(foto) Premieră mondială – Noul McLaren Senna GTR produce 825 de CP şi peste o tonă de forţă de apăsare
Acum este de serie! Maşina pe care am văzut-o anul trecut la Salonul Auto de la Geneva în calitate de concept s-a transformat deja în una ce poate fi utilizată intensiv pe circuite. A durat doar 12 luni de zile pentru a se naşte un nou membru exclusiv din seria Ultimate.
McLaren Senna GTR a fost construit pe baza lui McLaren Senna, deja cel mai ușor, cel mai puternic și orientat spre circuite McLaren, dar omologat pentru circulaţie pe drumuri publice, fiind îmbunătăţit în continuare pentru a atinge o performanţă de top. Fără constrângerile regulilor rutiere sau de curse, noua mașină din Ultimate Series este mai puternică, cântărește mai puțin, se mândrește cu o incredibilă forţă de apăsare de peste o tonă și folosește o suspensie derivată din cea folosită pe maşinile McLaren din categoria sportivă GT3.
Fiecare nou McLaren Senna GTR oferă proprietarului său oportunități de personalizare de la McLaren Special Operations practic nelimitate, de la culori speciale din portofoliul MSO până la livrele speciale multi-strat pentru o protecţie suplimentară a caroseriei.
Un McLaren Senna GTR va avea cea mai extremă versiune a motorului M840TR V8 twin-turbo de 4.0 litri. Cu nişte turbo compresoare twin-scroll controlate electronic, acesta produce 825 de CP şi 800 de Nm. Cei 25 de CP suplimentari au apărut în urma recalibrării unităţii electronice de control şi eliminării catalizatorului secundar pentru a reduce presiunea din spate.
A contribuit la cifră şi noul eşapament sport cu două terminaţii groase localizate în aceeaşi zonă ca şi pe modelul de serie, chiar dacă al său concept le avea pe lateral. Cei de la McLaren nu au păstrat concepţia de pe concept în această privinţă pentru că şi-au dorit ca terminaţiile scurte să fie cel mai rapid traseu pentru eliminarea gazelor de eșapament, economisind greutate și reducând complexitatea sistemului în acelaşi timp.
Cu 825 de CP la activ și o greutate uscată de doar 1.188 de kg, raportul de putere/greutate de 694 CP/tonă nu numai că îl depăşeşte pe cel al unui McLaren Senna obişnuit, ci şi a oricărui automobil al mărcii aflat în prezent în producţie.
Motorul va funcţiona diferit în funcţie de trei regimuri de rulare: Wet, Track şi Race. Primul este nou şi oferă un suport mai bun din partea sistemelor electronice, inclusiv ESP şi ABS, atunci când se conduce cu anvelope umede. Cutia de viteze a rămas aceeaşi, un Seamless Shift Gearbox (SSG) cu şapte trepte şi cu funcţie Launch Control.
Noul McLaren Senna GTR a mai primit un aero package diferit faţă de cel al conceptului. Toate elementele noi permit generarea unei forţe de apăsare care depăşeşte 1.000 de kg, comparativ cu cele aproximativ 800 atinse de un Senna obişnuit la 250 de km/h. Splitter-ul frontal a fost reprofilat, în timp ce difuzorul posterior a fost micşorat în dimensiuni comparativ cu cele ale conceptului. Alte modificări includ noi aripioare pe colțurile din față și generatoare vortex pe fiecare parte a mașinii pentru a asigura un flux de aer stabil dedesubt.
Spoilerul imens din spate este nou şi este făcut în stilul maşinilor care participă în campionatul WEC la categoria LMP1. În comparație cu cel de pe standardul McLaren Senna care a fost montat şi pe concept, pe McLaren Senna GTR a fost reprofilat și repoziţionat mai în spate, astfel încât marginea sa posterioară să iasă în afara lungimii caroseriei, soluţie care a permis conectarea sa cu difuzorul pentru o mai bună eficienţă aerodinamică.
Ca şi un Senna stradal, modelul GTR are un sistem de aerodinamică activă sub forma unor lame localizate în preajma radiatoarelor inferioare şi o aripă posterioară articulată, parte a unui sistem DRS automat.
