(video) Premieră mondială: Noul Ferrari F8 Tributo – înlocuitorul lui 488 GTB cu putere de 488 Pista

Ferrari a dezvăluit primele imagini oficiale ale noului său supercar – F8 Tributo! Denumirea sa este un omagiu atât faţă de aspectul fără compromisuri pe care îl are, cât şi faţă de motorul care îl pune în mişcare – un masiv V8 turbo care produce 720 de CP şi 770 Nm de cuplu.

Cu un raport record de 185 CP per litru (3.902 cc) acesta este cel mai puternic V8 din istoria mărcii, instalat pe vreo mașină de serie non-specială și care stabilește un nou punct de reper. Totuşi, să fie acesta ultimul Ferrari cu motor V8 montat de unul singur, înainte de apariţia unui model cu o unitate de propulsie hibridă?

Noul model vine să-l înlocuiască pe 488 GTB (produs din 2015), cu îmbunătățiri peste bord, oferind un control chiar mai bun şi peste limită, împreună cu un nivel mai mare de confort la bord. Noul F8 Tributo aduce suplimentar 50 de CP şi 10 Nm de cuplu, este mai uşor şi a beneficiat de o îmbunătățire cu 10% a eficienţei aerodinamice, alături de cea mai recentă versiune a sistemului Side Slip Angle Control.

Unitatea de propulsie este similară cu cea a lui Ferrari 488 Pista, însă la caracteristici dinamice există diferenţe. Dacă acesta din urmă face 0-100 de km/h în 2.85 secunde, 0-200 de km/h în 7.6 secunde, atunci noul F8 Tributo arată 2.9 şi 7.8 secunde respectiv. Viteza maximă a ambelor maşini este limitată la 340 de km/h.

Noul supercar Ferrari livrează cei 720 de CP fără cel mai mic indiciu de turbo lag și produce o coloană sonoră foarte atrăgătoare. Puterea instantanee este compensată de manipularea excepțională datorită soluțiilor avansate pentru dinamica vehiculelor. Acestea includ o nouă versiune a Ferrari Dynamic Enhancer (FDE +), sistem ce poate fi activat pentru prima dată prin comutatorul spre modul RACE de pe volan.

Însuşi volanul a devenit mai mic în diametru pentru a spori nivelul tactil și de a face mașina să se simtă mai agil. În plus, măsurile de reducere a greutății au permis scăderea cu 40 de kg comparativ cu un 488 GTB.

Soluțiile aerodinamice de ultimă oră, încorporate în corpul maşinii, ajută la asigurarea faptului că motorul extraordinar de puternic poate fi exploatat pe deplin. Ca și în cazul lui 488 Pista, pachetul aerodinamic a fost dezvoltat şi a evoluat direct de pe circuite și adoptă mai multe caracteristici de la modelul menţionat anterior, toate proiectate pentru a ajuta la gestionarea căldurii motorului, inclusiv, de exemplu, prin prizele de aer de pe flancuri şi cele posterioare, care conţin radiatoare speciale.

Proiectat de Ferrari Styling Centre, noul F8 Tributo este, în esență, un pod spre un nou limbaj de design pe care îl vom vedea pe viitoarele maşini, unul care va continua să sublinieze caracteristicile de înaltă performanță și eficiența aerodinamică extremă.

Partea din față a mașinii este caracterizată aşa-zisul S-Duct, o soluție care şi-a făcut debutul pe 488 Pista, dar care a fost reproiectată în conformitate cu formele diferite ale părţii frontale. Rezultatul este că doar acest elemente, de unul singur, contribuie cu o creştere globală cu 15% a forţei de apăsare, în comparație cu 488 GTB care nu avea o astfel de priză de aer.

Noul F8 Tributo introduce şi noi faruri LED, mai compacte şi cu o poziţie mai orizontală, care a permis încorporarea unor alte prize de aer pentru răcirea frânelor roţilor din faţă şi care lucrează în combinaţie cu cele din bara de protecţie.

Noul ecran posterior, numit Lexan, care acoperă compartimentul motorului şi este unul transparent, aduce o întorsătură modernă a elementului de design cel mai distinctiv de la cel mai renumit Ferrari cu motor V8 – F40. Orificiile panoului ajuta la extragerea aerului fierbinte din compartimentul motorului fără a afecta eficiența spoilerului activ, care a fost în continuare dezvoltat pentru a genera o forţă de apăsare mare pe puntea din spate. Spoilerul acoperă frumos noile stopuri LED reducând vizual centrul de greutate.

Cabina păstrează un aspect clasic, fiind orientată spre conducătorul auto, dar fiecare element de bord, panourile uşilor şi tunelul central, au fost complet reproiectate. Posibilităţile de personalizare sunt enorme.

Noua generație HMI (Human Machine Interface), alături de noile deflectoare de climatizare, noul volan şi noile comutatoare, precum şi noul ecran tactil de 7 inci pentru pasagerul din dreapta, îmbunătățesc şi fac modern în mod semnificativ mediul de la bord.

Preţul noului Ferrari F8 Tributo nu a fost anunţat deocamdată. Staţi aproape pentru că urmează să trecem şi pe la standul Ferrari când vom ajunge peste câteva zile la Salonul Auto de la Geneva.

Cmentariile sunt închise