(foto) Premieră: Modelele Audi S5 Coupe şi Sportback, acum cu motoare turbo diesel sub capotă
Pentru prima dată în istoria modelului, Audi S5 a primit un V6 diesel sub capotă! Motorul TDI de 3.0 litri de pe S5 Coupe și S5 Sportback produce 347 CP și livrează până la 700 Nm de cuplu (2.500—3.100 rpm).
Mai mult, motorizarea dispune de un compresor acţionat electric ce oferă o performanță puternică suplimentară, în timp ce un sistem mild hybrid îmbunătățește eficiența consumului de combustibil, anunţat ca fiind în regim mixt şi calculat după ciclu WLTP, de doar 6.2 litri/100 km. Această combinație de putere, cuplu și eficiență face ca S5 să fie unic în segmentul său.
Vezi neapărat: (video) Test Drive: Audi S5 Sportback – singurul în Moldova
Motorul TDI de 3.0 litri de pe modelele S5 reprezintă cea mai puternică versiune V6 diesel din toată gama disponibilă. Combinația sa de performanță și eficiență îl stabilește separat în acest segment. Noile modele S consumă în medie cu 19 procente mai puțin combustibil decât aceleaşi modele disponibile motoarele pe benzină, în ciuda faptului că produc un cuplu semnificativ mai mare.
Un S5 Coupe TDI poate accelera până la 100 de km/h în doar 4.8 secunde, în timp ce un S5 TDI Sportback în 4.9 secunde. Viteza maximă este limitată electronic în ambele cazuri la 250 de km/h. De asemenea, ambele automobile au nişte eşapamente tunate fin pentru a reda un sunet sportiv.
Motoarele din modelele S TDI funcţionează împreună cu un compresor acţionat electric (EPC) și tehnologia mild hybrid (MHEV). Ambele sisteme au acces la un sistem electric de 48 V. Pentru prima dată în S5 TDI, un puternic demaror generator cu o curea este inima sistemului mild hybrid, asigură suplimentar 11 CP şi 60 Nm care se injectează pentru un start rapid şi în timpul unor acceleraţii bruşte într-un timp limitat.
Energia este stocată într-o baterie litiu-ion compactă cu o capacitate de 0.5 kWh, situată sub podeaua portbagajului. Un convertor AC/DC conectează sistemul electric convențional de 12 volți.
EPC-ul oferă performanțe ridicate chiar de la pornire. Precum accelerația viguroasă a automobilelor, acest compresor oferă impulsuri repetabile de putere suplimentară atunci când se apasă acceleratorul. Aceasta înseamnă că EPC nu permite realizarea unui turbo lag, ci din contra, o reacție ridicată și o accelerare puternică în fiecare situație de conducere. Timpul de răspuns al lui EPC este 300 milisecunde, puterea sa de vârf este de șapte kilowaţi, iar viteza maximă de rotaţie este de 65.000 rpm. Funcția de impuls electric se extinde pe tot intervalul de rotaţii până la 1.650 rpm.
Datorită compresiei duble, cu alte cuvinte EPC-ul lucrează în tandem cu turbo compresorul de evacuare, noile modele S sunt capabile să producă un cuplu constant de 700 Nm într-un interval foarte redus de turaţii. EPC mai oferă asistenţă turbo compresorului atunci când nu există energie insuficientă în gazele de eșapament pentru o acumulare spontană a cuplului – la pornirea sau accelerarea la sarcină redusă, de la o viteză redusă a motorului.
EPC-ul, care se seamănă vizual cu un turbo compresor convențional, este montat direct pe motor în calea aerului de admisie din spatele intercooler-ului. În majoritatea stărilor de operare este eludată de o supapă bypass. Cu toate acestea, în cazul în care sarcina cerută de accelerator este mare și energia disponibilă pe partea turbinei este scăzută, supapa de bypass se închide, ghidând aerul de admisie spre EPC. Astfel, aerul comprimat curge direct în camera de ardere.
Rezultatul: răspuns spontan și putere impresionantă de tracţiune la accelerare, depășiri și pentru schimbări de sarcină. Acest lucru plasează întreaga putere a motorului imediat la dispoziția conducătorului auto de fiecare dată când acesta are nevoie de ea. În conducerea de zi cu zi, tehnologia evită downshifts-urile frecvente, menține nivelul de viteză al motorului scăzut și suprimă turbo lag-ul.
Vezi şi: (foto) Premieră: Noile Audi S6 Sedan, S6 Avant şi S7 Sportback – toate cu motoare TDI electrificate
În timp ce EPC stimulează performanța, sistemul MHEV contribuie la îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil. Sistemul MHEV cuprinde un demaror-generator acţionat de o curea şi răcit cu apă (BAS) și o baterie litiu-ion cu o capacitate de 0.5 kWh adăpostită în podeaua vehiculului sub compartimentul pentru bagaje.
BAS este conectat la arborele cotit. În timpul decelerării se poate recupera până la 11 CP şi 60 Nm, care apoi este stocată în bateria litiu-ion. Când conducătorul auto accelerează din nou, BAS reacționează instantaneu prin repornirea motorului. Tehnologia MHEV mai permite operarea operaţiunilor start/stop de la o viteză de 22 km/h. Datorită, în parte, integrării sistemului mild hybrid și a senzorilor vehiculului, modelele S realizează o economisire de combustibil de până la 0.4 litri în condiții reale de conducere și poate rula până la 40 secunde cu motorul complet dezactivat (dacă nu se apasă acceleratorul între 55 şi 160 km/h).
