(foto) Zece cauze ale incendiilor de maşină sau la ce lucruri trebuie să atrageţi atenţia pentru a le evita

Incendiul de maşină este un eveniment nedorit să aibă loc, dar şi unul foarte periculos dacă are loc. Se poate întâmpla fie în urma unui accident rutier, existând relatate în presă şi situații mai stresante, înfiorătoare, când portierele rămân o vreme sau pentru totdeauna blocate, însă în alte cazuri flăcările pot apărea din senin, nu numai în timpul mersului, ci şi atunci când un autovehicul stă pe loc.

Acestea sunt cele mai frecvente cauze, însă care ar mai fi? Cunoașterea celor din lista noastră i-ar putea ajuta pe unii automobilişti să prevină pierderea proprietăţilor sau deteriorarea acestora, dar mai important – păstrarea sănătăţii şi vieţii!

FOTO: dailyrepublic.com

1. Scurgerile sistemului de alimentare cu combustibil

Scurgerile din sistemul de alimentare cu combustibil sunt cea mai frecventă cauză a incendiilor vehiculelor, de aceea se află pe primul loc pe lista noastră. După cum am văzut deja, orice număr de factori complicați pot provoca scurgeri de combustibil, dar sunt complicați deoarece scurgerile pot apărea și pe cont propriu și cu o foarte puțină avertizare. 

O scurgere a sistemului de combustibil este foarte periculoasă. Am discutat deja că multe lichide ale unei mașini au proprietăți corozive, otrăvitoare și inflamabile, dar benzina este printre cele mai rele. Benzina la o temperatură de doar 7.2 grade Celsius sau mai mare se poate aprinde rapid dintr-o scânteie simplă. Însă dacă atinge peste 257 de grade se va aprinde singură!

Este ușor de văzut cum combustibilul care picură peste piesele fierbinți din metal și din material plastic pot cauza un foc rapid. Cel mai bun mod de a reduce șansele unui incendiu al sistemului de alimentare este să vă asigurați că mașina este întreținută corespunzător și să o țineți departe de temperaturile mari. Și dacă simţiţi miros de carburant în sau în jurul mașinii, găsiți și remediați scurgerea imediat!

2. Defecțiuni ale sistemului electric

Erorile sistemului electric au cel de-al doilea loc pe listă, deoarece sunt a doua cauză cea mai frecventă de incendii auto. Bateriile pentru automobile sunt problematice și nu doar tipurile hibride. O baterie standard a unui automobil tipic este capabilă să provoace multe probleme. Ciclurile sale de încărcare pot genera gaze explozive în compartimentul motorului, iar curentul electric furnizat de baterie (împreună cu cablajul defect sau slab) poate produce scântei care pot aprinde rapid o scurgere fluidă sau vapori ale scurgerii. 

Pericolele sistemului electric nu se limitează la zona de sub capotă. Cablajul electric rulează prin întreaga mașină: prin canale, prin uși, sub covor și prin scaunele reglabil electric şi încălzite, sunt doar câteva locuri în care un simplu cablu, fie el şi neobservat, ar putea provoca un adevărat haos.

FOTO: CREATIVE COMMONS / FLICKR / CZARCATS

3. Lichidele vărsate

Un autovehicul sau un camion de dimensiuni medii au un număr de lichide inflamabile și extrem de periculoase sub capotă: benzină sau motorină, ulei de motor, lichid de transmisie, lichid de servodirecție, lichid de frână și chiar lichid de răcire a motorului. Toate aceste fluide sunt puse în mişcare atunci când mașina este pornită, iar toate acestea se pot aprinde destul de ușor dacă liniile, furtunurile sau rezervoarele lor se lovesc de ceva sau sunt deteriorate. 

Deci, chiar dacă unul dintre lichidele vitale ale mașinii este puțin probabil să înceapă să se scurgă sau să picure parcă din nicăieri, este important de reţinut că toate sunt inflamabile. În combinație cu un alt factor agravant, cum ar fi un accident de mașină sau o parte componentă defectă din fabrică, rezultatul ar putea fi un incendiu. 

Deși un astfel de incendiu este cel mai probabil să înceapă în compartimentul motorului, unde toate aceste lichide periculoase sunt concentrate, rețineți că unele dintre ele, cum ar fi combustibilul și lichidul de frână, sunt deplasate pe toată lungimea mașinii.

4. Supraîncălzirea motorului

Un motor care se supraîncălzește și provoacă o mașină să se aprindă este un exemplu deosebit de bun despre cum o problemă poate duce la o altă problemă. Motorul unei mașini probabil că nu se va supraîncălzi suficient pentru a izbucni în flăcări singur. 

