(galerie foto) AutoClassica 2023 la Castel MIMI: O călătorie în timp prin lumea mașinilor din secolul XX

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

AutoClassica 2023 a fost o experiență automobilistică de excepție desfășurată la Castel Mimi, în raionul Anenii Noi, în zilele de 23 și 24 septembrie. Organizată de AutoBlog.MD, această expoziție în aer liber a reprezentat o adevărată carte de vizită a țării noastre, atrăgând în jur de 2.000 de pasionați de mașini clasice și retro.

Chiar dacă această cultură a mașinilor din secolul XX este încă în dezvoltare în Republica Moldova, credem că doar fani adevărați sau simpli entuziaști au ales să facă parte din acest eveniment deosebit, în ciuda desfășurării concomitente a unor altora de amploare, precum maratonul din capitală.

Unii dintre participanți au ales să ajungă cu Trenul Vinului, o cursă specială pusă la dispoziție în ziua de sâmbătă, pentru a se bucura și de peisajele țării noastre în drum spre Castel Mimi. Ne exprimăm speranţa că a fost o experiență suplimentară interesantă pentru cei care au profitat de această oportunitate.

AutoClassica 2023 a adunat laolaltă expozanți particulari, membri de cluburi auto, ateliere de restaurare și reprezentanți de marcă auto. Aproximativ 60 de vehicule au fost expuse într-o stare remarcabilă, având în vedere vârsta lor şi infrastructura departe de a fi ideală în care s-au utilizat sau încă se mai utilizează.

Printre acestea, un Ford Model A de aproape 100 de ani s-a evidențiat prin faptul că nu prezenta nicio urmă de rugină sau degradare a tapițeriei, fiind o adevărată bijuterie a istoriei auto şi o demonstrație că astfel de automobile se pot păstra impecabile dacă există condiţii şi cel mai important – dorinţă.

Evenimentul a fost un loc de întâlnire pentru pasionații de mașini din cluburi precum Soviet Classic Garage, Retromobil Club România și Porsche Club Moldova.

În zona mașinilor produse în fosta URSS, s-au putut admira mai multe legende care au populat drumurile locale, inclusiv un ZAZ în stare imaculată, cu mai puțin de 1.000 de kilometri parcurși, ori o “Copeică” portocalie cu nici 15 mii de km pe odometru.

Oaspeții din România au adus un plus de diversitate evenimentului, expunând bijuteriile auto pentru prima dată în Republica Moldova, unele fiind puţin sau chiar deloc cunoscute în această parte a continentului european.

De la un rar sport car compact marca Saab şi primul Ford Mustang, până la primul Volvo care a introdus centura de siguranță în trei puncte sau modelul Renault care a influențat istoria drumurilor românești.

Standul Porsche a fost un adevărat spectacol, cu tocmai 15 mașini expuse, adunate de la stăpâni din toată ţara, unele fiind inclusiv în proces de restaurare. Cea mai veche dintre ele, din 1981, a demonstrat că designul Porsche rămâne mereu contemporan, iar cel mai nou model a fost punctul central al atenției, marcând aniversarea a 60 de ani de 911 și totodată 75 de ani de la startul istoriei mărcii în calitate de constructor auto.

Nu mai puțin de surprinzătoare a fost și preferința publicului pentru noul 911 Sport Classic, conform sondajelor realizate în urma concursurilor. A fost cel mai votat şi dorit model, deşi doar unul va exista în ţara noastră şi nu mai poate fi deja comandat din fabrică de către altcineva!

Evenimentul a oferit și o incursiune în luxul german de altădată, cu un Mercedes-Benz W 108 din 1969 sau singurul BMW (M5 E34) prezent pe teritoriul din faţa castelului, printre altele. Nu au lipsit nici legendele muscle car-urilor americane sau modele iconice din anii ’90.

Un moment special a fost reprezentat de adunarea aproape completă a modelelor notabile Ford Mustang de primă generație.

Ne-au bucurat cu prezenţa şi expozanţii din zona proiectelor restaurate sau personalizate de meşteri autohtoni, în centrul atenţiei fiind un retro rod care combină părţi componente a patru maşini cu fantezia proprietarului specializat în a restaura motociclete vechi, alături de un foarte apreciat S 600 în caroserie W 140.

Mai notăm că în centrul adevărat al atenţiei a fost un Ferrari F355 GTS înregistrat şi venit tocmai din Italia, singurul autoturism parcat într-un spaţiu verde, contrastul uimitor fiind unul dintre motivele pentru care puţini au trecut pe alături fără să-i facă vreo fotografie sau să pozeze alături.

Ţinem să aducem mulţumiri gazdei care ne-a mai asigurat cu vin şi bucate gustoase, dar şi partenerilor noştri pentru suportul acordat: Satul GermanPorsche MoldovaiAsigBT LeasingEster.

În încheiere, organizatorii doresc să transmită sincere mulțumiri vizitatorilor care au ales să participe la AutoClassica 2023 și promit să continue să aducă mai multe și mai variate mașini la evenimentele viitoare. Castelul MIMI rămâne un loc magic unde pasionații de mașini pot experimenta frumusețea autentică a automobilelor clasice şi retro.

Până data viitoare, când ne vom reîntâlni cu noi povești auto și noi amintiri de neuitat!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise