Mai mulţi moldoveni nu-şi pot obţine permisul de conducere din plastic şi nu pot ieşi liber din ţară. Motivul problemei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O criză temporară de suporturi de policarbonat pentru acte a făcut ca mai mulţi cetăţeni să întâmpine un disconfort şi să caute răspunsuri la plângeri pe reţelele de socializare. Iată un exemplu recent:

Agenţia Servicii Publice recunoaşte problema şi a anunţat pe 17 august că, începând cu 15 august şi până la data de 6 octombrie 2022, termenul de examinare a cererilor de eliberare în regim normal (20 de zile lucrătoare) a buletinelor de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova, permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare pentru vehicul se extinde până la cel mult 3 luni.

Astfel, la depunerea cererii privind eliberarea documentelor menționate, sunt eliberate gratuit acte provizorii ale documentelor solicitate! Anterior, acestea erau eliberate contra cost.

Actele provizorii au aceeași forță juridică ca şi actele pe care le înlocuiesc și sunt recunoscute de toate persoanele/entitățile fizice și juridice de drept public și privat, însă doar la nivel naţional! Actele provizorii eliberate vor fi anulate automat în momentul recepționării de către cetățean al documentului permanent pe suport de policarbonat (mecanolizibil).

Măsurile au fost luate pentru a nu perturba procesul de documentare a cetățenilor, în contextul în care Agenția Servicii Publice, în perioada septembrie-octombrie 2022, migrează către alt sistem de personalizare a datelor, urmând să treacă la o nouă tehnologie de perfectare a documentelor pe suport de policarbonat. Majoritatea țărilor europene au trecut deja la această tehnologie, inclusiv şi vecinii noştri din Ucraina.

Totodată, creșterea numărului de cereri de perfectare a actelor de identitate, înregistrată în perioada post-pandemică în toate țările Uniunii Europene, dar și războiul din regiune, au generat o criză logistică și perturbarea livrărilor materiei prime utilizate în producerea actelor de identitate, fapt ce poate determina livrarea întârziată pentru Moldova a blanchetelor de documente cel târziu până în luna octombrie!

FOTO: N4.md

Măsurile luate de Agenția Servicii Publice vin să asigure continuitatea procesului de eliberare a actelor. Toți conducătorii de vehicule care au nevoie să călătorească peste hotare, vor primi documentele necesare (permise de conducere și certificate de înmatriculare pentru vehicul pe suport de policarbonat), însă doar în baza condițiile stipulate mai jos:

Permisul de conducere se eliberează:

  • în termene restrânse: în ziua adresării, 1, 3, 5, 10 zile lucrătoare;
  • doar în cazurile:
    • Conducătorilor de vehicule ce practică activitatea de transport rutier, de mărfuri și persoane, în regim internațional.
      • Documente confirmative: certificatul de competență profesională sau înscrierea la cursuri de formare a competenței profesionale, în acest domeniu, precum și a contractului individual de muncă ce atestă angajarea în câmpul muncii de către un operator de transport rutier internațional.
    • Conducătorilor de vehicule ce intenționează să iasă din țară, conducând un vehiculul, în legătură cu deplasarea în scop de serviciu, participarea la evenimente sportive sau culturale, în scop medical al său sau a unui membru de familie, sau în legătură cu decesul unei rude apropiate din străinătate.
      • Documente confirmative: actul ce dovedește aceste circumstanțe (ordinul de deplasare (delegație) sau scrisoarea/invitația autorităților/organizației străine referitoare la participarea la eveniment, certificatul medical, demersul Ministerului Sănătății sau a instituției medicale, actul oficial ce atestă decesul.
    • Cetățenilor RM care se află cu trai permanent sau temporar în altă țară.
      • Documente confirmative: actul ce dovedește dreptul de ședere.

Certificatul de înmatriculare pentru vehicul se eliberează:

  • în termene restrânse: în ziua adresării, 1, 3, 5, 10 zile lucrătoare;
  • doar în cazurile:
    • Vehiculelor antrenate în transport internațional de mărfuri sau pasageri.
      • Documente confirmative: extrasul din registrul operatorilor de transport rutier.
    • Vehiculelor ce urmează a fi antrenate în călătorii înafara țării și aparțin autorităților publice sau persoanelor menționate conform pct. 2.
      • Documente confirmative: actul ce dovedește aceste circumstanțe (ordinul de deplasare (delegație) sau scrisoarea/invitația autorităților/organizației străine referitoare la participarea la eveniment, certificatul medical, demersul Ministerului Sănătății sau al instituției medicale, actul oficial ce atestă decesul, permisul de ședere).

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/