(video) Poliţia a propus peste 20 de modificări în legislaţie în privinţa şoferilor fără astâmpăr. Confiscarea maşinilor, printre ele
Poliţia se apucă din nou de capul vitezomanilor şi celor care urcă în stare de ebrietate la volan. Conform statisticilor, anume aceşti conducători auto se află în capul listei vinovaților de producerea accidentelor rutiere.
Schimbările care s-au făcut anterior în legislaţie nu se văd a fi destul de eficiente pentru a reduce numărul tragediilor pe drumuri.
În cadrul unor consultări publice organizate astăzi de Inspectoratul General al Poliţiei s-a discutat această problemă şi au fost aduse la cunoștință unele propuneri ce urmează a fi incluse în textul unui proiect de lege care va fi expediat pe masa Guvernului spre aprobare sau respingere.
Se propune:
- Modificarea mai multor articole din Codul Penal, în particular a celor care prevăd liberarea de răspundere penală în legătură cu căinţa activă, în legătură cu schimbarea situaţiei şi liberarea condiţionată de răspundere penală, toate pentru ca să fie interzisă liberarea de răspundere penală în cazul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate.
- Modificarea Codului Penal pentru ca autovehiculele să fie confiscate nu doar în cazul în care şoferii beţi fac accidente ce rezultă cu vătămări grave sau decese, ci şi pentru simplul fapt că sunt prinşi conducând sub influenţa alcoolului!
- Tragerea la răspundere penală a persoanelor care au predat cu bună ştiinţă conducerea unei maşini unei alte persoane care nu are permis sau este privat de dreptul de a conduce şi a făcut accident în urma căruia s-au înregistrat decese sau oameni răniţi.
- Includerea ciclomotoarelor şi a trotinetelor în categoria mijloace de transport pentru a putea fi trase la răspundere penală persoanele care comit infracțiuni în domeniul circulaţiei rutiere cu acestea, de exemplu condus în stare de ebrietate.
- Incriminarea răspunderii penale pentru şoferii care părăsesc locul unui accident rutier care a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii.
- Tragerea la răspundere contravențională (doar?) a persoanelor juridice (autoritate publică).
- Răspunderea contravenţională a proprietarului mijlocului de transport dacă acesta refuză, se eschivează sau prezintă date eronate, la solicitarea poliţiei, despre identitatea persoanei căreia i-a înmânat automobilul implicat în vreo contravenție de ordin rutier.
- PROPUNERE CONCEPTUALĂ deocamdată, în ce priveşte lista de sancţiuni contravenţionale: introducerea suspendării, pe lângă privarea de dreptul special de a conduce mijloace de transport. Respectiv:
- a) se doreşte suspendarea dreptului de a conduce pe o durată de 30 de zile dacă se acumulează 15 puncte de penalizare;
- b) pe o durată de 60 de zile dacă se acumulează din nou cel puţin 15 puncte în următoarele şase luni de la data expirării ultimei suspendări:
- c) pe o durată de 180 de zile dacă se acumulează din nou cel puţin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări repetate aplicate în conformitate cu lit. b).
- Excluderea aplicării punctelor de penalizare pentru condusul unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice.
- Pentru a nu se mai lăsa loc de interpretări, se indică expres care sunt încălcările pentru care se poate sancţiona: Răspunderea contravenţională a şoferilor care nu conectează lumina de deplasare pe timp de zi pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, conform cerințelor stabilite de RCR.
- Tragerea la răspundere contravențională a persoanelor care conduc mijloace de transport, fiind private de dreptul de a conduce (amendă mai mare).
- Instituirea şi a suspendării dreptului de a conduce dacă viteza de deplasare se depăşeşte cu peste 40 de km/h pentru o perioadă de până la 180 de zile, pe lângă amenzi mari şi puncte de penalizare.
- Delimitarea în funcţie de gravitatea faptei comise la încălcarea marcajelor şi indicatoarelor rutiere: amendă sau avertisment după caz.
- Împuternicirea administrațiilor publice locale cu toate competenţele necesare pentru constatare, examinare şi aplicare a amenzilor pentru contravenţii cu privire la staţionarea sau parcarea în locuri interzise a mijloacelor de transport!
- Vehiculele vor putea fi reţinute şi duse la parcarea specială dacă la volan se află şoferi care îşi recunosc vina în contravenţii, însă nu le aparţine vehiculul în cauză, chiar dacă proprietarii s-ar putea afla peste hotarele ţării.
- Indicarea expresă în lege că mijlocul de transport se confiscă dacă este condus în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică!
- Perioada de contestare şi expediere a materialelor dosarului contravenției în instanţa de judecată se doreşte a fi mărită de la trei zile calendaristice la cinci zile lucrătoare.
- Simplificarea mecanismului de tragere la răspundere contravenţională a tuturor persoanelor care comit încălcări în domeniul circulaţiei rutiere prin examinarea lor prin intermediul mijloacelor tehnice omologate.
- Eliminarea unei carenţe normative prin care, la momentul de faţă, persoanele declarate vinovate de producerea unui accident rutier, nefiind în acel moment în stare de ebrietate, sunt obligate să frecventeze un program probaţional anti alcool şi antidrog.
- Stabilirea unui mecanism de repunere în drepturi în cazul suspendării dreptului de a conduce – să susţină un test în modul stabilit de Guvern la expirarea termenului.
- Obligaţia de a admite efectuarea inspecției tehnice periodice, înmatriculării şi reînmatriculării vehiculelor, doar în cazul în care se constată că mijlocul de transport nu reprezintă obiectul unui proces contravenţional nefinalizat. Respectiv, nu se va putea face un ITP până când nu vor fi stinse TOATE amenzile (există deja “şmecheri” cărora le este mai convenabil să schimbe plăcuţele la atingerea a 15 puncte de penalizare pentru a dispărea din sistem, afirmă oamenii legii).
- Oricare alt act de identitate, o copie a unui act de identitate sau o fotocopie digitală să poată substitui necesitatea prezentării şi deţinerii obligatorii a permisului de conducere în timpul conducerii unui autovehicul!
- Se propune ca din noţiunea testare alcoolscopică să se excludă cuvintele „instruită în mod corespunzător de către instituţia medicală competentă” și „fără a stabili starea de ebrietate și natura ei” (fără călătorii dus-întors la dispensare narcologice din contul statului, respectiv al nostru).
- Protejarea funcţionarilor publici cu statut special în timpul exercităţii atribuţiilor de serviciu de eventuale imixtiuni din partea persoanelor terţe, care pot genera inclusiv pericol asupra vieţii şi sănătăţii angajatului. În primele nouă luni ale lui 2021 au fost înregistrate 40 de cazuri de ultragiere şi 79 de opunere de rezistenţă / nesubordonare cu rea-voinţă.

Pentru statistică: în primele nouă luni ale anului 2021 s-au produs 1.831 de accidente rutiere pe întreg teritoriul ţării, în urma cărora 162 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 2.081 au rămas traumatizate. Totodată până acum, de la începutul anului, au fost înregistrate peste 134.451 de contravenții privind depăşirea limitei de viteză!
Cmentariile sunt închise