(foto) Traseul M1 Chișinău-Leușeni ar putea deveni cu patru benzi în unele sectoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, într-o ședință de lucru în cadrul Administrației de Stat a Drumurilor, s-au prezentat date preliminare despre lucrările de proiectare privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru reparația a aproximativ 86 de km ai traseului M1.

De asemenea, de către proiectant a fost prezentată schema intensității traficului rutier de perspectivă pentru 20 de ani (veh. etalon/zi), inclusiv potențialele sectoare de extindere a drumului, precum și construcția intersecțiilor denivelate.

Lucrările de proiectare sunt preconizate a fi finalizate până la mijlocul anului 2024.

Conform schemei de proiect, în care drumul Leușeni-Chișinău este împărțit în patru loturi, se analizează posibilitatea de a extinde carosabilul în lățime pe toate. Un sector de 9 km (lot 1) de la vama Leușeni ar putea avea patru benzi reparate integral, câte două per sens, despărțite de parapete din beton.

Celelalte trei sectoare (lotul 2, 3 și 4) ar putea avea până la trei benzi, una fiind suplimentară pentru traficul greu.

Însă pe un tronson al sectorului 4, cu o lungime de aproape 5 km, de la intrarea în localitatea Suruceni și până la noul sens giratoriu din intersecția drumurilor M1-M2, vor exista la fel patru benzi, câte două benzi per sens, despărțite de parapete din beton. Respectiv, podul din zona lacul Dănceni va fi unul dintre cele care vor fi modificate.

Sectorul de drum menționat este de o importanță esențială, deoarece duce spre PTF Leușeni-Albița, cel mai solicitat punct terestru dintre Republica Moldova și România. În anul 2022, acesta a fost tranzitat de 763.000 autoturisme, de 297.000 camioane şi de 46.000 autocare, numărul total de pasageri fiind de aproximativ 3.8 milioane.

Acest tronson are o importanță națională și strategică atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova cu Ucraina și Uniunea Europeană. Amintim că, la începutul lunii noiembrie Executivul a aprobat inițierea negocierilor asupra Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD privind realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”.

Din contul banilor oferiți va fi reabilitat și modernizat inclusiv sectorul de drum menționat.

Cmentariile sunt închise