Pe această bază, modelele S TDI combină dinamica impresionantă a condusului cu eficiență ridicată, consum redus de combustibil și emisii scăzute. Toate modelele S TDI au omologare la standardul de emisie Euro 6d temp.
Această versiune de top a motorului V6 TDI de 3.0 litri a fost dezvoltată și modificată la numeroase capitole. Unitatea este notabilă pentru livrarea puterii sale și pentru înalta eficiență. Cu volum exact de 2.967 cm³ şi o greutate de doar 190 de kg, dezvoltă 349 CP şi 700 Nm sau 117.9 CP per litru de capacitate a motorului/235.9 Nm per litru. Sistemul său common rail injectează combustibilul la o presiune de până la 2.500 bar.
Audi mai spune că arborele cotit, pistoanele, bielele și sistemul de gestionare a uleiului au fost toate special configurate pentru cerințe de înaltă performanţă şi s-au luat măsuri sofisticate pentru reducerea frecării în arborele cotit și în arborele cu came. Sistemul de management termic este foarte versatil. Carterul și capurile cilindrilor au propriile circuite de răcire, permițând uleiului de motor să se încălzească rapid după un start rece. Debitul lichidului de răcire este îndreptat către răcitorul de ulei, EPC, BAS și turbo compresor, după cum este necesar.
Turbo compresorul de evacuare, cu o roată a turbinei de 50 milimetri în diametru, generează o presiune relativă de până la 3.4 bar. Geometria sa variabilă (VTG) este optimizată pentru fluxul de pierderi scăzute. Recircularea gazelor de eșapament (EGR) externă de joasă presiune se extrage numai după filtrul de particule, astfel încât debitul de masă complet să poată alimenta supercharger-ul, crescând în mod semnificativ eficiența acestuia.
Cuplat la acest agregat este o cutie de viteze Tiptronic cu opt rapoarte. Treptele sale inferioare au rapoarte scurte, sportive, în timp ce treptele superioare sunt lungi pentru a reduce turaţiile și consumul de carburant. Noile soluții detaliate permit cutiei să lucreze eficient cu tehnologia MHEV. În cazul în care SUV-ul sport rulează fără accelerare şi motorul funcţionează la ralanti sau e în genere deconectat, un ambreiaj în transmisia centrală se deschide și întrerupe conexiunea de alimentare. O pompă de ulei acţionată electric are grijă să ungă cu ulei transmisia pentru a fi gata de funcţionare imediat ce îşi va face lucrul din nou.
La fel cum sunt toate celelalte maşini S din gama Audi, noul SQ5 TDI este dotat cu un sistem de tracţiune integrală permanentă quattro. În condiții normale de conducere, diferențial său central auto blocant distribuie cuplul între puntea față și spate într-un raport 40:60. Când se detectează alunecare, majoritatea puterii este îndreptată către axa cu tracțiune mai bună. În funcție de situația de conducere, un maxim de 70 la sută poate merge spre puntea din faţă sau până la 85% pe cea din spate.
Controlul de cuplu selectiv al roților, o funcție software inteligentă care completează unitatea quattro, este activă pe toate tipurile de suprafețe. În timpul virării dinamice, aceasta frânează roțile din partea interioară a curbei înainte ca acestea să înceapă să alunece. Puterea este astfel direcționată prin diferențial către roată pentru o tracțiune mai bună.
Clienții pot comanda, de asemenea, un diferențial sport pe puntea spate. Acesta distribuie în mod activ puterea între roțile din spate în timpul virării dinamice. Opţională este şi o direcţie dinamică.
Noile modele S5 TDI sunt livrate standard cu jante 18 inci și anvelope de mărimi 245/40. Opţional sunt altele de 19 inci cu anvelope care măsoară 255/35, dar şi unele de 20 de inci cu anvelope 265/30. În spatele acestora, pe puntea din faţă, se vor ascunde nişte etriere din aluminiu cu şase pistoane, care vor prinde nişte discuri din oţel cu 375 de mm în diametru. Standard acestea sunt vopsite în negru (opţional în roşu) şi au logouri S.
Suspensia sofisticată contribuie la dinamica modelelor S. Axele frontale și posterioare construcții multi-link realizate în mare parte din aluminiu. Două subcadre le conectează de corp. Audi oferă opţional o suspensie cu amortizoare adaptive, în care supapele electromagnetice reglementează fluxul de ulei într-un mod eficient din punct de vedere energetic: puterea superioară este furnizată numai dacă supapele sunt închise pentru a ridica amortizoarele.
Modelele Audi S5 cu motoare TDI vor fi disponibile pe piața europeană din mai 2019. Prețul de pornire în Germania pentru S5 Coupe TDI și S5 Sportback TDI este de 65.300 euro. Preţul include şi mai multe dotări în valoare de aproximativ 7.000 de euro care sunt opţionale pentru un Audi A5. Lista include: faruri cu LED-uri şi cu semnalizatoare dinamice, suspensie S sport, jante de 18 inci, scaune frontale sport ajustabile electric şi tapiţate cu Alcantara, cu logo S și cu încălzire, dar şi un set de bare de protecţie conturate sportiv.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise