Hyundai şi KIA au dezvoltat în premieră mondială primul sistem ICT Connected Shift

Hyundai Motor Company şi KIA Motors Corporation au anunțat despre dezvoltarea în premieră mondială a primului sistem predictiv de schimbare a treptelor de viteză prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT – Information and Communication Technology), permițând automobilelor să comute automat în treapta de viteză optimă după identificarea condițiilor de drum și a traficului.

KIA și Hyundai intenționează să aplice tehnologia pe viitoarele sale modele. În timpul procesului de dezvoltare, companiile au înregistrat aproximativ 40 de brevete importante în Coreea de Sud și în afara țării.

În timp ce tehnologiile de schimbare automată a treptelor de viteză existente deja țin cont de preferințele șoferilor, așa cum este sistemul inteligent Drive Mode – disponibil pe cele mai multe modele actuale KIA și Hyundai – sistemul conectat de schimbare a treptelor de viteză prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT Connected Shift System) este prima tehnologie ICT care schimbă automat treapta de viteză în funcție de condițiile de drum și trafic.

Sistemul folosește un software aflat în unitatea de control a transmisiei (TCU – Transmission Control Unit) care colectează și interpretează informațiile oferite în timp real de sistemele inteligente ale mașinii, incluzând sistemul de navigație 3D echipat cu o hartă precisă a drumului, dar și camerele video și radarele pentru sistemul smart cruise control. Informațiile oferite de sistemul de navigație 3D includ altitudinea, pantele, curbele și o gamă largă de evenimente rutiere, dar și condițiile de trafic din momentul respectiv. Radarul detectează viteza și distanța față de alte automobile, iar o cameră frontală oferă informații despre benzile de circulație.

Utilizând toate aceste informații, unitatea de control a transmisiei prevede cel mai bun scenariu de schimbare a treptelor de viteză pentru situația de condus din momentul respectiv, printr-un algoritm calculat de inteligența artificială și schimbă treptele de viteză corespunzător. De exemplu, când se așteaptă o încetinire relativ lungă a traficului și radarul nu detectează neregularități ale vitezei de deplasare a automobilului din față, transmisia schimbă temporar treapta de viteză în modul neutru pentru a îmbunătăți consumul de combustibil.

Atunci când KIA și Hyundai au testat un automobil dotat cu sistemul ICT Connected Shift pe un drum cu serpentine, frecvența schimbărilor treptelor de viteză în viraje a fost redusă cu aproximativ 43% în comparație cu automobilele fără acest sistem în dotare. În același timp, sistemul a contribuit la reducerea frecvenței operării frânelor cu aproximativ 11%, reducând astfel oboseala șoferului și uzura frânelor.

În momentul în care a fost necesară accelerarea rapidă pentru a intra pe autostradă, sistemul a schimbat automat în modul Sport, făcând mai ușoară integrarea automobilului în fluxul de trafic. După intrarea în trafic, automobilul s-a întors automat la modul de condus anterior, permițând astfel o rulare sigură și eficientă.

În plus, frâna de motor a fost aplicată automat în momentul eliberării pedalei de accelerație la apariția limitatoarelor de viteză, a pantelor și a zonelor în care se schimbă limitele de viteză. Schimbările distanței față de automobilul din față au fost detectate de radarul amplasat în partea frontală, iar treapta de viteză corespunzătoare a fost selectată automat, ceea ce a dus la sporirea ușurinței condusului.

De asemenea sistemul este conform cu tehnologia autonomă de conducere, care este în continuă dezvoltare. Sistemul ICT Connected Shift va oferi atât îmbunătățirea consumului de combustibil cât și o experiență de condus mai sigură în era automobilelor autonome, prin oferirea unei performanțe îmbunătățite ca răspuns la condițiile de trafic în timp real.

KIA și Hyundai intenționează să transforme în viitor sistemul într-unul și mai inteligent, care va putea comunica cu indicatoarele de trafic cu ajutorul transferului de date de mare viteză LTE sau 5G și care va putea identifica tendințele de condus ale șoferilor, rezultând într-un control al schimbării treptelor de viteză și mai rafinat.

“Automobilele evoluează dincolo de simple mijloace de transport, către soluții inteligente de mobilitate. Chiar și un sistem tradițional al automobilului, cum este transmisia, devine un sistem de înaltă tehnologie optimizat pentru mobilitate inteligentă prin eforturile de a integra tehnologiile ICT și inteligența artificială”, a declarat Byeong Wook Jeon, şeful laboratorului Intelligent Drivetrain Control Research.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/hyundai-motor-group-a-angajat-compania-canoo-pentru-a-dezvolta-o-platforma-scalabila-pentru-masini-electrice/

https://autoblog.md/premiera-mondiala-de-la-hyundai-motor-group-tehnologia-asc-debuteaza-pe-noul-noul-sonata-hybrid/

(video) Premieră mondială de la Hyundai Motor Group. Tehnologia CVVD debutează pe maşinile KIA şi Hyundai

Primul Smart Cruise Control din lume, bazat pe tehnologia de învăţare automată, a fost dezvoltat de Hyundai

Primul Smart Cruise Control din lume, bazat pe tehnologia de învăţare automată, a fost dezvoltat de Hyundai

Cmentariile sunt închise