Noul Guvern doreşte şi cere modernizarea şi extinderea sistemului de supraveghere video a traficului rutier
Premierul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a discuta etapele și investițiile necesare pentru modernizarea și extinderea sistemului de supraveghere video a traficului rutier! La ședință au participat vicepremierul Pușcuța, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți responsabili de la ministerele Finanțelor, Afacerilor Interne și Cancelaria de stat.
Motivul convocării ședinței este numărul mare de accidente rutiere și urmările grave ale acestora.
În debutul ședinței, prim-ministrul a solicitat informații despre funcționalitatea și performanța sistemului de supraveghere rutieră video existent în municipiul Chișinău. Conducerea Serviciului Tehnologia Informației al MAI a comunicat că sistemul constă din 48 echipamente învechite și 15 echipamente noi, instalate în decembrie 2018.
Responsabilii STI au informat premierul că noile echipamente au costat circa 9 milioane de lei și, într-un an, de funcționare au generat încasări de 14 milioane lei, reprezentând doar 25% din încălcările procesate! Printre problemele comunicate au fost procesul dificil de constatare a încălcărilor, lipsa marcajului rutier și funcționalitatea redusă a echipamentelor învechite.
Experiența aplicării sistemului de supraveghere video demonstrează efecte pozitive în comportamentul participanților la trafic, reducerea numărului de accidente rutiere în zonele monitorizate, dar și un impact financiar important.
Conducerea MAI a informat premierul că în prezent se lucrează la elaborarea unei viziuni de dezvoltare a unui sistem de supraveghere video a traficului inițial în municipiul Chișinău, cu o extindere națională ulterioară.
Prim-ministrul Chicu a cerut conducerii MAI să elaboreze viziunea de dezvoltare a sistemului de supraveghere video și să o prezinte pentru examinare în prima jumătate a lunii februarie a anului curent.
“Vă rog să descrieți etapele necesare de parcurs în modernizarea sistemului în mun. Chișinău și extinderea lui la nivel național. Avem nevoie de o viziune clară referitoare la dezvoltarea sistemului, funcționalitatea lui și efectele așteptate. Ne interesează prioritar siguranța traficului rutier și reducerea numărului de accidente. Și, doar apoi ne vor interesa cifrele estimative ale încasărilor”, a menționat premierul în finalul ședinței.
Vezi şi:
Incredibil! Peste 90% din capturile camerelor de supraveghere ale traficului din Chișinău nu pot fi folosite pentru amenzi
Guvernul a aprobat un proiect prin care predă camerele de supraveghere a traficului unei companii private
(foto) INP anunţă despre punerea în funcţiune a mai multor camere ce fixează încălcări în municipiu
Cmentariile sunt închise