România va construi patru poduri noi peste Prut

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul României a primit ofertele de construcție a patru noi poduri peste Prut care vor ajuta la relaxarea actualelor puncte de control de trecere a frontierei dintre Moldova și România.

Podul reparat de la Albița
FOTO: ASD

Moldova are din ce în ce mai mare nevoie de legături stabile cu țările din Vest. Din acest motiv, Guvernul României a luat decizia să construiască patru noi poduri peste Prut. Chiar dacă este un plan destul de îndepărtat, realizarea acestora a depășit deja primul pas. Luni, 4 martie 2024, au fost depuse șase oferte pentru ridicarea podurilor.

Pasul al doilea pentru realizarea celor patru poduri este redactarea unui studiu de fezabilitate. Acesta trebuie să cuprindă toate datele necesare pentru construcția ulterioară. Elaborarea studiului trebuie să dureze maxim un an de la acordarea licitației către firmele care au depus oferte. Trebuie de precizat că în cadrul ofertelor firmele se angajează să respecte termenele, iar depășirea lor atrage penalizări foarte costisitoare.

  • Cele patru poduri vor fi construite între următoarele zone:
  • Stanca (România) și Costești în raionul Râșcani, la sud de actualul punct vamal din zonă.
  • Bumbăta (România) și Leova în raionul Leova, unde a mai funcționat un punct de trecere a frontierei temporar.
  • Fălciu (România) și localitatea Leca din Raionul Cantemir
  • Răducăneni (România) și localitatea Bărbăieni din Raionul Nisporeni.

Moldova, mai conectată rutier

Totodată, partea română intenționează să reclădească podul existent care leagă vama Leușeni de Albița. Acesta ar urma a fi demolat și construit din nou cu câte două benzi pe sens. În plus, mai există în procedură de licitație un pod peste Prut între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Moldova. Acesta va fi parte integrată a autostrăzii care leagă Târgu-Mureș – Iași – Ungheni – Chișinău.

Construcția acestor noi poduri va îmbunătăți fluxul de intrare și ieșire din Moldova. Astfel este mai puțin probabil să întâlnim situații ca la Leușeni, unde drumul a fost când blocat când deblocat la sfârșitul lunii Februarie.

Realizarea celor cinci poduri, plus reconstrucția celui de la Leușeni, va fluidiza mai mult circulația rutieră între cele două state. În plus, o conexiune rutieră mai bună va permite creșterea capacității de transport spre vest cu produse din Moldova. Astfel se va înlesni și comerțul cu statele europene în perspectiva integrării țării noastre la Uniunea Europeană.

Toate aceste poduri vor fi construite cu bani de la bugetul de stat al României. Până acum au fost depuse ofertele pentru realizarea studiilor de fezabilitate de către șase companii, toate din România. Valoarea totală a contractului este de 1.6 milioane RON, adică aproximativ 6.2 milioane MDL. Astfel, dacă toate părțile implicate în acest proces vor funcționa corespunzător, în doi-trei ani vom avea un acces mai facil spre vest, informează Agerpres.

Trebuie de precizat că la moment se realizează mai multe proiecte de infrastructură rutieră în România. Acestea deja sunt în stadii avansate de lucrări. Vizează modernizarea drumurilor rapide Tișița – Albița, Buzău – Brăila și Brăila – Focșani. România a mai reabilitat în ultimii 30 de ani podul de la Giurgiulești și urmează modernizarea celor de la Sculeni și Cahul care fac legătura cu Sculeni (România) și, respectiv, Oancea (România).

Cmentariile sunt închise