Moldova: Preţul motorinei începe să crească spre 31 de lei/litrul

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În mod inevitabil, benzina şi motorina se va scumpi şi mâine, 10 iunie 2022. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova preţul principalilor tipuri de carburanţi depăşesc 33 şi respectiv 30 de lei pentru un litru.

Astfel spus, de la începutul lunii septembrie din 2021, de când s-a început implementarea tarifelor plafon în baza unei noi metodologii aprobare de ANRE şi până în prezent, luând în calcul consecințele războiului, benzina 95 s-a scumpit exact cu 13 lei, iar motorina standard cu 13.98 lei.

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise