Moldova: Principalele acte ale șoferilor, de tip provizoriu, vor putea fi solicitate electronic și obținute online

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cetățenii care dețin semnătură electronică calificată vor putea solicita online și obține un permis de conducere provizoriu în format electronic, fără achitarea unui tarif suplimentar. Aceeași procedură va fi valabilă pentru certificatul de înmatriculare provizoriu.

Documentele digitale vor avea aceeași valoare juridică precum un document pe suport de hârtie și vor fi disponibile în Mcabinet (Portalul guvernamental al cetățeanului și al unităților de drept), precum și în aplicația EVO.

În prezent, cetățenii care solicită un permis de conducere provizoriu achită o taxă de 80 de lei, la care se adaugă taxa de 340 de lei pentru eliberarea permisului de conducere pe suport de policarbonat (cu executare în termen de 20 de zile lucrătoare). Suma totală constituie 420 de lei.

Odată, cu intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, votate pe 18 septembrie, cetățenii  vor achita aceeași sumă de 420 de lei pentru un permis de conducere, având opțiunea să solicite permisul de conducere provizoriu ori pe suport de hârtie, ori în format digital.

De notat că actele provizorii sunt valabile doar pe teritoriul Republicii Moldova!

Hotărârea de Guvern cu astfel de prevederi urmează să intre în vigoare la expirarea termenului de o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Documentul urmărește extinderea accesului cetățenilor la serviciile prestate electronic de către autorități.

Astfel, certificatul de înmatriculare provizoriu și permisul de conducere provizoriu vor putea fi generate în format digital și vor avea aceeași valoare pe teritoriul Republicii Moldova, ca și documentele eliberate fizic. 

De asemenea, proiectul prevede comasarea mai multor servicii și eliminarea unor proceduri, pentru comoditatea proprietarilor de automobile. 

Vezi și: Moldova: Transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculelor va putea fi realizată online

Cmentariile sunt închise