Ministrul MAI, despre participanţii la curse ilegale. De ce nu pot fi prinşi şi ce măsuri se vor lua

Acum câteva ore, ministrul MAI, Pavel Voicu, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul N4, a mai fost întrebat despre cum vede o soluţionare a unei probleme fierbinţi care a apărut în vizorul societăţii, într-un mod mai accentuat decât oricând, în ultimele săptămâni. Este vorba despre aşa-numitele curse auto organizate pe străzile şi drumurile din municipiul Chişinău.

FOTO: howardblaulaw.com

Pavel Voicu a declarat că se pregătesc mai multe soluţii pentru a contracara fenomenul, inclusiv modificări în legislaţie.

“Cunoaştem despre aceste competiţii neautorizate, dacă pot fi numite competiţii, asta pentru că noi nu avem o aşa categorie de sport în ţară. Este adevărat că au loc şi în alte ţări, dar totuşi depinde de întreaga societate. Nu vreau să mă justific sau să spun că nu poliţia trebuie să combată acest fenomen, însă cunoaşteţi că după acel accident rutier din centrul capitalei au fost organizate şi a doua, şi a treia zi, astfel de curse. La ele participă în mare parte tineri de la care lipsesc cei şapte ani de acasă, lipseşte educaţia elementară, acea stimă, responsabilitate faţă de cei din jurul lor.

Curse de acest gen nu s-au întâmplat doar acum în luna mai. Am mai avut şi în alţi ani, de la caz la caz. Este dificil de documentat asemenea cazuri pentru că participanții fac cunoştinţă şi se organizează pe reţele de socializare, se întâlnesc, discută, aleg un traseu anume, ajung la un semafor, la o intersecţie unde cunosc din timp că nu este monitorizată, şi rulează până la celălalt capăt al traseului.

Noi nu putem pune câte un poliţist la fiecare semafor sau pe traseu. Clar că aceasta nu este o justificare. Apropo, am avut în ultima perioadă de timp şi 53 de apeluri la 112 cu referire la faptul că se deplasează automobile cu viteză în diferite sectoare ale capitalei pe timp de noapte. Poliţia a intervenit în 3-5 minute, însă nu a mai găsit pe nimeni, nici pe cei care au apelat la 112, nici pe acei automobiliști. Practic, noi nu avem probe pentru a documenta aceste persoane pentru că ele comit contravenţia pe o porţiune de drum acolo unde nu sunt persoane, fără martori (din exterior) şi fără a fi fixaţi.

Asta nu înseamnă că vom lăsa starea lucrurilor care este. Vom aplica mai multe tactici, dar nu le voi spune pe toate acum. În ultima lună au fost documentate 17 persoane care participă la astfel de competiţii neautorizate cu sporirea vitezei în diferite sectoare ale oraşului. Foarte multe mijloace de transport sunt cu numere de înmatriculare străine sau importate din afara ţării temporar, aceasta fiind încă o explicaţie a faptului că nu pot fi sancţionaţi, pentru că acele camere de supraveghere pe care le avem nu pot citi numerele lor de înmatriculare şi astfel nu sunt luaţi la evidenţă.

Vom veni şi cu propunerea de a elabora un nou articol în Codul Penal pentru a fi traşi la răspundere cei care participă la asemenea curse neautorizate!

Chiar dacă în contracararea acestui fenomen ţine de colegii de la patrulare, am dispus şi implicarea colegilor de la serviciile operative fiindcă aceste persoane trebuie depistate din timp şi necesită activităţi de investigaţie pentru a-i identifica şi documenta după cum prevede legislaţia”, a comentat Voicu.

În context, ministrul a mai declarat că în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada analogică din 2019, în Republica Moldova s-au înregistrat mai puţine accidente rutiere şi mai puţin oameni care au rămas traumatizaţi după asta, deşi numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în ele este cu patru concetățeni mai mult.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-detalii-despre-operatiunea-insp-spia-263-procese-verbale-5-soferi-bauti-depistati-3-numere-de-inmatriculare-ridicate-si-altele/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/