Gata cu mâinile murdare! Înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi făcută cu utilizarea live-scanerelor
(update 15.07.2022) Înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi efectuată doar cu ajutorul unor dispozitive, numite ”live-scanere”. Astăzi, în cadrul ședinței plenare, deputații au adoptat în lectură finală proiectul de lege care prevede simplificarea procedurii de înregistrare dactiloscopică a șoferilor.
Astfel, impresiunile digitale și palmare vor fi preluate cu ajutorul unui dispozitiv, fiind eliminată procedura de utilizare a tușului dactiloscopic. Datele vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat ”Registrul de stat dactiloscopic”, care va fi gestionat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice.
Menționăm că, în anul 2015, Ministerul Afacerilor Interne a beneficiat de suport din partea UE, în cadrul căruia a primit un Sistem informațional automatizat de identificare dactiloscopică AFIS, în valoare de 2.7 milioane de euro. Acesta oferă posibilități vaste de sistematizare, prelucrare și preluare în format digital atât a amprentelor papilare, cât și a celor palmare.
Modificările legislative au fost susținute, în lectura a doua, cu votul a 70 de deputați.
(01.07.2022) Procedura de înregistrare dactiloscopică a șoferilor va fi simplificată. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Parlamentului au votat (57 de deputaţi), în prima lectură, un proiect de lege care prevede acest lucru.
Inițiativa legislativă prevede ca impresiunile digitale și palmare să fie preluate cu ajutorul unui dispozitiv electronic (scaner), fiind eliminată procedura învechită de utilizare a tușului dactiloscopic.
Datele vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat dactiloscopic”, care va fi gestionat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice.
Cerinţele practicii judiciare privind identificarea dactiloscopică au impus creşterea eficienţei fişierelor specifice prin căutarea şi adoptarea unor soluţii moderne în pas cu progresul tehnologic. Acestea au marcat apariţia şi utilizarea sistemelor automatizate de identificare a amprentelor digitale. În scopul unificării evidenţelor dactiloscopice, la 19 decembrie 2002 Parlamentul a adoptat Legea nr. 1549-XV cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, în care se stabilesc scopurile, principiile, tipurile şi cerinţele de bază ale înregistrării dactiloscopice de stat, precum şi modul de păstrare şi utilizare a informaţiei cu caracter dactiloscopic. De atunci preluarea amprentelor șoferilor a devenit obligatorie.
În vederea executării Legii nominalizate, prin Hotărîrea Guvernului nr. 1310 din 31 octombrie 2003 au fost aprobate Regulamentul cu privire la obţinerea, evidenţa, păstrarea, sistematizarea şi utilizarea informaţiei dactiloscopice şi Lista funcţiilor deţinute de persoanele supuse înregistrării daciloscopice obligatorii. În Regulament sînt specificate condiţiile de bază ale obţinerii, evidenţei, păstrării, sistematizării şi utilizării informaţiei dactiloscopice obţinute în urma efectuării înregistrării dactiloscopice de stat.
Până în anul 2006 identificarea dactiloscopică a persoanelor, compararea manuală a amprentelor papilare şi a urmelor prelevate la locul săvârșirii faptelor se efectua în regim manual, dar a avut o rată scăzută de identificare.
În anul 2015, Ministerul Afacerilor Interne a beneficiat de suport din partea Uniuni Europene, în cadrul căruia a primit un Sistem informațional automatizat de identificare dactiloscopică AFIS, în valoare de 2.7 milioane de euro. Acesta oferă posibilități vaste de sistematizare, prelucrare și preluare în format digital atât a amprentelor papilare, cât și a celor palmare.
După intrarea în vigoare a proiectului de lege ieri discutat, informațiile dactiloscopice de la conducătorii auto (inclusiv, imediat după, de la cei care susţin cu succes examenul auto) vor fi preluate gratuit de angajații MAI în cadrul centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, atunci când îşi perfectează permis de conducere. În acest sens, Centrele vor fi dotate cu aparate digitale pentru prelevarea amprentelor (live-scanere). După preluarea amprentelor, fişierele vor fi introduse în sistemul automatizat pentru identificarea datelor dactiloscopice – AFIS.
Acest sistem este preluat după modelul statelor europene, și va simplifica semnificativ procedura de înregistrare dactiloscopică, care va permite, de exemplu, stabilirea identității persoanelor decedate în accidentele rutiere, precum și la identificarea persoanelor care au săvârșit infracțiuni nedescoperite.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/07/90.2022.ro_.pdf”]
Cmentariile sunt închise