Dar aceea, ce se poate întâmpla (și destul de ușor, apropo) este că un motor se poate supraîncălzi și face ca fluidele interne, cum ar fi uleiul și lichidul de răcire, să crească până la temperaturi periculoase și să înceapă să se verse din zonele lor de circulație desemnate. Când se întâmplă acest lucru, aceste lichide picură, scrâșnesc și se strecoară pe tot “cuptorul” motorului și pe sistemul de evacuare, aterizând pe alte părți fierbinți, unde se pot aprinde ușor și se pot răspândi.

În unele cazuri, un motor care se supraîncălzește este uneori un defect de proiectare care poate fi fixat cu o actualizare software – modificarea computerului mașinii pentru a menține temperaturile motorului la unele mai sigure, mai mici. În general, însă, un motor care se supraîncălzește necesită o atenție mecanică. Există adesea o garnitură de etanșare, radiatorul nu funcționează corespunzător sau orice alte lucruri. Dacă propulsorul mașinii dvs se supraîncălzește constant – nu este un simptom pe care să-l ignorați!

FOTO: CREATIVE COMMONS / FLICKR / JAN TIK

5. Supraîncălzirea convertizoarelor catalitice

Supraîncălzirea convertizoarelor catalitice reprezintă un risc de incendiu care este adesea neglijat, dar gândiți-vă: una dintre cele mai fierbinți componente ale mașinii dvs, care rulează pe întreaga lungime a vehiculului, este sistemul de evacuare a gazelor de eşapament! Convertizoarele catalitice fac parte din ele şi se supraîncălzesc, de obicei, deoarece lucrează prea tare pentru a arde mai mulți poluanți de eșapament decât sunt proiectați să proceseze. 

Cu alte cuvinte, dacă motorul mașinii nu funcționează eficient (datorită bujiilor uzate sau a oricăror alte condiții nefavorabile), nu arde combustibilul corespunzător și multe lucruri suplimentare se termină în sistemul de evacuare. Piesa trebuie să muncească din greu pentru a-și face treaba, ceea ce o face mai fierbinte decât de obicei. 

Un convertizor catalitic suprasolicitat (sau înfundat) poate trece cu ușurință de la o temperatură normală la una de aproximativ 650-870 până la peste 1.000 de grade Celsius. Acest lucru provoacă daune pe termen lung nu numai piesei în sine, ci și părților înconjurătoare ale mașinii. Automobilul este proiectat din fabrică să reziste la temperaturile normale ale catalizatorului, dar nu poate face față în mod consecvent temperaturilor cu câteva sute de grade mai mari. Dacă convertizorul catalitic ajunge destul de fierbinte, ar putea aprinde izolația cabinei și mocheta chiar prin scuturile termice sau metalice din acea zonă a şasiului sub care se află.

6. Bateriile vehiculelor hibride și electrice

Nu după mult timp, după ce Tesla Model S a primit titlul neoficial de “cea mai sigură mașină făcută vreodată” din partea mass-media (și a Tesla Motors), un exemplar a luat foc în toamna anului 2013. Nu a fost, desigur, cea mai bună situaţie pentru reputaţia mărcii americane.

Compania a sugerat de nenumărate ori că Model S era imun la problemele legate de baterii, care au afectat mașinile hibride și EV-urile din trecut. Din păcate, un Model S care călătorea la viteze mari a lovit un obstacol care i-a perforat bateria, iar aceasta s-a comportat ca oricare alta – s-a aprins.

În 2011 și 2012, Chevrolet Volt a ajuns în centrul atenţiei când un grup de vehicule de teste au luat foc în timpul testelor de impact. Autoritățile de reglementare federale au stabilit că, în majoritatea acestor cazuri, lichidul de răcire care a suferit o scădere în cantitate, a interacționat cu bateriile deteriorate şi astfel a provocat incendiul. Ulterior General Motors a reuşit să rezolve problema.

Preocupările legate de bateriile vehiculelor hibride și electrice se îndreaptă totuși înapoi, existând noi riscuri potențiale cu fiecare proiect nou. S-ar putea să fie un timp, în viitor, când preocupările legate de siguranță din aceste incidente profunde să se estompeze din conștiința publică.

FOTO: CREATIVE COMMONS / FLICKR / KEVIN KREJCI

7. Incendiere intenţionată

Incendierea intenţionată – actul criminal de a declanșa un incendiu. Acum, de ce ar pune cineva în mod deliberat o mașină pe foc, oricum? Ar putea să acopere un furt sau să acopere dovezile unei alte crime. Ar putea fi un act de vandalism de modă veche sau cineva să distrugă ceva doar de dragul distrugerii. Sau ar putea fi o “fraudă de asigurare” pentru ca ulterior proprietarul maşinii să-şi scoată ceva bani. Și probabil că există mai multe motive. 

