MAI sporește nivelul de securitate al angajaților față de ultragiere și nesubordonare. Noi sancţiuni intrate în vigoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ministerul Afacerilor Interne informează că, începând cu data de 20 iulie 2022, au intrat în vigoare modificările la Codul Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, și anume la articolele 336 și 353, ce prevăd pedepse mai dure pentru nesubordonarea cu rea-voință dispoziției sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept sau ultragierea și opunerea de rezistență față de cerințele legale ale acestuia.

În acest sens, modificările vin să ridice nivelul de securitate a angajaților organelor de ocrotire a normelor de drept, garantând buna desfășurare a activităților acestora, în folosul comunității și a cetățeanului.

Astfel, conform noii redacții a articolului 353 din Codul Contravențional, agresorii care vor jigni premeditat onoarea și demnitatea angajaților MAI, aflați în momentul îndeplinirii atribuțiilor de asigurare a securității statului, menținere și restabilire a ordinii publice, asigurare a circulației rutiere, executare a hotărârilor instanței de judecată și a documentelor executorii și de combatere a criminalității, exprimată prin acțiune, verbal sau în scris, vor fi sancționați cu o amendă de la 10 unități convenționale (500 lei) la 25 u.c. (1.250 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Iar dacă subiecții agresivi vor opune rezistență angajaților MAI aflați în exercițiul funcțiunii, aceștia vor fi sancționați cu o amendă de la 30 (1.500 lei) la 45 u.c. (2.250 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore sau cu arest contravențional de la 10 la 15 zile.

De asemenea, conform articolului 336 în noua redacţie, în cazul nesubordonării cu rea-voință dispoziției sau cererii legitime colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, prin acțiuni însoțite de violență fizică sau de manifestare în orice mod a amenințării cu aplicarea violenței, inclusiv verbale, făptuitorii vor putea fi sancționați cu amendă de la 40 (2.000 lei) la 60 de u.c. (3.000 lei), cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 70 de ore sau cu arest contravențional de la 3 la 5 zile.

Ministerul Afacerilor Interne reiterează: cazurile de săvârșire a violențelor și a altor acțiuni ilegale asupra angajaților MAI, aflați în exercițiul funcțiunii, subminează nu doar autoritatea publică, dar atentează la valorile ocrotite de lege, ordinea de drept, drepturile și interesele ocrotite de lege ale persoanelor fizice și juridice.

Anterior, pe vremea ministrului Năstase, s-au propus sancţiuni mult mai dure:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/