La baza lui McLaren Senna GTR stă versiunea R a structurii centrale McLaren Monocage III – o celulă sigură din fibră de carbon, cu cușcă de protecţie integrată și cu puncte de montare unice, la fel integrate. În partea frontală a şasiului există un subcadru din aluminiu, motorul este montat într-un alt cadru din aluminiu, în timp ce structurile de impact sunt realizate dintr-un material compozit. Însăşi şasiul este mai lat cu 34 de mm la o înălţime de doar 1.195 de mm. Ecartamentul frontal a crescut cu 77 de mm până la 1.731 de mm, iar cel posterior cu 68 de mm, până la 1.686 de mm.
Bosajele mai largi au permis acomodarea unor roţi cu jante forjate de 19 inci şi cu un singur punct central de prindere (cu slick-uri Pirelli 285/650 şi 325/705), iar elemente adiţionale aerodinamice au fost instalate în zona uşilor pentru a optimiza curenţii de aer. Fiind o maşină de circuit, a mai primit un sistem pneumatic de ridicare pentru schimbarea roţilor fără un cric, pit radio, sistem de stingere a unui eventual incendiu şi un telemetru. Ecranele tactile şi sistemul audio au fost scoase, iar pentru confort a fost păstrat sistemul de climatizare.
Parbrizul și geamurile laterale sunt aici din policarbonat. Ușile cu sistem soft close sunt echipate cu un mecanism de deschidere manuală, iar buşonul rezervorului de combustibil este făcut în stilul celor de pe maşinile de curse. Elementele aerobe exterioare vizuale din fibră de carbon au un finisaj lucios standard. Finisajul jantelor poate fi Gloss Black, Silver Race sau Matt Dark Graphite, iar culoarea braţelor telescopice ale uşilor sau a etrierelor mecanismelor de frânare pot fi în Azura blue, roşu sau McLaren Orange fără costuri suplimentare.
Căci tot am menţionat o componentă a mecanismelor de frânare, pe Senna GTR sunt discuri carbo-ceramice de 390 mm în diametru, cu nişte canale de răcire prelucrate şi cu etriere monobloc din aluminiu forjat cu câte şase pistoane în cele din faţă şi cu câte patru în cele din spate.
Suspensia este una cu un control variabil al amortizării, care permite şi stabilirea diferitor înălţimi de rulare pentru drum sau pe piste, iar pe acest track car, pentru a economisi greutate și pentru a reduce din complexitate, componentele au fost înlocuite cu braţe duble din aluminiu, arcuri, montanţi şi bare anti ruliu din suspensia mașinilor GT3 utilizate pentru programul de curse al clienților Mclaren. Mai sunt montate amortizoare reglabile în patru poziţii şi altele.
McLaren Senna GTR mai este echipat cu mulţi asistenţi electronici care asigură siguranța, inclusiv ABS, traction control şi dynamic electronic stability control. În plus, acesta dispune de un sistem de control al vitezei la intrarea pe pit lane, sistem care monitorizează atât presiunea, cât și temperatura anvelopelor, senzori de uzură pentru plăcuțele de frână, tehnologie de eliminare a apei din frâne şi un radar anti-coliziune.
Noul Senna GTR va fi construit doar cu volan pe partea stângă. Scaunul uşor din carbon al şoferului este aprobat de FIA şi include centuri de siguranţă în şase puncte. Un al doilea pentru pasagerul din dreapta poate fi montat fără un cost suplimentar. Şoferul nu va putea comanda vreun airbag, sistem infotainment sau alte dotări găsite pe maşina stradală. Decorul este asigurat doar de inserţii satinate din fibră de carbon, praguri acoperite cu un material textil de culoare neagră şi un tavan acoperit cu Alcantara.
Panoul de bord retractabil şi volanul, deşi nu le vedem, ni se spune că au fost înlocuite cu unele specifice maşinilor de curse. Acesta din urmă are şi padele de comutare manuală a treptelor. Ecranul din spatele volanului mai include o serie de LED-uri care indică momentul oportun de schimbare a treptelor, dar şi avertizează despre distanţa critică faţă de alt automobil. Un ecran suplimentar instalat în locul celui tactil de pe consola centrală va afişa imagini de pe o cameră video posterioară.
Printre alte se mai numără două camere on-board, butoane simple pentru Launch Control, pit lane speed control şi light rain dynamic setting. Cel pentru pornirea motorului se află pe tavan şi este de culoare roşie.
Doar 75 de exemplare vor fi produse în McLaren Production Centre din Woking, Marea Britanie, cu livrări din septembrie 2019. Preţul de start a pornit de la 1.1 milioane de lire sterline cu taxe incluse, asta pentru că toate maşinile au fost deja rezervate în câteva săptămâni de la prezentarea conceptului.
Cmentariile sunt închise