Permisele de conducere din Republica Moldova au devenit valabile și în Republica Turcia

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ministerul Afacerilor Interne informează că, la data de 14 ianuarie a anului curent, a intrat în vigoare Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia, privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Republica Turcia pot beneficia de prevederile Acordului, la preschimbarea permiselor de conducere, eliberate de autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Încheierea Acorduri de conversiune a permiselor de conducere produce efecte benefice pentru cetățenii Republicii Moldova, asigurându-le libera circulație în traficul internațional, precum și încheierea unor contracte avantajoase de muncă în domeniul transportului rutier.

În acest context, MAI reiterează angajamentul său de a depune eforturi corespunzătoare, în vederea avansării discuțiilor bilaterale pe marginea subiectului conversiunii permiselor de conducere cu statele spațiului european.

Până în prezent, Republica Moldova are încheiate trei acorduri de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere.: cu Italia, Turcia și Lituania. De asemenea, statul are semnată o Declarație de intenție cu Ministerul Federal al Infrastructurii Digitale și Transport al Germaniei cu privire la procedura de conversiune a permiselor de conducere.

Acordurile de conversiune a permiselor de conducere reprezintă documentele bilaterale încheiate în scris. Acestea stabilesc expres condițiile în care părțile își recunosc permisele de conducere eliberate de autoritățile unui sau altui stat parte și procedura de conversiune a acestora, fără susținerea examenelor suplimentare.

În prezent, Ministerul Afacerilor Interne este în proces de negociere a proiectelor de Acorduri cu privire la conversiunea permiselor de conducere cu Spania, Franța, Grecia, Letonia și Belarus.

Totodată, permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova sunt recunoscute în baza prevederilor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 1968 într-un șir de state. Este vorba despre: Portugalia, Estonia, Belgia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania, Cehia, Azerbaidjan, Georgia, Finlanda, Slovacia, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Turkmenistan, Armenia, Kazahstan, Polonia, Slovenia și Qatar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata