Mașinile electrice, considerabil mai ieftine decât cele cu motoare termice în China! Rămân mai scumpe în Europa și SUA

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un studiu realizat de JATO a arătat o tendință multidirecțională a costului vehiculelor electrice în diferite țări. Aşadar, conform analizei, în ultimii șapte ani, costul mediu al unei mașini „verzi” în China a scăzut de la 66.819 la 31.829 euro. De cealaltă parte, în Europa a crescut de la 48.942 la 55.821 euro, iar în SUA de la 53.038 la 63.864 euro.

În China, o mașină electrică medie este cu 33% mai ieftină decât o mașină analog cu motor pe benzină. Europenii, în schimb, cumpără electromobile care sunt cu 27% mai scumpe decât modelele cu motoare cu ardere internă. În SUA, “suprataxa” în genere ajunge la 43%!

Din 2015, crossoverele electrice și-au redus prețul la jumătate în Europa: de la o medie de 109.506 la 57.461 de euro. O tendință similară este și în SUA, unde costul lor a scăzut de la 99.874 la 54.026 de euro. Cu toate acestea, în China, astfel de modele costă doar 35.512 euro.

În acelaşi timp, dacă în Europa și SUA analogii pe benzină sunt semnificativ mai ieftini, atunci în China sunt cu 5% mai scumpi.

În China, experții se așteaptă ca măsurile de stimulare a cererii pentru vehiculele electrice să fie reduse pe măsură ce vânzările acestora cresc într-un ritm semnificativ. Europa își stabilește obiective ambițioase de a interzice vânzările de vehicule noi cu motoare termice abia în 2035, astfel că măsurile de sprijin guvernamentale vor continua să funcționeze pe deplin deocamdată.

[embeddoc url=”https://info.jato.com/hubfs/Affordable-EVs-and-Mass-Adoption-The-Industry-Challenge.pdf”]

În contextul tematicii privind electromobilele, ar mai fi de remarcat că producătorii sud-coreeni de baterii, gen LG Energy, Samsung SDI și SK Innovation, se confruntă în prezent cu un boom de vânzări. Creșterea cererii este facilitată de cursul de schimb slab al wonului și de reticența unor companii de a coopera cu fabricile chineze, scrie Nikkei.

LG Energy Solutions este al doilea cel mai mare producător de baterii pentru electromobile din lume. Vânzările din trimestrul III din acest an au fost în valoare totală de 7.65 trilioane de woni, cu 51% mai mult decât rezultatul din al doilea trimestru și cu 90% mai mult decât în trimestrul III din 2021. O pierdere de 373 de miliarde de woni în ultimul trimestru s-a transformat într-un profit de 522 de miliarde de woni.

Samsung a raportat o creștere a producției de 56% în comparaţie cu anul trecut și un profit de 52%. La SK Innovation, vânzările au crescut cu 170%, dar nu au atins încă un nivel profitabil. Experții atribuie acest lucru faptului că compania este un start-up și are investiții mari în dezvoltare.

Producătorii chinezi de baterii, dimpotrivă, se confruntă cu o lipsă de parteneri. Complicarea relațiilor țării cu Europa și Statele Unite a dus la riscul de a intra sub sancțiuni, iar companiile străine au început să acorde atenție producătorilor de baterii din alte țări.

Cmentariile sunt închise