Moldova: Preţul motorinei urcă rapid până la 30.91 lei pentru un litru

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere fără precedent a prețurilor pentru carburanți la bursele internaționale.

Doar în cadrul ultimei sesiuni, prețul unei tone de benzină a crescut cu 41 $/tona și a ajuns la un nou nivel record de aproape 1500 $/tona. În cazul motorinei creșterea a fost de 42 $/tona, ajungând la un nou maxim de 1370 $/tona.

Cotațiile record pentru produsele derivate din petrol vin să confirme prognozele făcute la începutul lunii în cadrul unui interviu pentru publicația germană Spiegel de către directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, care anticipa o majorare semnificativă a prețurilor la carburanți în sezonul vacanțelor, atunci când cererea de combustibil în Europa și SUA va crește esențial.

Motivele invocate de către oficialul AIE erau sancțiunile europene împotriva Federației Ruse și politicele de export înăsprite în alte țări ale lumii. Totodată, Fatih Birol estima că actuala criză energetică depășește ca amploare șocurile petroliere din anii 70.

Reieșind din nivelul cotațiilor Platts la produsele derivate din petrol înregistrate la bursele internaționale în ultimele 14 zile, pentru perioada 11.06.2022-13.06.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 33.55 lei/litru (+32 bani);
  • Pentru motorină – 30.91 lei/litru (+51 bani).

ANRE asigură consumatorii de corectitudinea prețurilor achitate zilnic la procurarea carburanților și monitorizează strict neadmiterea majorării nejustificate a acestora de către companiile petroliere.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/