(foto/video) Podul dintre Leușeni și Albița va fi demolat, iar cel de la Ungheni se va numi Podul de Flori
Ministerul Infrastructurii de la Chișinău anunță că proiectul de construcție a unui nou pod rutier peste Prut, la punctul de trecere Leușeni-Albița, a primit autorizația de mediu. Anunțul făcut de autoritățile de la București avansează proiectul în etapa de execuție.

Podul de la Leușeni-Albița este al doilea pod rutier peste Prut care va fi construit, după cel de la Ungheni
Lucrările presupun demolarea podului vechi (deși a fost reparat în perioada anilor 2022-2023) și construcția unui pod nou. Acesta va avea următoarele caracteristici:
- complex de două poduri paralele
- două benzi de circulație per sens
- 161 metri lungime totală, din care lungime suprastructurii este de 150 metri
- trotuare pe ambele sensuri de mers
În același timp, va fi modernizat și dotat PTF Leușeni, dar și reabilitați 8 km de drum de acces pe partea moldovenească, cu două benzi pe fiecare sens de mers către Chișinău.
Noul pod va contribui la îmbunătățirea traficului rutier dintre Republica Moldova și România și va fi un punct de conexiune între viitorul Drum Expres Tișița-Albița și drumul de patru benzi care va asigura accesul la punctul vamal de pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului este de 87.555.101,34 euro, din care finanțarea UE este 50%.
Primul pod nou care va fi construit peste Prut după mai mult de 60 de ani de la ultimul
În același timp s-a anunțat că noul pod de la Ungheni va fi numit Podul de Flori, în cinstea podului de flori de acum 35 de ani (mai 1990). Startul lucrărilor de execuție va fi dat pe 26 aprilie 2025, după ce s-a finalizat studiul de fezabilitate!
Din toamna anului 2026 vom putea circula pe acest pod cu descărcările provizorii în drumurile din proximitate, până la finalizarea Autostrăzii Unirii în 2029-2030. Contractul prevede execuția a:
- 261 m lungime poduri noi peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație)
- două benzi per sens + trotuar
- 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11.25 m (Etapa II)
- 8 m lățime parte carosabilă
- un km lungime de traseu
- 4 x 3.75 m parte carosabilă drum de legătură
- punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și TIR-urilor
Durata contractului este de 24 luni, din care șase pentru proiectare și 18 pentru execuție. Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151,68 milioane de lei românești, fără TVA, prin mecanismul pentru Interconectarea Europei.
Studii de fezabilitate pentru patru noi poduri, contractate
Iar mai devreme, în februarie, la Chișinău au fost semnate contractele de finanțare dintre Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România și compania câștigătoare a licitației, care va efectua studii de fezabilitate pentru patru noi poduri. În total, au fost semnate patru contracte pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, care vor fi finanțate din bugetul de stat al României.
Proiectele includ construcția podurilor la Costești (MD) – Stânca (RO), Leova (MD) – Bumbăta (RO), Leca (MD) – Fălciu (RO) și Bărboieni (MD) – Răducăneni (RO). Studiile de fezabilitate sunt esențiale pentru evaluarea tuturor aspectelor tehnice și economice necesare pentru demararea lucrărilor de construcție. Durata acestora va fi de aproximativ 12 luni.
Cmentariile sunt închise