O fabrică de asamblare a cablajelor auto din Moldova, care deservește VW AG, s-ar putea închide

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fujikura Automotive MLD, o companie japoneză specializată în asamblarea cablajelor auto pentru Grupul Volkswagen din Germania, ar putea închide una dintre cele două fabrici din Republica Moldova.

Este vorba despre fabrica de la Comrat (aflată în subzona Comrat a Zonei Economice Libere (ZEL) Valkaneş). Acolo numărul angajaților s-a redus deja de câteva ori. În 2019, până la pandemie, erau peste 1100. Acum – doar 200 de oameni.

Totodată sursele spun că şi soarta fabricii din Chişinău nu este clară.

FOTO: Volodymyr Petrov // kyivpost.com

Mihai Șalvir, administratorul ZEL Valkaneş din Vulcănești, a declarat pentru Mold-Street.com că nu are informaţie oficială de la Fujikura privind o eventuală închidere a fabricii din Comrat. Însă privind numărul de personal și volumul de lucru Șalvir susţine că de vină este situaţia din regiune, dar şi cea din industria globală, ca urmare a reducerii semnificative a comenzilor.

Pe de altă parte administratorul susţine că la ZEL Valkaneş au apărut noi rezidenţi, inclusiv unul din sectorul automotive. Acesta face angajări şi deja se mută într-o nouă hală, doar că numărul de angajaţi şi volumul investițiilor este mult mai mic.

Natalia Bejan, şefa Agenţiei pentru Investiţii a confirmat faptul că Fujikura a demarat procedurile de închidere a fabricii din Comrat. Și a mai precizat suplimentar că se depun eforturi pentru a menţine fabrica de la Chişinău.

La Fujikura au expirat mai multe contracte pe care le avea cu producători auto şi unele noi nu s-au semnat. Dar cel mai important este că la finele lunii martie expiră contractul principal al Fujikura din Moldova cu concernul german Volkswagen.

„După ce s-a început războiul, Departamentul riscuri de la concernul Volkswagen a insistat ca toate stocurile şi producţia să fie amplasate într-o ţară NATO. Aceasta este informaţia pe care noi o cunoaştem şi Fujikura nu putea influenţa cumva decizia celor de la Volkswagen.”

Pe de altă parte ea a precizat că situaţia de la Fujikura este un caz unic şi că anul trecut au fost iniţiate mai multe proiecte investiționale în zonele economice libere, inclusiv în sectorul automotive.

În acest sens ea a menţionat compania Erich Jaeger, lider global în producția de conectori de înaltă calitate. La fel şi alte companii, dar care preferă să o facă fără prea multă publicitate.

Amintim că Fujikura Automotive MLD a inaugurat în 2017 prima fabrică în Republica Moldova, amplasată în ZEL „Expo Business Chișinău”. Iar în 2019 pe cea de la Comrat din cadrul ZEL Valcaneş. Componentele fabricate de Fujikura se găsesc pe mașini de marcă Volkswagen, Audi, Porsche, Toyota și altele.

Cmentariile sunt închise