(video) Lamborghini Espada 400 GT – primul model al mărcii cu patru locuri şi cu V12

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Amintim că în 2022 Lamborghini sărbătorește V12: legendarul motor cu 12 cilindri care a propulsat cele mai emblematice mașini ale sale de aproape 60 de ani. Printre acestea se numără şi Espada 400 GT, care a fost primul vehicul cu patru locuri al mărcii și care a fost timp de câţiva ani un bestseller. Încapsulând o abordare excepțională a inovației tehnice, datorită motorului V12 de 4.0 litri montat sub capotă, acesta a fost întotdeauna un Grand Tourer extrem de rapid, în ciuda creșterii dimensiunii.

Motorul cu ardere internă V12 pur, în forma sa finală, va fi scos din producţie înainte de sfârșitul anului 2022, când va fi fabricat ultimul Aventador Ultimae. Iar din 2023 succesorul lui Aventador va fi echipat cu o nouă versiune a motorului V12 în cadrul unei unităţi de propulsie plug-in hybrid!

Ferruccio Lamborghini și-a propus să producă cel mai rapid, mai luxos și mai confortabil Grand Tourer

Încă de la începutul aventurii sale în producția de automobile, fondatorul companiei Ferruccio Lamborghini, recent inclus în Automotive Hall of Fame din SUA, și-a declarat obiectivul foarte clar. El a vrut să facă cel mai bun Grand Tourer din jur: o mașină sport care nu era doar rapidă, ci și confortabilă și finisată luxos. 

Prezentat la Salonul Auto de la Geneva în martie 1968, Espada 400 GT a întruchipat perfect această idee timp de peste un deceniu. Espada putea găzdui confortabil patru adulți și avea mai mult spațiu atât pentru bagaje, cât și pentru pasageri decât 400 GT 2+2 (predecesorul său) și Islero 400 GT 2+2. 

În plus, Espada a prezentat finisaje cu adevărat remarcabile, cu cantități generoase de piele și alte materiale rafinate, precum și opțiunea de montare a aerului condiționat. Servodirecția a fost introdusă ca opțiune în 1969 și a devenit standard din 1972.

Redimensionarea motorului până la 4.0 litri

Piatra de temelie tehnică a lui Espada a fost motorul V12 de 60° care a fost produs pentru prima dată în 1963, cu o cilindree de 3.5 litri, care fusese deja mărită până la 4.0 litri (3.929 cm3) în 1964. Este un exemplu remarcabil de tehnologii de dezvoltare a motoarelor. Era capabil să livreze 325 CP la 7.200 rpm atunci când a fost montat pentru prima dată pe Espada. Puterea a crescut până la 350 CP la 7.500 rpm pe Espada Series II, care a fost prezentat în 1970.

Alimentat de șase carburatoare Weber 40 DCOE side-draft, propulsorul avea un raport de compresie de 9.5:1 (care a crescut până la 10.7:1 de la Seria II încoace) și doi arbori cu came acționați de lanț. A cântărit doar 232 kg datorită utilizării substanțiale a aluminiului pentru chiulasă, carter şi pistoane. A fost montat într-o poziție puțin mai în față comparativ cu aranjamentul pe Lamborghini 350/400 GT, pentru a face interiorul mai încăpător. Datorită deschiderii mari de sub capota din aluminiu era şi ușor accesibil pentru eventuale intervenții.

Șasiul lui Espada s-a bazat pe cel al lui 400 GT, dar a fost întins astfel încât ampatamentul a ajuns la 2.650 mm și a fost și lărgit, ecartamentul crescând cu 149 cm. Avea suspensie independentă pe patru roți, cu brațe duble și arcuri elicoidale. În noiembrie 1968, o Espada „Lancomat” cu suspensie hidropneumatică a fost expusă la Salonul Auto de la Torino. Sistemul a fost pus la dispoziție la cerere, dar până la urmă a fost ales de foarte puțini proprietari.

Espada a fost un Grand Tourer extrem de rapid, capabil să atingă o viteză maximă între 245 și 260 km/h și să țină pasul cu Miura, mai sportivă, în majoritatea condițiilor.

Succesul comercial al lui Espada

Când a fost prezentat pentru prima dată, Espada a fost cea mai rapidă mașină cu patru locuri din lume. Prezentând forme pătrăţoase, parte a unui design extrem de inovator al Carrozzeria Bertone, s-a dovedit a fi un succes comercial de lungă durată. Versatilitatea și interioarele spațioase – în ciuda unei înălțimi de doar 119 cm – au făcut ca acesta să fie potrivit pentru o utilizare mult mai frecventă, extinzând astfel în mod semnificativ baza de clienți. 

Un total de 1.226 de mașini au fost produse în cadrul celor trei serii: 176 de exemplare Espada 400 GT Series 1 (între 1968 și 1969), 578 de Espada 400 GTE Series II (între 1970 și 1972) și 472 de Espada 400 GTS Series III (între 1972 și 1978).  

Espada VIP cu minibar și televizor Brionvega

Espada VIP a fost prezentat în 1971. Era bazat pe Espada 400 GTE Series II și au fost fabricate doar 12 exemplare. Primele modele din această serie specială de mașini veneau într-o nuanță portocalie specială și aveau tapițerie din piele portocalie și neagră. Ulterior vehiculele au fost fabricate în alte combinații de culori. 

În interior, Espada VIP avea un minibar și un frigider în panourile laterale din spate, dar şi un televizor Brionvega Algol 11 deasupra tunelului de transmisie pentru a distra pasagerii de pe locurile din spate. VIP este unul dintre cele mai căutate modele printre colecționarii de Espada de astăzi!          

Espada lui Paul McCartney a făcut zgomot

Unul dintre cei mai faimoși proprietari de Lamborghini Espada este Sir Paul McCartney. Fostul membru al formaţiei The Beatles era un pasionat de Lamborghini și și-a cumpărat un Espada Series III din 1972 cu volan pe dreapta, cu transmisie manuală, vopsea roșie și interior din piele roșie. 

Soția sa, Linda, conducea adesea mașina, dar o dată a ajuns într-un iaz după ce a lăsat cutia în treapta neutră și a uitat să includă frâna de mână. A fost scoasă din apă după trei zile și ulterior vândută unor noi proprietari, care au continuat să o folosească câțiva ani. Ulterior, a ajuns să facă parte din „decorul” unui pub englezesc, iar în 2005 a fost vândută unui entuziast necunoscut și se crede că ar putea fi acum în Austria.

De la proprietarii VIP la ecranul de argint

Multe celebrități și-au exprimat pasiunea pentru Espada de-a lungul anilor. De exemplu, din 1986 celebra gazdă de televiziune americană Jay Leno – care a fost întotdeauna un pasionat de mașini – deține unul dintre primele modele Espada Series 2, care a fost fabricat în 1969.

Fondatorul revistei EVO, Harry Metcalfe a avut în posesie și un Espada pentru mulți ani. Este un Series II din 1970 cu volan pe dreapta și a participat cu acesta la inițiativa de aniversare a 50 de ani de Espada și Islero organizată de Automobili Lamborghini Polo Storico în 2018.

Au existat şi numeroase filme cu participarea modelului Espada, aproximativ 50 fiind unele celebre. Cel mai faimos printre fanii modelului este filmul italian din 1973 „Flatfoot” cu Carlo Pedersoli, care era mai bine cunoscut drept Bud Spencer. Filmat în mare parte în Napoli și în zona înconjurătoare, îl vede pe protagonist urmărind o Espada într-un urcuş, în jurul unei serii de curbe, într-o lungă secvență de urmărire care se termină în afara Bisericii Sant’Antonio a Posillipo.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/