(foto) Premieră: Noul Aston Martin DBX Straight Six – cel mai scump SUV din lume cu motor cu şase cilindri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul Aston Martin DBX începe să fie diversificat sub forma unei familii de modele! Se întâmplă într-un moment important pentru compania britanică, unul de succes în privinţa vânzărilor: din 4.250 de maşini vândute în primele nouă luni ale anului curent, 2.186 sunt SUV-uri DBX!

Noua versiune DBX Straight Six a fost prezentată deocamdată pentru piaţa din China şi aceasta foloseşte din nou agregate Mercedes-Benz. După câte poate v-aţi dat seama din denumire, o astfel de maşină va utiliza un benzinar cu şase cilindri în linie.

Caracteristici cheie:

  • Deoarece noul DBX este făcut pe o platformă care foloseşte pe larg componente şi agregate preluate de la noul Mercedes-Benz GLE, nu mai trebuie să fie o surpriză că noul motor cu şase cilindri a fost împrumutat de la acesta.
  • Este vorba despre unitatea instalată pe modelul Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ – un benzinar de 3.0 litri dotat cu un turbocompresor twin-scroll şi un compresor auxiliar acţionat electric (435 CP şi 520 Nm).
  • Împreună cu acest propulsor Aston Martin DBX Straight Six a adoptat sistemul mild hybrid al SUV-ului german, devenind primul model Aston Martin cu demaror-generator de 48V. Acesta generează alţi 22 CP şi 250 Nm, care sunt injectaţi în primele secunde de accelerație intensivă, de exemplu.
  • Acest model poate face 0-100 km/h în 5.4 secunde şi atinge maxim 259 km/h. Pentru comparaţie, modelul cu V8 (la fel marca AMG), cu 550 CP şi 700 Nm, poate face sprintul în 4.5 secunde şi atinge maxim 291 km/h.
  • Transmisia şi şasiul cu părţile sale componente aferente sunt aceleaşi ca pe modelul Mercedes-Benz, însă recalibrate după propriul gust al inginerilor britanici. Cutia de viteze este una automată în nouă trepte; tracțiunea e integrală, dar cu ambreiaj pentru conectarea punţii frontale; diferenţialul posterior are un mecanism de blocare controlat electronic.
  • Suspensia maşinii este una cu amortizoare adaptive şi perne de aer cu trei camere. Mai sunt prezenţi nişte stabilizatori activi care funcţionează cu ajutorul sistemului electric de 48V.
  • Din punct de vedere vizual, versiunea cu șase cilindri poate fi identificată numai prin embleme “Straight Six” de pe aripile frontale și prizele de aer diferită de pe capotă. Echiparea standard include jante la 21 de inci (opţionale sunt de 22 inci).
  • Prețul versiunii de bază în China (unde taxele sunt colosale pentru maşinile scumpe şi cu motoare voluminose) – de la 298.000 de dolari, față de 360 de mii cât costă modelul cu V8!

Amintim că nu este pentru prima dată când Aston Martin face uz de motoare cu şase cilindri pe modelele sale. Compania britanică a folosit unele de producţie proprie timp de mai mulţi ani în secolul trecut, însă din 1973 a trecut complet la V8-uri.

O revenire la benzinare cu doi cilindri mai puţini a avut loc în 1993, odată cu debutul modelului DB7 care a salvat compania, dar producția de mașini cu astfel de motoare a fost întreruptă în 1999 când a apărut o versiune cu V12, una care a atras tot interesul consumatorilor.

De atunci şi până în prezent s-a făcut uz doar de unităţi V8 şi V12. Iar proiectul recent al propriului motor V6 biturbo a fost închis în etapa de testare a prototipurilor.

Vezi neapărat testul nostru cu noul DBX:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise