Moldova: Deținătorii de permise de categoria B vor putea obține subcategoriile AM și A1 fără examene

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noutăți de la Agenția Servicii Publice și Guvernul Republicii Moldova pentru actualii și viitorii conducători auto cu acte în regulă. De exemplu, deținătorii de permise de categoria B vor putea obține și subcategoriile A1/AM indicate pe plastic. Și asta fără examene!

Noutăți de la Agenția Servicii Publice și Guvernul Republicii Moldova pentru actualii și viitorii conducători auto cu permise de categoria B
FOTO: ASP

Prima noutate

În industria modernă a transporturilor se conturează un trend în dezvoltarea și promovarea tot mai activă a vehiculelor cu sisteme de transmisie semiautomată/automată, deoarece acestea sunt mai sigure și mai puțin poluante. În rezultatul progresului tehnologic, vehiculele cu o cutie mecanică sunt tot mai puțin solicitate.

În acest sens, ASP urmează să-și completeze parcul de vehicule destinate examinării candidaților (categoria C/CE și D/DE) cu unități noi de transport care vor avea o cutie semiautomată. Astfel, ASP va scoate treptat din uz vehiculele învechite și defectuoase de categoria C și D, pe care le utilizează în prezent în procesul de examinare. Decizia vine și în urma frecventelor contestații și nemulțumiri.

A doua noutate

Racordând legislația RM în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere la cea internațională, Executivul a aprobat un șir de amendamente la cadrul normativ. 

Urmare a modificărilor aprobate, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D și subcategorii), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.

În permisul nou obținut pentru categoria superioară nu va mai fi aplicată restricția cu codul „10.02” (transmisie automată), deoarece candidatul deține deja o subcategorie cu o cutie manuală și posedă cunoștințele necesare schimbării manuale a treptelor de viteză și acționării ambreiajului.

Cu alte cuvinte: persoanele care dețin permis de conducere de categoria B pentru vehicule cu transmisie manuală, la susținerea examenului la o altă categorie, pentru vehicule cu transmisie automată, vor putea conduce și vehicule cu transmisie manuală de categoria respectivă.

A treia noutate

Vești bune pentru deținătorii permiselor de conducere pentru categoria B, dar care sunt pasionați de astfel de mijloace de transport precum motocicletele ușoare, motoretele și scuterele.

Preluând bunele practici din state UE (România, Italia) în vederea obținerii dreptului de a conduce motociclete, dar și a decongestionării traficului și reducerii poluării atmosferice, s-au operat următoarele modificări:

  • Persoanele care au permis de conducere pentru categoria B vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria AM fără a susține examene practice în acest sens la ASP!
    • Subcategoria AM – moped, şi anume vehicule cu două sau trei roţi, ce dezvoltă o viteză maximă ce nu depăşeşte 45km/h (cu excepţia celor ce dezvoltă o viteză mai mică sau egală cu 25 km/h), dotate cu motor cu ardere internă, cu capacitatea cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 şi o putere care nu depăşeşte 4kW, în cazul unui motor electric. Puterea maximă a motorului unui moped cu trei roţi nu trebuie să depăşească 4kW în cazul altor motoare cu ardere internă.
    • Persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1 fără a susține examene practice în acest sens la ASP. Aici însă există o condiție: e necesar de absolvit un curs deplin de instruire practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate!
      • Subcategoria A1 – motociclu cu capacitatea cilindrică a motorului de până la 125 cm3 şi o putere care nu depăşeşte 11 kW şi cu raport de putere/greutate ce nu depăşeşte 0,1 kW/kg şi triciclu cu o putere care nu depăşeşte 15 kW;

    A patra noutate

      S-a propus stabilirea valabilității de un an a certificatelor de absolvire a unităților de instruire a conducătorilor de vehicule din data finalizării studiilor, generate exclusiv prin intermediul sistemului informațional automatizat „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al
      formabililor”.

      În acest context, după expirarea termenului sus-indicat candidații vor fi admiși la examen doar dacă fac dovada frecventării unui curs de instruire practică în conducerea vehiculului!

      Tot aici: Va fi exclusă prezentarea actelor de studii pe suport de hârtie, ceea ce va contribui la digitalizarea întregului proces. Pentru persoanele care au absolvit cursurile organizate de către unitățile de instruire a personalului din domeniul transportului rutier la categoria solicitată până la data intrării în vigoare a prevederilor menționate, acestea vor fi aplicabile la expirarea termenului de un an de la această dată.


      Proiectul de hotărâre cu modificările sus notate va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Servicii Publice, în termen de
      o lună de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, vor modifica actele lor normative în conformitate cu aceasta. Estimativ din 2025 ar trebui să fie valabile toate cele enunțate mai sus.

      Vezi și: ASP: Deținătorii a cel puțin două permise de conducere simultan riscă dosar penal

      Cmentariile sunt închise