, iar toată puterea este transmisă roţilor prin intermediul unui sistem quattro de tracţiune integrală permanentă. Standard pe acest model se mai oferă o suspensie pneumatică sportivă şi o direcție progresivă, al căror raport devine din ce în ce mai direct pe măsură ce unghiul de direcție crește, fapt care creează o dinamică excelentă de condus.
Mai are şi un sistem de roţi directoare spate: cele din spate se întorc cu până la 5 grade în direcție opusă la viteze mici, ceea ce mărește agilitatea SUV-ului. Pe autostradă, la viteze mari, aceste roți se întorc uşor în aceeași direcție cu cele din faţă pentru a promova stabilitatea.
Opţional clienţilor li se va pune la dispoziţie un pachet ce include stabilizatoare electromecanice pentru suprimare activă a ruliului. Acesta reduce vibrațiile masei suspendate atunci când se conduce drept înainte pe drumuri denivelate și folosește compensarea optimă a roților pentru a reduce unghiul ruliului în virajele abordate cu un stil sportiv de condus.
Mai mult, un diferențial sportiv, care permite o manipulare chiar mai dinamică, este al treilea sistem high-tech de la bord. În curbe rapide, acesta distribuie în mod activ puterea şi cuplul între roțile din spate. În acest fel, Audi SQ7 TDI este literalmente presat în curbă atunci când virează sau accelerează în ea, eliminând orice semn de subvirare. Iar în cazul unei supra virări excesive, diferenţialul are grijă să schimbe mai mult cuplu pe roata din interiorul curbei.
Audi SQ7 TDI facelift prezintă designul actual al modelelor Q cu detalii specifice S line. Se deosebeşte de un SUV obişnuit prin grila Singleframe cu lame duble verticale, carcase ale oglinzilor retrovizoare cu un aspect similar aluminiului, cele patru terminaţii rotunde cromate ale eşapamentului şi noile bare de protecţie. Unele atașamente ale acestora din urmă sunt vopsite în argintiu mat, iar un pachet de styling cu elemente negre este disponibil ca opțiune. Culoarea Daytona gray, inclusiv cu efect perlat, precum și numeroase finisaje personalizate din programul Audi exclusive sunt disponibile ca o caracteristică specială.
SQ7 facelift mai este echipat din uzină cu jante din aluminiu de 20 de inci, în anvelope care măsoară 285/45, toate standard. Mecanismele de frânare au discuri de 400 şi 370 de mm pe faţă şi spate respectiv. Etrierele sunt vopsite într-o culoare neagră standard (sau roşie opţional), iar cele din faţă au imprimate logouri S.
La cerere se poate instala şi un set de mecanisme de frânare carbo-ceramice de 20 de inci, deosebit de rezistente la abraziune. Discurile acestora măsoară câte 420 şi 370 de mm respectiv. Etrierele pe care le are sunt vopsite în nuanţa anthracite gray.
În interior, habitaclul poate fi tapiţat cu o combinaţie de piele de culoare întunecată şi Alcantara. Inlay-urile sunt fabricate din aluminiu mat sau opțional din fibră de carbon, toate care subliniază aspectul sportiv al modelului. La cerere, pachetul de iluminare conturată/ambientală poate completa atmosfera cu una din cele 30 de culori. Sistemul multimedia MMI navigation plus, precum şi panoul de bord Audi virtual cockpit cu o interfaţă specifică modelului vin standard, în timp ce un head-up display este opţional.
În plus față de scaunele sport, şoferul se va mai bucura de nişte praguri iluminate la uşi, cu inserţii din aluminiu şi cu logouri S pe cele din faţă. Pedalele, suportul pentru piciorul stâng și elementul de protecţie de la marginea de încărcare a portbagajului sunt fabricate din oțel inoxidabil.
Opțional sunt disponibile scaune S sport seats plus cu tetiere integrate, logouri S brodate, cu ajustare pneumatică lombară și tapiţate cu piele Valcona sub forma unor romburi. Spectrul de culori variază de la black, rotor gray, până la exclusivul Arras, o nuanţă roşie oferită doar pentru modelul S. Un sistem de control al climatizării şi de masaj pot fi adăugate suplimentar în aceste scaune.
Oferta extinsă este completată de numeroase opțiuni, inclusiv: un sistem de climatizare automată în patru zone, sistem soft close pentru uşi, sistem audio Bang & Olufsen 3D Advanced și un pachet de îmbunătăţire a calităţii aerului cu parfumare şi ionizare, etc. Farurile HD matrix LED se oferă ca alternativă la cele standard matrix LED cu indicatori de direcţie dinamici, iar un adaptive cruise assist se numără printre o varietate de sisteme de asistență pentru șofer, disponibile la cerere.
Noul Audi SQ7 facelift este disponibil la comandă de la sfârşitul lunii iulie, în timp ce pe piaţă va ajunge de la sfârşit de septembrie. În Germania are un preţ de start de 94.900 de euro, în timp ce versiunea cu şapte locuri costă de la 96.420 de euro.
Vezi şi: (foto) Premieră: Acum Audi Q5 este disponibil ca un plug-in hybrid cu 367 de cai putere
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise