(video) Foxconn, producătorul de iPhone-uri, şi-a prezentat primele sale maşini electrice marca Foxtron

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Giganți din industria IT încep cu paşi siguri să-şi facă şi să-şi ocupe un loc în cea auto. Printre pionieri se numără compania taiwaneză Hon Hai, cel mai mare producător de componente şi dispozitive electronice din lume în bază de contract, care e cunoscut mai bine pe plan internaţional sub denumirea Foxconn. Printre clienţii săi se numără şi Apple dacă nu ştiaţi!

Anul trecut, Hon Hai și-a unit forțele cu compania taiwaneză Yulon Motor, care asamblează mașini încă din anii 50 ai secolului trecut și își dezvoltă propria marcă Luxgen.

Ulterior a înființat o întreprindere mixtă numită Foxtron Vehicle Technologies, iar acum câteva ore, în capitala Taiwanului, a avut loc prezentarea primelor vehicule electrice (prototipuri pre-serie) sub marca Foxtron!

Pentru autoturisme a fost dezvoltată o platformă electrică dedicată numită MIH (Mobility in Harmony), în parteneriat cu mai multe alte companii asiatice, iar creatorii își numesc arhitectura deschisă și o oferă tuturor.

MIH are un design foarte flexibil: ampatament care variază între 2.750-3.100 mm; tracțiune faţă, spate sau integrală; suspensie față McPherson sau cu braţe duble; suspensie spate cu bară de torsiune sau multi-link. Pe scurt, un astfel de şasiu este potrivit atât pentru modelele compacte, cât și pentru cele de dimensiuni complete.

Pentru MIH a fost creată şi o întreagă serie de unităţi de propulsie modulare. Agregatul electric de pe puntea frontală poate livra 130, 200 sau 270 CP la alegere. Cel din spate – 200, 270, 330 sau 460 CP!

Oferta de baterii este de asemenea variată: 93, 100 sau 116 kWh. Din start vor fi disponibile unele de tip litiu-ion, dar în 2024 Foxtron promite să lanseze producţia în masă de baterii solid-state împreună cu CATL și SES.

Un alt avantaj al produselor Foxtron este numit propriul sistem de operare AutoCore OS, evident cu posibilitatea de a fi actualizat prin tehnologia OTA şi cu setări mai bune în timp nu numai pentru componentele software, ci şi pentru cele hardware.

Primul autoturism de producţie se doreşte a fi un crossover de dimensiuni medii botezat Model C (deocamdată?). Startul asamblării este programat pentru 2023. Din punct de vedere al dimensiunilor ar fi un coleg de clasă pentru modele precum Nissan X-Trail sau Skoda Kodiaq, cu a sa lungime de 4.640 mm, ampatament de 2.860 mm şi trei rânduri de scaune.

“Sub capotă” Model C are sistem de tracţiune integrală asigurat în mod evident de câte un motor electric pe fiecare punte. Oferta de putere este de 408 CP şi 700 Nm, suficient pentru a putea face 0-100 km/h în 3.8 secunde. Având un coeficient de rezistență aerodinamică de 0.27 Cd, autonomia electrică va putea urca până la 700 km.

Preţul estimat al acestui Model C – 35.000 de dolari SUA!

Cel de-al doilea prototip este un sedan numit Foxtron Model E, al cărui design l-au conceput italienii de la Pininfarina, fapt confirmat de logourile studioului italian de pe caroserie și din cabină.

Aceasta este o mașină mare, măsurând în lungime 5.1 metri, în lăţime doi metri, iar ampatamentul îi este de 3.1 metri. Coeficientul de rezistenţă aerodinamică declarat îi este de 0.22 Cd, ca la noul Mercedes-Benz S-Class sau Porsche Taycan.

Model E, cel puţin în formatul de prezentare, are un habitaclu cu trei locuri pentru pasageri. În locul scaunului din dreapta şoferului este montat un suport pentru picioare reglabil, dedicat pasagerului VIP din spate. Iar între scaunele individuale posterioare există un tunel central cu un monitor instalat pe un suport rotativ.

Din punct de vedere tehnico-dinamic au fost declarate următoarele: prezenţa a două motoare electrice cu o capacitate totală de 748 CP, suspensie cu elemente active, accelerație până la 100 km/h în 2.8 secunde și o autonomie de până la 750 de km.

Foxtron intenționează să-şi desfășoare activitatea şi în sectorul autobuzelor electrice. Model T este un autobuz de dimensiuni complete care a trecut deja de prima etapă a testelor din fabrică, iar din 2022 va începe să fie utilizat pe rute din capitala Taiwanului.

Autonomia anunțată îi este de peste 400 km, iar viteza maximă este limitată la 120 km. Alte caracteristici nu au fost dezvăluite deocamdată.

Interesante mai sunt următoarele informații: Foxconn intenționează să producă vehiculele sale electrice Foxtron în Thailanda și în… Statele Unite ale Americii. Partenerul thailandez nu este încă numit, dar cel american se ştie: Foxconn a cumpărat o parte din fabrica Lordstown din Ohio, pe care aceştia din urmă au cumpărat-o de la General Motors în urmă cu doi ani!

Compania Lordstown a ajuns într-un impas pentru că nu a putut singură să-şi dezvolte şi să pună pe roate producţia unui pickup electric, motiv pentru care s-a văzut nevoită să caute un partener puternic.

Conform planului, mașinile electrice ale mărcilor Foxtron, Lordstown și Fisker vor fi produse la o singură fabrică. Startul lucrărilor în acest sens este setat pentru 2023.

În plus, Foxconn intenționează să devină un furnizor OEM global de componente pentru vehicule electrice “străine” și până în 2027 să ocupe 10% din această piață!

Evenimentul de prezentare în reluare

Cmentariile sunt închise