Înapoi la “sapă de lemn”. Noul model lider de pe piaţa maşinilor rulate din Rusia

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un nou lider a apărut pe piaţa maşinilor rulate din Federaţia Rusă după ce Ford Focus a pierdut titlul. În ultimii ani, anume produsul companiei americane a fost cel mai popular model de pe piața second hand din Rusia.

Cu toate acestea, în 2022, rușii au întâmpinat dificultăți în găsirea pieselor de schimb pentru mașinile străine, astfel că au început să acorde preferință celor autohtone. Astfel spus, din cauza crizei, noul cel mai bine vândut model cu parcurs a devenit… Lada Samara în caroserie hatchback cu cinci uşi. 

În primele opt luni ale anului 2022 acest model a fost revândut de peste 84.000 de ori (-12% comparativ cu perioada similară din 2021).

Lada Samara de primă generaţie (cunoscut drept VAZ-2109)

Conform Avtostat, modelul Lada Samara este ales pentru costul redus, disponibilitatea pieselor de schimb și deservirea fără probleme în orice regiune a țării. Revenirea Samara pe prima poziţie se datorează în mare parte unei reduceri a ofertelor pentru mașinile străine second hand, de care proprietarii lor nu s-au grăbit să se despartă din cauza prețurilor ridicate și a deficitului acut de mașini noi de pe piață.

„Cererea mare pentru Lada Samara se explică prin costuri accesibile, fiabilitate și lipsa problemelor de întreținere, deoarece sunt disponibile piese de schimb. Mai mult, fiecare mecanic din toate regiunile țării va putea repara această mașină. În plus, Lada Samara hatchback cu cinci uși este spațios.”

În ceea ce privește Ford Focus, vânzările sale pe piața second hand au scăzut cu 29%, până la 64.000 de unități revândute. Potrivit acestui indicator, este inferior nu numai produsului deja trimis acum 10 ani la pensie de către AvtoVAZ, ci și lui Hyundai Solaris, care a fost revândut în 64.700 de unități (-24%).

În top cinci cele mai populare rulate din Rusia se numără şi KIA Rio: din ianuarie până în august, rușii au achiziționat 63.000 de Rio second hand, o scădere cu 25% față de aceeași perioadă din 2021.

Cifrele pentru Solaris și Rio se datorează faptului că aceste două modele sunt utilizate pe scară largă în flotele de taxi și car sharing. În același timp, experții nu se așteaptă la o creștere a cererii acestor modele în format second hand în viitor, asta deoarece sunt insuficiente pe piața primară.

Lada Samara 2 (cunoscut drept VAZ-2114)

Între timp, în ciuda unei crize acute de mașini noi de la dealeri, în absența livrărilor şi din cauza sancțiunilor externe, piața de mașini second hand din Rusia înregistrează și ea un declin. Potrivit datelor agenției Avtostat, în ianuarie-august 2022 vânzările au scăzut cu 21%, însumând 3 milioane şi 40 de mii de mașini.

Experţii ruşi mai vin cu sfatul de achiziţie a unei mașini second hand ca alternativă la una nouă, deoarece piața celor cu parcurs continuă să fie actualizată și completată. În același timp, având în vedere cererea lor mare, este mai bine de nu amânat achiziția până când se va găsi o opțiune decentă. 

Pe fondul cererii crescute, prețurile pentru mașinile rulate ar putea crește în Rusia până la sfârșitul anului 2022. În total, de la începutul anului, valoarea lor a crescut în medie cu 18.5%!

A

Cmentariile sunt închise