Invazie de maşini hibride în 2017 în Moldova. Topul celor mai populare modele, dominat de Toyota

În ţara noastră încă nu există şi nici nu se dezvoltă cu paşi rapizi o piaţă de maşini pur electrice, însă în schimb există una a autovehiculelor electrificate, hibride, care reprezintă o cotă destul de mare.

Care modele sunt cele mai populare sau pentru care moldovenii optează cel mai des? Redacția AutoBlog.MD vă prezintă aceste date cu suportul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Doar în 2017 moldovenii au importat un număr total de 3.047 de maşini cu sisteme de propulsie hibridă, iar dacă este să raportăm această cifră la numărul total de mașini rulate importate pe parcursul anului trecut în țara noastră, care a fost de aproximativ 23.000, atunci fiecare a opta mașină importată pe parcursul lui 2017 a fost una hibridă.

hybrid
FOTO: autotrader.com

În Chişinău, practic în fiecare zi, nu există o stradă sau o intersecţie pe care să nu vezi o Toyota Prius. Da, acel model deosebit de popular în gama Toyota, care pe drumurile din Moldova se poate găsi din a doua, a treia şi chiar a patra, ultima generaţie.

Deoarece legislaţia actuală nu permite importul maşinilor cu o vechime mai mare de 10 ani, reiese că în 2017 au intrat în ţară 1.192 de exemplare produse între anii 2007-2017.

Modelul Toyota Prius este cunoscut pentru faptul că reuşeşte să înregistreze un consum redus de carburant, deoarece este asistat de un motor electric, care contribuie la pornire de pe loc, accelerare intensivă şi încarcă acumulatorii cu energia generată la frânare. Datorită acestora din urmă, unele versiuni ale maşinii pot rula un anumit număr de kilometri doar pe bază de energie electrică şi la viteze reduse, iar altele Prius PHV care se pot încărca de la o priză casnică, pot rula mai mulţi kilometri cu o viteză mai mare.

Al doilea cel mai popular automobil hibrid printre cele rulate, importate în 2017 în Moldova într-un număr de 349 de exemplare, este Toyota Auris. Acest model este disponibil şi doar cu motoare tradiţionale cu ardere internă, însă în spaţiul european se optează mai mult pentru versiunile hibride.

Sistemul de propulsie este asemănător cu cel al modelului Prius şi de regulă maşina aceasta poate fi mai practică datorită caroseriei de tip break pe care o poate avea (cea mai nouă generaţie).

toyota auris

Locurile 3 şi 4 în clasamentul nostru îl ocupă două maşini hibride marca Honda: Civic (205 exemplare) şi Insight (142 exemplare).

Primul este un sedan care poate fi văzut pe drumurile țării în versiuni hibride începând cu a opta generaţie a modelului. Honda Insight este practic o copie a modelului Toyota Prius, deoarece au unităţi de propulsie şi forme asemănătoare ale caroseriilor.

honda insight 175

Locurile 5 şi 6 le revin celor mai populare maşini hibride marca Lexus (brand al corporaţiei Toyota). Modelul Lexus RX 450h care este un SUV a intrat în ţara noastră într-un număr de 127 de exemplare. O cifră aproape identică este prezentată pentru modelul Lexus CT 200h, automobil care nu este altceva decât o reinterpretare a lui Toyota Auris.

Pentru că cele două modele fac parte din gama Lexus, comparativ cu maşinile hibride ale Toyota, sunt mai bine dotate şi fac parte dintr-un segment de maşini mai premium.

lexus ct 200h

În continuare, revin din nou în centrul atenţiei două produse ale Toyota. Vorbim despre varianta hibridă a sedanului Camry, dar şi versiunea practică a modelului Prius – Plus, care îl face de fapt asemănător cu un monovolum de dimensiuni medii.

Sedanul a fost ales de 78 de oameni, iar Prius Plus (MPV) de 63.

toyota prius

Top 10 este încheiat de o altă versiune a SUV-ului Lexus RX (400h) din a doua generaţie şi de varianta hibridă a celebrului Toyota RAV4. Diferenţa dintre acestea o fac doar trei maşini.

toyota rav4 hybrid 43

Iată clasamentul complet:

ANULMARCAMODELNr unităţi
2017TOYOTAPRIUS1.192
2017TOYOTAAURIS349
2017HONDACIVIC205
2017HONDAINSIGHT142
2017LEXUSRX450H127
2017LEXUSCT200H122
2017TOYOTACAMRY78
2017TOYOTAPRIUS PLUS63
2017LEXUSRX400H51
2017TOYOTARAV4 HYBRID48

Printre alte maşini hibride se pot număra unele marca Ford, Hyundai, Mercedes, BMW, Volkswagen şi multe altele.

Vezi neapărat şi: Câte electromobile şi-au cumpărat moldovenii în 2017? Top cele mai populare modele

Cmentariile sunt închise