(video) Premieră: BMW lansează Autopilotul de Nivel 3 care va putea conduce mașina inclusiv noaptea

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nivelul 3 de conducere extrem de automatizată, care le permite șoferilor să-și ia mâinile de pe volan și să-și distragă temporar atenția de la drum, va fi disponibil în curând pentru noul BMW Seria 7!

BMW Personal Pilot L3 este numele noii funcții care scutește persoana aflată la volan de sarcina de a conduce în anumite situații și controlează viteza mașinii, distanța până la vehiculul premergător și poziționarea în bandă.

Această tehnologie inovatoare le permite șoferilor să își redirecționeze atenția către alte activități în interiorul vehiculului atunci când călătoresc cu până la 60 km/h pe autostrăzi cu carosabile separate structural. Datorită senzorilor săi deosebit de sofisticați, acesta este primul sistem de acest gen care poate fi folosit și în întuneric!

Introducerea funcționalității de Nivel 3 în modelele BMW Seria 7 va face din BMW Group primul producător auto care oferă atât o funcție avansată de conducere de Nivel 2 în portofoliul său de produse, prin care mâinile pot fi luate de pe volan și poziționate confortabil pentru a fi odihnite, cât și un sistem de Nivel 3.

BMW Highway Assistant oferă deja o funcție de conducere parțial automatizată SAE Nivel 2 extrem de inovatoare pe toate modelele BMW Seria 5 noi. Pachetul include, de asemenea, o caracteristică unică sub forma Active Lane Change Assistant cu o confirmare oculară. Această funcție este concepută în primul rând pentru a fi utilizată în timpul călătoriilor pe distanțe lungi cu noul BMW Seria 5, permițând șoferului să adopte o postură extrem de relaxată în spatele volanului. În deplasările cu până la 130 km/h, această funcție suplimentară a Asistentului de direcție și control al benzii poate prelua controlul asupra vitezei, distanței până la vehiculul premergător și direcției mașinii.

Diferența crucială dintre sistemul de Nivel 2 și 3 este că, cu primul (conducere parțial automatizată), responsabilitatea continuă să revină șoferului în orice moment. Ori de câte ori BMW Highway Assistant este utilizat, șoferii trebuie să urmărească ceea ce se întâmplă pe drum și să poată prelua din nou sarcina de a conduce în orice moment. Acest lucru este monitorizat continuu cu ajutorul unei camere inteligente care vede cât de atent este cel din spatele volanului.

BMW Personal Pilot L3 pentru conducerea extrem de automatizată de Nivel 3 oferă șoferilor opțiunea de a se concentra asupra activităților secundare din vehicul, departe de ceea ce se întâmplă pe șosea. La un BMW Seria 7 cu BMW Personal Pilot L3 activat, clienții vor putea să editeze e-mailurile, de exemplu, sau să se angajeze mai profund în apeluri telefonice în timp ce călătoresc cu până la 60 km/h. Ei pot folosi, de asemenea, servicii digitale pentru, de exemplu, streaming de videoclipuri de la diferiți furnizori pe ecranul central. Acest lucru face din noul BMW Personal Pilot L3 soluția ideală pentru a valorifica bine timpul petrecut în traficul cu mișcare lentă sau în cozi în timpul navetei zilnice pe autostradă.

Pe monitorul din spatele volanului apar simboluri, după caz, pentru a indica dacă BMW Personal Pilot L3 este disponibil. Sistemul este activat și dezactivat de un buton de pe volan. Atunci când funcția este utilizată, șoferul trebuie să fie pregătit să-și asume din nou sarcina de a conduce în orice moment – ​​adică de îndată ce situația de pe șosea îl impune sau porțiunea de drum potrivită pentru utilizarea BMW Personal Pilot L3 se sfârșește. Semnalele vizuale și acustice îl informează pe șofer că trebuie să preia controlul încă o dată. Dacă șoferul nu răspunde conform cerințelor, vehiculul este oprit controlat.

Harta HD live cu trasee precise este aliniată permanent cu localizarea GPS extrem de precisă și funcționează cu senzori de 360° pentru a asigura poziționarea și monitorizarea exactă a zonei din jurul vehiculului. Harta este întotdeauna înnoită cu date la minut datorită actualizărilor regulate. În noul BMW Seria 7, această funcționalitate este susținută din punct de vedere tehnologic de o nouă stivă de software, o platformă de calcul puternică și o conexiune 5G la BMW Cloud.

Pe lângă camere, vehiculele specificate cu BMW Personal Pilot L3 sunt echipate și cu senzori cu ultrasunete, senzori radar de ultimă generație și cu un senzor LiDAR 3D extrem de sensibil pentru monitorizarea zonei din jurul vehiculului și a situației de pe drum. Ahaaa, iată încă un motiv pentru care noul Seria 7 are grila de radiator atât de mare, pentru a putea integra senzori într-un mod mai ordonat decât prin niște cocoașe în zona acoperișului, așa cum se pot vedea pe unele modele chineze!

Acest pachet de tehnologie înseamnă că BMW Personal Pilot L3 funcționează foarte fiabil chiar și pe întuneric. Toate aceste diverse calități sunt deocamdată de neegalat de niciun rival, spun bavarezii. Conducerea automată de Nivel 3 ajută la îmbunătățirea confortului și siguranței pe drumurile publice.

Această nouă opțiune poate fi comandată pentru noul BMW Seria 7 (în afară de i7 eDrive50 și i7 M70 xDrive deocamdată) din decembrie 2023 pentru a fi montată din martie 2024. Conceput pentru a-și asuma întreaga sarcină de conducere cu capacitatea de Nivel 3, așa cum este definită de Society of Automotive Engineers (SAE), funcția de conducere înalt automatizată va fi oferită deocamdată exclusiv în Germania la prețul de 6.000 de euro (inclusiv TVA) și numai împreună cu serviciile BMW Connected Drive relevante, a căror valabilitate gratuită este de doi ani.

Cmentariile sunt închise