Merită remarcat faptul că este destul de ușor de “pus o maşină pe foc. Poate, a face asta fără a fi detectat este o provocare, dar de fapt, aprinderea unui incendiu este simplu. Un răufăcător poate folosi orice combinație de catalizatori, iar un profesionist ştie cum să procedeze şi fără acestea. La urma urmei, dovezile fizice sunt o mizerie dulce…

Nu susținem acest lucru prin niciun mijloc, dar spunem că un incendiator este un alt motiv pentru care mașina ta ar putea fi aprinsă.

8. Accidente de maşină

În funcție de locul impactului, un accident de mașină poate chiar declanșa un incendiu al acesteia. Majoritatea zonelor de rupere a vehiculelor sunt proiectate destul de bine, astfel încât tabla metalică absoarbe forța unei lovituri și protejează punctele interne vitale, dar şi periculoase, cum ar fi motorul, bateria, rezervorul de carburant, etc. 

Dar, într-adevăr, obstacolul nu este unul care să nu poată fi trecut. Deci, o lovitură destul de puternică, este de natură să provoace scurgeri de lichid, căldură, fum, etc. Și, după cum știm, căldura ridicată și fluidele vărsate creează condiții perfecte pentru foc. 

Întrucât este greu pentru ocupanții unui vehicul accidentat să vadă gradul de deteriorare în timp ce sunt încă în interior, amenințarea unui incendiu ar putea să nu fie imediat evidentă. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să scăpați dintr-o mașină deteriorată cât mai curând posibil! Părăsiţi-l dacă nu sunteți prins în habitaclu – chiar dacă acesta este în flăcări şi nu mai puteţi face nimic de sine stătător pentru a le stinge, cel puțin sunteți la o distanță sigură.

FOTO: CREATIVE COMMONS / FLICKR / P_X_G

9. Întreținerea necorespunzătoare

Eroarea omului probabil nu va fi cauza directă a unui incendiu în autovehiculul dumneavoastră – la urma urmei, faptul de a fi leneș nu este același lucru precum a aprinde un fitil care intră în rezervorul de carburant. Dar, dacă nu sunteți pregătit de întreținere, mașina dvs va fi mult mai periculoasă, în general, iar probabilitatea crescută de incendiu a mașinilor este doar o parte din riscurile mai mari pe care vi le luați. 

Este adevărat, uitarea sau neglijarea unei îngrijiri adecvate a mașinii poate duce indirect la un incendiu vicios. Acest lucru se datorează faptului că, dacă lăsați componentele sparte, garniturile neetanșate sau cablajul defectuos, toate să se mai chinuie să funcţioneze fără reparații sau înlocuire după caz, vă va face mașina mult mai ospitalieră condițiilor care provoacă un incendiu. 

Un motor cu o singură garnitură necorespunzătoare are probabilitatea de a înregistra scurgeri de lichide periculoase (și inflamabile). Iar circuitele izolate sunt mai susceptibile de a produce scântei și de a intra în contact cu materiale inflamabile. 

Nu este mai bine să știi dacă mașina ta este o potențială capcană mortală? Deschideți capota din când în când și mai aruncați o privire pe acolo. Recomandarea noastră este să o faceţi regulat sau cât mai des posibil.

10. (Alte) defecte în proiectarea maşinii

Un defect de proiectare într-un vehicul, de obicei, nu va face ca un autoturism să se aprindă pe cont propriu, deoarece nu există vreun comutator pornit-oprit pentru aprinderea sa. Deficiențele, totuși, pot deveni condiții foarte potrivite pentru un incendiu și, uneori, chiar creează condiții în care un eventual incendiu este inevitabil. 

De obicei, producătorii de maşini încearcă să evite astfel de situații înainte ca incidentele să devină pe larg răspândite. Aceștia își reamintesc să scoată automobilele periculoase de pe drumuri prin recall în service și să le remedieze problemele, deoarece niciun producător de automobile nu vrea să fie cunoscut pentru arderea clienților săi. 

La fel ca toate incendiile cu implicarea automobilelor, un defect în proiectare este doar o cauză care poate duce la un incendiu. Nu toate au ca rezultat o izbucnire de flăcări, dar orice număr de probleme poate face unul mult mai probabil.

FOTO: CREATIVE COMMONS / FLICKR / AHISGETT

Vezi neapărat:

https://autoblog.md/stingatoarele-de-incendii-recomandabile-de-avut-in-masini-ce-spun-pompierii-moldoveni/

Cmentariile sunt închise