(video) Jaguar a stabilit un record de viteză pe apă. Cu o barcă electrică

Jaguar îşi continuă seria de recorduri stabilite, însă de această dată nu implică vreo maşină din gamă, ci o barcă, şi nu una obişnuită, ci electrică! Cu ajutorul modelului Jaguar Vector V20E a fost bătut un record de viteză printre ambarcațiunile identice.

Totul s-a întâmplat pe lacul Coniston din Marea Britanie, iar de condus s-a ocupat Peter Dredge, director tehnic şi co-fondator Jaguar Vector.

În dezvoltarea şi construcţia bărcii electrice cu tehnologii din Formula E s-au implicat şi specialiştii companiei Williams Advanced Engineering, parte a concernului care include şi echipa Williams din Formula 1. În partea posterioară a bărcii cu o greutate de doar 320 de kilograme au fost instalate două motoare electrice Yasa cu o putere totală de 299 CP.

Pentru stabilirea noului record a fost nevoie de două deplasări în direcţii diferite timp de 20 de minute. Viteza era înregistrată pe un tronson de un kilometri. Drept rezultat, Jaguar Vector V20E a atins o viteză medie de 142.6 km/h, fiind mai bună cu 19 km/h decât cea înregistrată în anul 2008.

Recordul de viteză absolut pe apă îi aparţine australianului Ken Warby, care împreună cu barca Spirit of Australia care avea o construcţie din lemn, dar şi un motor cu reacţie Westinghouse J34, a atins 511.11 km/h. Performanţa a fost înregistrată în ziua de 8 octombrie 1978 pe râul australian Tumut şi de atunci nu a mai fost bătut de nimeni.

https://youtu.be/-Pr4T5ClWEw

În prezent, Ken Warby şi fiul său David lucrează la construcţia bărcii Spirit of Australia II, dotată cu motor de la avionul de vânătoare italian Fiat G.91.

Vezi şi: (foto) Varianta „maritimă” a hipercarului Mercedes-AMG Project One nu strică să o ai la casă

Vezi şi: (foto) Iahtul sportiv Bugatti Niniette va fi construit în doar 66 de exemplare

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/