(video) Lamborghini a scos de la naftalină două exemplare de excepție și le-a pus pe gheață
Lamborghini este considerat producătorul primului supercar din lume, iar prezența oficială a constructorului italian la un eveniment de mașini istorice este întotdeauna salutată.
Constructorul italian Lamborghini a ales și anul acesta să participe la concursul de eleganță de la St. Moritz. Evenimentul este unul mai special. Dacă alte competiții similare de mașini clasice sunt în zone călduroase, acesta este ținut la rece. Gheața lacului St. Moritz din Elveția este locul de desfășurare. Participanții sunt, de altfel, invitați să aibă ținută de iarnă.
Dacă pe timpul verii este mai ușor pentru autoturismele mai vechi de 50 de ani să funcționeze, la acest eveniment situația este mai congelată. Dar constructorul italian nu a dat înapoi și a ales să participe. Avea toată încrederea că modelele sale vor face față cu brio încercărilor de pe lacul înghețat din Elveția.
Exemplare din colecția Lamborghini
Pentru a participa, constructorul italian a scos din muzeu două exemplare de excepție: un Jarama și un 400 2+2. Ambele au fost realizate în perioada în care Nuccio Lamborghini deținea fabrica. La acea vreme, industriașul italian dorea să-i arate lui Enzo Ferrari că poate face mașini mai bune decât el. Chiar dacă aceste două modele nu l-au convins, au fost destul de aproape.
Lamborghini a lansat modelul Jarama în anul 1970 și l-a produs în 327 de unități, cumulat în cele două versiuni ale sale GT și GTS. Designul mașinii a stârnit multe controverse la momentul apariției. Caroseria a fost desenată de celebrul designer italian Bertone și avea caracteristicile unui GT. Motorul V12 avea un volum de patru litri și furniza 350 CP în versiunea GT și 365 în versiunea GTS. Puterea era transmisă punții spate printr-o cutie de viteze manuală cu cinci trepte.
Interiorul era proiectat să ofere patru locuri. Cu toate acestea, bancheta din spate era mai greu accesibilă pentru că scaunele din față nu se înclinau. Astfel, acolo puteau intra doar persoane mai subțirele sau copii. Însă cel mai des erau folosite ca spațiu pentru bagaje sau genți de cumpărături.
Modelul Jarama expus de Lamborghini la I.C.E. (prescurtarea de la International Concours of Elegance – Concurs Internațional de Eleganță) este versiunea GTS din 1973. A fost produs cu un an înainte ca Ferrucio Lamborghini să vândă compania producătoare de automobile. Cel mai apropiat concurs de eleganță de noi se desfășoară în România, la Sinaia.
Performanță și lux din epoca Feruccio Lamborghini
Cel de-al doilea model expus de Lamborghini la I.C.E. St. Moritz 2024 este un 400 2+2. Modelul a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 1968. A fost primul model al mărcii cu patru locuri și motor V12. Lamborghini a proiectat această mașină pentru a concura în segmentul vehiculelor de lux de mare performanță. Pentru asta, sub capotă era instalat un motor cu 12 cilindri în V și un volum de patru litri. Puterea maximă oferită era de 320 CP la 6.500 de rotații pe minut. Pentru 1966, aceste valori erau de atins pentru alți constructori de automobile.
Exemplarul adus de Lamborghini la evenimentul din Elveția a fost produs în anul 1968 și păstrează culorile originale cu care a ieșit din fabrică. Directorul serviciilor post-vânzare Lamborghini, domnul Alessandro Farmeschi declara că: ”Participarea Polo Storico la The I.C.E. (St. Moritz) a fost o oportunitate de a întâlni clienții noștri și pasionații de modele clasice Lamborghini într-un cadru cu adevărat unic. Acest eveniment este apropiat de propria noastră filozofie și modul nostru de a sărbători pasiunea pentru mașinile noastre clasice: frumoase de văzut, dar și distractive și incitante de condus”.
Un concurs pentru pasionații de condus
Să nu credeți că evenimentul constă doar în admirarea vehiculelor pe gheață, parcate. În niciun caz. Amatorii de vehicule istorice au ocazia de a le conduce pe un circuit amenajat pentru ei. Acolo se pot vedea atât calitățile șoferilor cât și ale vehiculelor. Evident, circuitul este pe gheață. Orice greșeală se poate termina cu un hohot de râs. Traseul nu este delimitat de parapeți sau alte obstacole ci de o mare suprafață cu gheață pe care mașinile se pot opri.
Evenimentul I.C.E. St. Moritz s-a desfășurat ca probă pentru prima oară în 2019. S-a bucurat de multe aprecieri, iar organizatorii făceau planuri pentru 2020. Din păcate, nu s-a mai ținut în următorii doi ani din cauza pandemiei COVID, după cum s-a anulat și Salonul Auto de la Geneva de atunci. Astfel, primul eveniment cu adevărat a fost cel din 2022. Anul acesta s-a ținut pentru a treia oară iar participarea este din ce în ce mai numeroasă.
Cmentariile sunt închise