(foto) Premieră: Cadillac introduce versiunile non-sportive ale noului sedan CT4
Noul sedan Cadillac CT4 este moștenitorul modelului ATS, un concurent de peste ocean pentru modele cum ar fi BMW Seria 3, Mercedes-Benz C-Class sau Jaguar XE. Dacă vă mai amintiţi, chiar în ultima zi de mai a debutat în cea mai puternică şi scumpă versiune, însă acum, în preajma startului producţiei, constructorul auto ne arată şi maşinile în versiuni de bază care vor fi şi cele mai cerute pe piaţă.
Amintim rapid că noul sedan este construit pe aceeași platformă Alpha care o folosesc şi modelele ATS, CTS și CT5. Aceasta dispune de o suspensie de tip McPherson pe puntea din faţă și una multi-link cu cinci braţe pe cea din spate.
Standard, toată puterea este transmisă spre roţile din spate, însă toate versiunile (inclusiv cele de bază) pot fi comandate opţional cu un sistem de tracţiune integrală (cu un ambreiaj care conectează puntea față).
Mecanismul care îi asigură o servodirecţie electrică se află montat pe coloana de direcţie, mecanismele de frânare au câte un amplificator electromecanic pe toate roţile, iar în suspensie se folosesc arcuri şi amortizoare ZF MVS.
Dimensiunea ampatamentului a rămas aceeași ca şi cea a modelului ATS anterior (2.775 mm), dar în lungime a crescut considerabil: 4.756 în loc de 4.643 mm. Lățimea (1.815 mm) și înălțimea (1.423 mm) aproape că nu s-au schimbat. Volumul portbagajului este unul modest de 303 litri în conformitate cu metoda de măsurare americană.
Linia de jante este compusă din modele de doar 17 sau 18 inci. Paleta de culori pentru caroserie include 11 opțiuni, iar pentru habitaclu sunt opt culori distincte. Împreună cu materialele decorative şi echipamentele opţionale clienții nu vor avea probleme la capitolul personalizare.
Versiunile Luxury și Premium Luxury vor putea fi recunoscute la exterior printr-o serie de inserţii cromate, iar caracteristicile distinctive pentru cele Sport și CT4-V sunt inserţii decorative negre, o grilă diferită de radiator şi un spoiler pe capacul portbagajului.
De asemenea, pentru sedanurile sportive se oferă standard pe puntea din faţă mecanisme de frânare Brembo cu discuri de 321 mm în loc de 300 mm cât măsoară cele standard, dar şi cu etriere cu câte patru pistoane.
Designul interior al maşinilor este unul relativ conservator: panou de bord cu ceasuri analogice, un levier tradiţional al cutiei de viteze automate (deși pe modelul CT4-V este unul fixat), sistem multimedia cu ecran tactil de 8 inci, sistem de climatizare în două zone, etc.
Apropo, în nivel de echipare de bază există un sistem de izolare fonică activă, iar lista de opţiuni include o tapiţerie cu piele naturală în loc de una artificială sau un volan încălzit.
Noul Cadillac CT4 este oferit cu două motoare la alegere: nişte benzinare cu câte patru cilindri, cu un singur turbo compresor Twin-Scroll, cu sistem de injecție directă a carburantului și chiar cu un sistem de deconectare a doi din cei patru cilindri la sarcini mici. Unitatea de bază are un volum de 2.0 litri şi produce 241 CP/350 Nm, fiind cuplată la o transmisie automată cu opt trepte.
Pentru cei care doresc mai multă putere se pune la dispoziţie o variantă de 2.7 litri care produce 313 CP și 472 Nm. Acest motor funcționează deja în tandem cu o transmisie automată cu 10 viteze. Din păcate, în Statele Unite ale Americii nu se obişnuieşte în a se face publice caracteristicile dinamice.
Acelaşi motor este instalat şi pe modelul de top – CT4-V – doar că este forţat să producă 329 CP şi 515 Nm. Un asemenea sedan mai are un diferenţial spate cu sistem de blocare automată, iar în combinaţie cu tracţiune spate o suspensie adaptivă cu amortizoare Magnetic Ride Control 4.0.
Alături de toate cele enumerate, automobilele mai dispun de câteva dotări electronice interesante. În primul rând un sistem cu moduri de rulare Tour, Sport, Snow/Ice, Track şi My Mode în care setările pot fi particularizate separat. Iar sistemul Super Cruise este un fel de pilot automat brevetat, care conţine în memorie majoritatea autostrăzilor (înregistrate foto/video preliminar), care permite conducerea şi fără a ţine mâinile pe volan, deşi o cameră interioară va avea grijă ca privirea conducătorului auto să nu fie distrasă de la drum.
Noul Cadillac CT4 va fi produs la uzina Lansing Grand River din Michigan, împreună cu sedanurile CT5 mai mari, după ce au fost investiţi 211 milioane de dolari pentru renovare. În SUA, vânzările mașinilor vor începe înainte de sfârșitul anului curent, dar prețurile nu au fost încă anunțate.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise