(foto/video) Prima maşină zburătoare de serie poate fi deja comandată
Compania olandeză PAL-V, care se ocupă de dezvoltarea unor automobile care pot zbura încă din îndepărtatul 2001, a început procesarea comenzilor pentru primul său model de serie.
Aeromobilul numit Liberty va fi disponibil iniţial într-o versiune specială numită Pioneer Edition. Aceasta costă 499.000 de euro.
Deocamdată firma înregistrează comenzile şi primeşte avansuri în sumă de 25.000 de euro. În cazul în care veţi decide să vă comandaţi o astfel de maşinărie şi ulterior nu o veţi mai dori, compania nu vă va întoarce resursele financiare investite.
https://youtu.be/GfMNtCPChxo
PAL-V planifică să realizeze 90 de exemplare a modelului Pioneer Edition, după care va pune în vânzare o versiune mai ieftină numită Liberty Sport. Avansul pentru aceasta va constitui 9.000 de euro, iar preţul final va fi de 299.000 de euro (versiunea de bază).
Varianta Pioneer Edition se deosebeşte printr-un nivel de echipare mult mai bogat, dar şi prin diferite “bonusuri”. De exemplu, aeromobilele vor putea fi făcute după preferinţa clientului în ceea ce priveşte paleta de culori şi materialele pentru decorul interior.
Viitorii clienţi se vor alege şi cu suportul unei echipe de instructori care îi vor ajuta să piloteze acest aparat. Totodată, pentru ca acest lucru proprietarii vor avea nevoie de o licenţă de pilot specială care poate fi primită la şcoala proprie a PAL-V.
De asemenea, pentru cei care vor deţine o astfel de maşină din seria limitată, va fi pregătit un certificat special, cu un panou din aur pe care va fi scris numărul individual al aeromobilului.
https://youtu.be/d_eAgJuEqfY
Pentru a se mişca atât pe pământ, cât şi în aer, modelele PAL-V care au două locuri pentru pasageri, vor folosi o transmisie combinată cu un motor Rotax şi cu două elici.
Pentru pregătirea maşinii de zbor vor fi necesare doar 10 minute, afirmă dezvoltatorii. Elicile principale se vor instala automat, în timp ce una secundară care stă în partea posterioară, dar şi restul construcţiei vor trebui montate manual. Pentru a-şi lua zborul va fi necesară o distanţă de 90-200 de metri.
În regim “terestru”, puterea maşinii cu trei roţi este egală cu 100 de cai. Acceleraţia până la 100 de km/h o face în mai puţin de 9 secunde, în timp ce viteza maximă ajunge la 160 km/h. Consumul mixt de combustibil este de 7.6 litri pentru 100 de km parcurşi.
În văzduh aeromobilul este capabil să dezvolte o viteză de 180 km/h, în timp ce viteza minimă este egală cu 50 km/h. Puterea motorului în aer este de 200 de cai, iar înălţimea maximă a zborului nu poate depăşi 3.500 de metri. Autonomia în acest regim constituie cel mult 500 de kilometri.
Toată construcţia cântăreşte doar 910 kilograme şi aceasta poate funcţiona pe baza benzinei obişnuite.
Primii clienţi îşi vor primi maşinile zburătoare la sfârşitul anului 2018.
Cmentariile sunt închise