În Europa au scăzut serios vânzările de maşini cu motoare diesel! Statistica din primele trei luni din 2018
În Europa, vânzările de autovehicule diesel au scăzut în primul trimestru al acestui an cu tocmai 17% față de aceeaşi perioadă din 2017. Aceasta este cea mai considerabilă scădere din ultimii ani, care, împreună cu alți factori, sugerează că epoca mașinilor cu motoare diesel începe treptat să ia sfârşit.
Numeroşi experți tehnici de la producători auto renumiţi, spun că propulsoarele diesel, cunoscute pentru caracterul lor eficient, sunt deja “epuizate” şi le iau tot mai mult locul unităţile electrice şi hibride. Dar ce spun statisticile economice?
Potrivit agenției franceze de marketing AAA Data, în perioada anilor 1990-2007, numărul autoturismelor diesel în Uniunea Europeană a crescut constant. Rezultatul maxim a fost atins în 2011 – 55.7% din autoturismele noi vândute au fost diesel, iar după acest an a început recesiunea. Unul dintre motivele cele mai importante aici, experții îl consideră dezvoltarea activă a transportului hibrid și electric.
Confirmă această ipoteză o ţară ca Norvegia, acolo unde problemele de mediu sunt de o importanță majoră şi autorităţile nu se joacă deloc la acest capitol. În timp ce motoarele diesel au menținut statutul de “eco-friendly” în comparație cu cele care consumă benzină, numărul lor a crescut rapid. În anul 2000, Norvegia a avut mai puțin de 10% de maşini diesel, iar în 2007 – deja 74.7%!
Cu toate acestea, la fel de repede, popularitatea maşinilor diesel a început la scandinavi să scadă odată cu dezvoltarea pieței pentru autovehiculele hibride şi electrice, precum şi a unii infrastructuri pentru acestea. În prezent, procentul vânzărilor de mașini diesel în Norvegia este unul dintre cele mai scăzute din Europa – 23.7%, în timp ce nivelul de electrificare a automobilelor este mai mare de 50%.
Cu toate acestea, cele mai recente date statistice nu confirmă o astfel de legătură profundă între electrificarea flotei de transport europene și scăderea cererii de maşini diesel. În comparație cu primul trimestru al anului 2017, autovehiculele cu motoare pe benzină au înregistrat o creștere serioasă în primele trei luni ale lui 2018 – cu peste 300.000 de unități mai mult – 2.303.129 de unităţi în ansamblu (55.5%).
De cealaltă parte, ponderea totală a maşinilor diesel a fost de 37.9% sau 1.574.333 de automobile. Aici interesant este de remarcat că, pe una dintre cele mai mari piețe europene, cea italiană, maşini cu motoare diesel s-au vândut de aproape două ori mai multe decât cele pe benzină: 316 mii față de 189 de mii. Avantajul benzinarelor este mic şi Franța sau Spania.
În același timp, numărul total de mașini noi vândute cu sisteme alternative de propulsie a fost de 271.122 de unităţi. Este doar 6.5% din piață în ansamblu şi aici vorbim de maşini cu propulsie electrică, hibridă, plug-in hybrid, mild hybrid, GPL, etanol, hidrogen, etc. Cea mai mică cerere a unor astfel de vehicule (sub 1.000 de unităţi în fiecare ţară) s-a înregistrat în ţări ca: Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi statele baltice.
Iată o statistică a vânzărilor europene de maşini noi în primul trimestru din 2018:
Prin urmare, este prematur deocamdată să spunem că motoarele diesel s-au depășit, dar dinamica indicatorilor economici arată că în următorii ani, mai ales după 2020, situația se poate schimba radical.
Chiar şi autorităţile Republicii Moldova au în plan să micşoreze limita de vârstă a maşinilor importate şi să încurajeze tot mai mult cetăţenii ca să opteze pentru autovehicule hibride sau electrice!
Vezi detalii: Moldova: Adio mașini mai vechi de 7 ani? Guvernul va stimula importul mașinilor hibride și electrice
Cmentariile sunt închise