(foto) Premieră: Noul Mercedes-Benz eCitaro G – complet electric şi cu o capacitate de maxim 146 pasageri

0

Autobuzul articulat eCitaro G, complet electric, crește gama de produse a familiei de autobuze Citaro de la Daimler Buses. Producătorul spune că este un alt pas important pe calea către orașe mai ecologice, care oferă o calitate mai bună a vieții.

Cu noul autobuz articulat complet electric, Mercedes-Benz își extinde și mai mult rolul de pionier tehnologic: la scurt timp după lansarea sa pe piață, noul autovehicul va fi disponibil cu noi tehnologii pentru baterii.

Rezultatul: va fi primul autobuz din segment şi categorie care urmează să fie echipat cu baterii inovatoare solid-state.

Operatorii de transport au aşteptat mult acest autobuz urban: există deja comenzi clar definite pentru cel puţin 60 de exemplare parvenite din oraşe şi localităţi, iar numărul lor continuă să crească. Primele livrări către mai mulți operatori de transport sunt planificate pentru acest an.

Cu acest autobuz, Mercedes-Benz continuă în mod constant electrificarea autobuzelor orașului. Acum doi ani Daimler Buses a prezentat eCitaro, un autobuz de serviciu regulat complet electric. Astăzi, eCitaro este deja un vehicul de producție în serie, fabricat la uzina din Mannheim.

În prezent există deja câteva sute de exemplare care se exploatează în multe orașe europene, iar eCitaro G urmează să li se alăture, în funcţie de versiune având o capacitate de a transporta până la 146 de pasageri.

Noul eCitaro G este lansat cu varianta NMC a bateriilor litiu-ion care și-au dovedit valoarea de multe ori în autobuzul solo eCitaro. Următoarea etapă a evoluției a fost deja definită. Este de așteptat ca Mercedes-Benz să crească performanța eCitaro G în acest an prin trecerea la o nouă generație de baterii NMC. Capacitatea va creşte de la 292 kWh la 396 kWh, iar autonomia va fi mărită în consecință.

În același timp, eCitaro G începe un nou capitol cu baterii inovatoare de tip solid-state pentru stocarea energiei. Acestea vor fi disponibile opțional ca o a doua tehnologie posibilă. Avantajul lor uriaș este că se caracterizează printr-o densitate mare de energie și o durată de viață deosebit de lungă. Din punct de vedere chimic, acestea sunt baterii litiu-polimer. Ele sunt cunoscute sub numele de baterii solid-state, deoarece electrolitul din ele, de obicei lichid, este în formă solidă.

De asemenea, materiile prime cum ar fi cobaltul, nichelul și manganul nu sunt utilizate pentru acest tip de baterie. Echipat cu șapte astfel de pachete de baterii, eCitaro G atinge o capacitate totală remarcabilă de 441 kWh și garantează astfel autonomii tipice operațiunilor de autobuze urbane cu motoare cu combustie, deşi o cifră cu referire la autonomie nu se anunţă la moment, deşi putem prognoza că va fi mai mare de 300 km!

Deoarece utilizarea bateriilor de tip solid-state este extrem de limitată pentru încărcare rapidă și, prin urmare, intermediară, tehnologia bateriei acoperă alte profiluri de utilizare decât bateriile litiu-ion (NMC). Acestea, pe de altă parte, sunt ideale pentru încărcare rapidă, fie în timpul pauzelor dintre călătoriile de la depozit, fie de-a lungul traseului. De aceea, Mercedes-Benz urmărește o strategie dublă și oferă eCitaro G cu ambele tehnologii pentru baterii ca opțiune. Astfel, noul eCitaro G este un autobuz articulat la comandă, care se adaptează flexibil la diferitele strategii operaționale ale companiilor de transport.

Odată cu introducerea noului eCitaro G, Daimler Buses își continuă planul promis de a introduce în mod constant mobilitatea electro în autobuzele urbane și subliniază poziția sa de lider în domeniul inovării și tehnologiei. Unul dintre obiectivele Daimler Buses este de a modela și dezvolta viitorul mobilității globale (cu autobuzul) într-un mod responsabil.

Următorul pas este deja clar: din 2022, gama eCitaro și eCitaro G va fi mărită din nou prin intermediul unor celule de combustie care vor genera energie electrică şi va servi drept range extender. Această tehnologie elimină necesitatea încărcării intermediare și infrastructura complexă necesară pentru aceasta în aproape toate cazurile. Astfel, în curând nimic nu va mai sta în calea transportului public fără emisii la nivel local!

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata