Moldovenii se întorc acasă de Crăciun, formând cozi la vama Leuşeni. Regulile anunţate de Poliţia de Frontieră
Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă și mulți dintre noi am planificat călătorii peste hotarele țării sau revenim acasă pentru a petrece Crăciunul de rit vechi cu cei dragi. Deci, trebuie să cunoașteți că la aflarea în punctele de trecere sunt stabilite reguli, bine definite, pentru asigurarea securității și ordinii publice la traversarea frontierei de stat.
Odată ajunși la frontieră, autorizarea intrării în punctele de trecere este asigurată de către angajații Poliției de Frontieră, care sunt și responsabili de ordinea publică pe teritoriul acestora.
Fără acordul polițistului de frontieră sau a funcționarului vamal este interzis accesul, aflarea şi staționarea în zona de control la trecerea frontierei și în zona controlului vamal. Totodată, se interzice intrarea în clădirile administrative ale instituțiilor situate în punctul de trecere, cât și în încăperile de serviciu unde se examinează actele de călătorie sau se efectuează controlul vamal.
Trebuie să țineți cont că doar cu acordul angajaților cu atribuții la frontieră se permite fotografierea, filmarea punctului de trecere şi a procedurilor de control, dar și folosirea dispozitivelor electronice și de altă natură. La fel, se va efectua cu permisiunea polițistului de frontieră sau după caz a vameșului – transmiterea actelor, obiectelor, bunurilor şi mărfurilor, până la definitivarea controlului la trecerea frontierei, inclusiv părăsirea unităților de transport.
Este important ca în perioada aflării în punctul de trecere să nu consumați băuturi alcoolice și să fumați în afara locurilor special amenajate în acest scop.
Mai multe informații și reguli pentru toate categoriile de călători vezi aici.
Amintim că în perioada sărbătorilor de iarnă, în cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei se activează în regim sporit, fiind aplicate un șir de măsuri menite să degajeze circulația transfrontalieră:
- conlucrare eficientă între Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, prin sincronizarea numărului de locuri de muncă și angajați, a timpilor de perfectare și schimbului de date privind fluxul de călători și mijloace de transport, acțiuni comune la apariția unor situații specifice și de criză;
- folosirea la maxim a infrastructurii PTF-urilor, deschiderea suplimentară a arterelor de control;
- asigurarea cu tehnică specială de control staționară și mobilă;
- aplicarea mijloacelor speciale și câinilor de serviciu în scopul contracarării migrației ilegale și altor infracțiuni la frontieră;
- cooperarea cu subdiviziunile teritoriale în vederea asigurării respectării ordinii de drept în apropierea punctelor de trecere și căilor de acces spre acestea pentru a nu admite ambuteiajele;
- utilizarea tuturor instrumentelor de informare a călătorilor despre situația în punctele de trecere a frontierei.
Informați-vă doar din surse sigure și credibile! Ce ţine traficul de ultimă oră de la frontieră:
Cmentariile sunt închise