Moldova: Pentru maşinile înmatriculate provizoriu pentru probe se impune taxa de drum
(update 29.12.2022) Proiectul de lege a fost susţinut în lectură finală de către 51 de deputaţi, fiind luat în vedere şi un aviz al Guvernului cu unele modificări.
Amintim că până în prezent, autovehiculele cu plăcuțe PROBE circulă fără să fie achitat impozitul rutier, fără asigurare și fără revizie tehnică. Astfel, proiectul urmează să ofere egalitate agenților economici, argumentează autorii inițiativei legislative.
Aplicarea normelor propuse va duce la suplinirea bugetului de stat cu mijloace financiare ratate prin neachitarea taxei de folosire a drumurilor de circa 90% din subiecții ce folosesc transport cu numere de înmatriculare provizorie.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/12/subiect-09-il-331-2022.pdf”](articol iniţial 03.08.2022) Moldova: Pentru maşinile înmatriculate provizoriu pentru probe s-ar putea impune taxa de drum
Autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe în Republica Moldova pot deveni obiect al impunerii taxei pentru folosirea drumurilor. În Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă în acest sens, una care va fi analizată în sesiunea de toamnă-iarnă şi care propune stabilirea în Moldova a unor condiții speciale pentru subiecții care au ca scop înmatricularea provizorie pentru probe a autovehiculelor, scrie fisc.md
Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, art. 338, alin. (1) din Codul Fiscal (CF) va prevedea că obiect al impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în RM sunt autovehiculele înmatriculate permanent, temporar sau provizoriu pentru probe în RM.
Totodată, CF se propune a fi completat cu un articol nou (art. 3422) care va stabili norme speciale privind perioada fiscală și calcularea taxei pentru înmatricularea provizorie a autovehiculelor pentru probe. Conform proiectului, perioada fiscală în acest caz va constitui 90 de zile calendaristice din ziua achitării taxei. Taxa se va achita în mărime de 25% din cotele taxei stabilite conform anexei nr. 1 la Titlul IX („Taxele rutiere”) din Codul Fiscal. Se propune ca la expirarea termenului de 90 de zile, subiecții impunerii să achite, în cazul susținerii inițiativei, taxele conform art. 339 din CF.
Proiectul conține și completări la Legea nr. 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, care vor permite încheierea contractelor de asigurare cu perioade de asigurare mai mici decât 12 luni pentru autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe, dar nu mai mici de 15 30 de zile.
Autorul mai propune ca modificările la CF și Legea nr. 414/2006 să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/08/331.2022.ro_.pdf”]De menționat că, conform datelor I.P. Agenția Servicii Publice, înmatricularea provizorie pentru probe are un trend ascendent în ultima perioadă, ori doar în primul semestru din anul 2022 au fost eliberate peste 250 de astfel de plăcuțe de înmatriculare.
Însă, având în vedere că înmatricularea provizorie nu prevede norme speciale de impozitare, o mare parte din subiecți pur şi simplu au evitat achitarea taxelor pentru folosirea drumurilor, deoarece cu numerele respective se circula pe traseele naționale ocazional, persoanele fiind descurajate să achite taxele de folosirea drumurilor pentru un an calendaristic, folosind mijlocul de transport cu numerele de înmatriculare probe pe o perioadă de circa 2-3 luni.
Iar informația prezentată de ANTA arată că doar aproximativ 10% din subiecții ce folosesc transport cu numere de înmatriculare provizorie achită taxa de folosire a drumurilor. Prin urmare proiectul înaintat în calitate de inițiativă legislativă va duce la suplinirea la bugetul de stat a mijloacelor financiare ratate în prezent prin neachitarea taxei de folosire a drumurilor de circa 90% din subiecții ce utilizează transport cu numere de înmatriculare provizorie.
Cmentariile sunt închise