În Arabia Saudită a fost anunțată prima marcă de vehicule electrice din istoria ţării
În Arabia Saudită, pe 3 noiembrie, a fost lansată prima marcă de vehicule electrice din istoria ţării. Se numește Ceer (se citeşte sir). Compania din spatele mărcii este o întreprindere mixtă înființată de Fondul Suveran de Investiţii al ţării și producătorul taiwanez de electronice Foxconn!
Producția de vehicule electrice face parte dintr-o strategie de diversificare a economiei regatului, care acum depinde în principal de exportul de petrol și altor hidrocarburi. Planul este setat să dea roade până în 2030.
„Arabia Saudită creează astăzi nu doar o nouă marcă de mașini, ci și o industrie cu drepturi depline. Această industrie va atrage investiții străine, va crea multe locuri vacante pentru supușii talentați ai regatului și, de asemenea, va contribui la dezvoltarea sectorului privat și la creșterea PIB-ului Arabiei Saudite în următorii câțiva ani”, a declarat Mohammad bin Salman Al Saud, prim-ministrul și în același timp prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cu ocazia lansării Ceer.
Ceer va dezvolta, va produce și va comercializa o gamă largă de vehicule electrice special pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, inclusiv sedanuri și SUV-uri. Acestea se vor alege cu echipamente bogate, soluţii-lider în termeni de infotainment şi conectivitate, inclusiv un sistem de condus autonom.
Întreprinderea mixtă va face uz de tehnologii atât de la Foxconn, cât şi licențiate de la BMW! De o platformă unificată şi modulară se vor ocupa taiwanezii, care deja au experienţă.
Fiecare vehicul va fi proiectat și fabricat în Arabia Saudită, dar și testat la cele mai înalte standarde globale de control a calității și siguranței auto. Vehiculele Ceer sunt programate să fie disponibile în 2025.
Este de așteptat ca proiectul să atragă investiții străine în valoare de 150 de milioane de dolari, să ofere aproximativ 30.000 de locuri de muncă, iar profitabilitatea sa până în 2034 să ajungă la 8 miliarde de dolari!
Deocamdată nu s-au dezvăluit detalii legate de finanțare și nu s-a spus cât va costa o uzină Ceer sau unde va fi construită.
Amintim că Lucid Group Inc, care este deținută în proporție de peste 60% de acelaşi Fond Suveran de Investiţii arab, construiește o fabrică de asamblare de vehicule electrice în Jeddah, cu o eventuală capacitate de 150.000 de vehicule pe an. Guvernul saudit a semnat un acord cu Lucid pentru a cumpăra până la 100.000 dintre mașinile sale în următorii 10 ani, cu angajamentul inițial de a procura 50.000 şi o opțiune pentru alte până la 50.000 suplimentare.
Cmentariile sunt închise