(foto/video) BMW M dezvăluie ce motor a instalat pe noua sa maşină de anduranţă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În câteva săptămâni începe o perioadă intensă de teste pentru noul BMW M Hybrid V8, cu care BMW M Motorsport se va lupta din 2023 pentru victorie în clasamentul general al clasei IMSA GTP din WeatherTech SportsCar Championship. Proiectul atinsese deja o etapă-cheie înainte de lansare: pornirea cu succes a sistemului de propulsie hibrid după instalarea în maşina de teste la sfârşitul lunii iunie.

BMW M Hybrid V8 este propulsat de motorul turbo P66/3 cu opt cilindri, cu propulsie electrică suplimentară. Motorul termic se bazează pe unitatea DTM utilizată pe M4 DTM în 2017 şi 2018. În timpul a două faze de reconstrucţie, acesta a suferit ajustări vaste pentru a îndeplini cerinţele stricte ale sistemului de propulsie hibrid LMDh.

Ulrich Schulz, director pentru transmisii la BMW M Motorsport, şi grupul său au iniţiat o evaluare pentru a determina care motor de curse ar fi cel mai potrivit pentru conversia într-un sistem de propulsie hibrid de înaltă performanţă, chiar înainte ca intrarea BMW M Motorsport în categoria LMDh să fi primit undă verde din partea Consiliului de Administraţie al BMW Group în iunie 2021.

Constrângerile de timp şi necesitatea de a lua în considerare aspectele de dezvoltare durabilă care joacă un rol din ce în ce mai critic în motorsport, precum şi în industria automobilelor în general, au însemnat că revenirea la planşa de desen pentru a proiecta un motor complet nou şi a-l construi cu costuri mari nu a fost o opţiune. În consecinţă, întrebarea a fost să se stabilească care motor de curse, deja cu experienţă, ar îndeplini cel mai bine cerinţele şi specificaţiile stricte ale reglementărilor LMDh.

Motorul aspirat P66/1, cu opt cilindri, utilizat în sezoanele 2017 şi 2018 pe BMW M4 DTM a fost cel care a primit aprobarea. Fiind o componentă complet portantă a lui BMW M Hybrid V8, a avut avantajul că putea fi utilizată într-un şasiu monococ fără subcadru suplimentar şi era, de asemenea, cea care corespundea cel mai îndeaproape cerinţelor de reglementare după conversia la un motor turbo hibrid.

„În timpul fazei de evaluare, am aruncat o privire şi asupra motorului turbo P48 cu patru cilindri de pe BMW M4 DTM şi la cel turbo P63 cu opt cilindri de pe BMW M8 GTE, dar potenţialele probleme legate de durabilitatea lui P48 şi de cele masă ale P63 au fost consideraţii negative. Este un mare plus faptul că am putut să folosim materiale existente, cum ar fi oţelul şi aluminiul din perioada în care BMW activa în Formula 1, pentru baza motorului, precum şi pentru componente individuale – cum ar fi arbori, carcasă şi piese mici. Acest lucru ne-a economisit timp şi mulţi bani şi, prin urmare, a fost eficient şi durabil.

Eficienţa este un factor critic pentru acest proiect, deoarece avem o perioadă foarte scurtă de timp disponibilă între începerea proiectului şi prima apariţie în curse la Daytona în ianuarie 2023. Transformarea motorului aspirat P66/1 într-unul biturbo şi apoi lucrul cu colegii de la sisteme de propulsie electrice pentru a-l include într-un sistem de propulsie hibrid a fost foarte complexă. Datorită competenței, colaborării extraordinare şi nivelului ridicat de motivaţie al tuturor departamentelor, am reuşit să finalizăm cu doar câteva săptămâni în urmă punerea în funcţiune a întregului sistem de propulsie. Acum simţim că nimic nu stă în calea testării.”

Schulz, despre decizia de a alege motorul P66.

În prima fază, motorul aspirat P66/1 DTM a fost transformat într-unul intermediar, numit P66/2, în primul rând prin adaptarea a două turbocompresoare şi a arborelui cotit. Accentul s-a pus pe durabilitate, performanţă sporită şi managementul temperaturii pentru motor. P66/2 a finalizat numeroase unităţi de testare, inclusiv simulări complete pe circuit, pe bancul de testare.

Următorul pas a fost crearea motorului de cursă P66/3, inclusiv o versiune twin-turbo, ajustări la cerinţele specifice ale şasiului Dallara, sistemul final de evacuare, rezervorul de ulei, cablarea şi integrarea mediului de înaltă tensiune. Blocul de cilindri şi chiulasele au fost turnate în turnătoria BMW Group din Landshut (Germania), iar sistemul de injecţie a fost reconstruit pentru injecţie directă.

În paralel, inginerii care deja aveau multă experienţă cu sistemele de propulsie electrice din proiectul Formula E, testau şi integrau motorul electric. Unitatea care formează sistemul de propulsie hibrid al maşinii este alcătuită din motorul electric, invertorul şi bateria de înaltă tensiune. Mai există un ambreiaj separator între motorul electric şi cel termic, soluţie care permite condusul complet electric – pe linia boxelor, de exemplu.

Cele două componente de propulsie au fost conectate în maşină pentru prima dată la sfârşitul lunii iunie. Prima pornire a sistemului hibrid a fost un succes. La sfârşitul lunii iulie, aceasta va fi urmată de lansarea la Varano de Melegari (Italia). Faza de testare intensivă începe imediat după aceea.

Specificaţii pentru motorul P66/3 al lui BMW M Hybrid V8:

NumeMotor pe benzină, twin-turbo, în patru timpi, cilindri dispuşi în V
Capacitate3.999 cmc
Numărul de cilindri8
Construcţia cilindrilorBloc al cilindrilor şi chiulasă din aluminiu turnat, căptuşeala cilindrului ca strat de fier în procedura LDS
Unghiul V90°
Alezaj93 mm
Cursă73.6 mm
Spaţiu între cilindri102 mm
Supape per cilindru4
Turaţie motorMaximum 8.200 rpm
Putere (reglementată)Aproximativ 640 CP
CupluAproximativ 650 Nm
InjecţieInjecţie directă de mare presiune la 350 bar
Sistem de lubrifiereSistem de carter uscat cu pompă de scurgere a uleiului cu şase celule şi rezervor de ulei

Cmentariile sunt închise