Imaginea zilei: Intrăm curând în 2022, iar unii şoferi încă mai cred că acest marcaj arată unde pe stradă se poate parca
Imaginea sau priveliştea zilei de astăzi vine de pe strada Nicolae Testemiţanu din capitală. Acolo, în această dimineaţă, cel puţin doi conducători auto şi-au lăsat maşinile într-o staţie de așteptare a transportului public, deşi există aplicat un marcaj care le interzice acest lucru.
Cel mai probabil în 2022, aceştia şi alţi şoferi care procedează la fel, vor intra având în continuare în minte informaţia eronată că astfel de marcaje arată locurile în care se poate parca automobilul/autovehiculul condus. Despre faptul că autocamionul a blocat încă o bandă nu mai spunem nimic.
Amintim că potrivit RCR, marcajul 1.17.1 – Linia îngustă continuă în zigzag, având sau nu inscripția „BUS” ori „TAXI” – determină locul opririi în staţie a vehiculelor de rută (autobuze, troleibuze) sau locul de staţionare a taximetrelor!
Conform aceluiaşi set de reguli, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă într-un rând, paralel cu marginea carosabilului (în locurile în care partea carosabilă este lărgită, amplasarea vehiculelor poate fi alta decât cea indicată), dacă prin indicatoare sau marcaj nu este prescrisă altă modalitate! În cazul staționării, în locurile care nu sunt delimitate prin marcaj, conducătorii de vehicule trebuie să folosească raţional suprafaţa acestui teren!
Şi în genere, conform Articolului 69 oprirea este interzisă în stațiile vehiculelor de rută și pe un spaţiu mai mic de 25 m faţă de locurile special amenajate pentru oprirea vehiculelor de rută sau taximetrelor ori de la locurile semnalizate prin marcajul 1.17! Iar staţionarea este interzisă în locurile în care este interzisă oprirea!
Şi special pentru conducătorii de autocamioane există prevederea din Articolul 68 aliniat 3: În localităţi oprirea sau staţionarea se va efectua în modul următor: b) pe ambele părţi ale drumului cu circulaţia în sens unic, dacă este liberă cel puţin o bandă pentru circulaţie (autocamioanele cu masa maximă autorizată ce depăşeşte 3500 kg pot opri pe partea stângă numai pentru a încărca sau descărca bunuri);
Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi-ne imagini foto/video în calitate maximă AICI (selectaţi via link şi lăsaţi-ne linkul generat), pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!
Cmentariile sunt închise