(foto) Un nou val de ninsori peste Moldova. Toate informaţiile operative despre starea drumurilor

Un nou val de ninsori trece peste Moldova şi începând cu seara de ieri, până în această dimineaţă, s-au format straturi de zăpadă, pe alocuri cu grosimea de peste 30 de cm!

Potrivit meteorologilor de la Chişinău, care nu au anunţat deocamdată nici o avertizare, ninsori şi precipitaţii mixte sub formă de lapoviţă vor cădea pe întreg teritoriul ţării până la sfârşit de săptămână, în timp ce temperaturile vor fi ziua pozitive.

La această oră ninge puternic peste Nistru, în partea de nord-est a republicii.


Inspectoratul Național de Patrulare informează că pe parcursul nopţii şi până la moment continuă să ningă în unele regiuni ale țării, drumuri locale și trasee naționale blocate nu sunt, însă transportul circulă cu dificultate din cauza zăpezii pe carosabil. Echipajele de patrulare însoțesc autospecialele pentru deszăpezirea drumurilor și presărarea materialului antiderapant.

Timp de a 24 ore, 457 de ofițeri de patrulare au activat în regim sporit pe întreg teritoriul țării și au intervenit la deblocarea din zăpadă la 14 unităţi de transport cu oameni.

Iar conducătorii auto, indiferent de timpul de afară, continuă să conducă cu viteză excesivă. Peste 100 de șoferi au fost depistați în trafic rulând cu viteză peste limita admisă. Totodată, au avut loc opt accidente rutiere soldate cu opt persoane care avut de suferit diferite traumatisme.

Mai mult, chiar la această oră, în capitală, sunt înregistrate trei accidente rutiere la adresele: intersecția străzilor Ismail – Ion Inculeț, bd. Moscova 1 şi str. Pan Halippa 9.

În context, INP reamintește conducătorilor auto:

  • să nu pornească la drum fără să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
  • obligatoriu să verifice starea instalaţiei de încălzire, a nivelul antigelului, a ştergătoarelor de parbriz şi a jetului de apă;
  • să verifice starea frânelor;
  • să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip;
  • pentru deplasările în afara localităților conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient și să aibă în mașină o pătură;
  • dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ!
  • să conducă cu viteză redusă;
  • benefic ar fi să aveți o lanternă de buzunar și un termos cu ceai, iar bateria telefonului să fie încărcată ca să puteți suna în caz că aveți nevoie de ajutor.

În cazul în care vă aflați într-o dificultate și aveți nevoie de ajutor nu ezitați să solicitați susținerea celui mai apropriat echipaj de patrulare s-au sunați la 112.

De asemenea, pot folosi acest instrument: Recomandăm! Înainte să te porneşti la drum prin Moldova, utilizează acest instrument


În contextul avertizării pentru următoarele zile, care vizează, inclusiv, fenomene de ninsori, şi Ministerul Economiei și Infrastructurii atenționează pietonii și conducătorii auto să fie prudenți în trafic, să respecte cu strictețe regulile de circulație, indicatoarele rutiere și nu să pornească neechipați la drum.

Pe drumurile naționale se efectuează lucrări de patrulare și combaterea lunecușului, iar circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată. În procesul tehnologic la această oră au fost antrenate – 325 de utilaje speciale, 2.107 tone de material antiderapant și 368 muncitori rutieri.

În aceste condiții, conducătorii auto sunt îndemnați să se deplaseze cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, să păstreze o distanță mai mare între automobile, astfel încât să reușească manevra de frânare, să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor.

Pentru mai multe informații despre condițiile de circulație rutieră în perioada de iarnă, cetățenii pot accesa site-urile www.asd.md și www.mei.gov.md. De asemenea, în perioada de iarnă, serviciul operativ al Î.S. “Administrația de Stat a Drumurilor” activează în regim non-stop la numerele: 022-74-89-61, 022-22-55-30, 060477177.


Şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează situația din țară privind starea vremii în ultimele 24 de ore. Conform datelor operative, de la furnizorii de energie electrică la moment nu sunt înregistrate deconectări. Drumurile și traseele naționale sunt practicabile, dar se circula în condiții de iarnă. Conducătorii auto sunt rugați să asculte mesajele autorităților și să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător.

Iată starea drumurilor, la ora 8:35, văzută prin cele câteva zeci de camere ale ASD:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/