O rusoaică a dat în judecată un importator Tesla pentru că maşinii sale i s-a stricat cheia

Curtea Regională Sverdlovsk a respins apelul avocaților dealerului Moscow Tesla Club – importator neoficial de maşini Tesla în Federaţia Rusă – care nu doreşte să achite bani unui client pentru o mașină defectă.

Cu o lună mai devreme, compania a fost amendată și a fost obligată să returneze costul unui SUV Tesla Model X 100D cumpărătorului. Luând în considerare amenda, suma totală a plății ajunge la 20.000.000 de ruble (circa 320.000 de dolari).

Istoria a început încă în 2018, atunci când soţia unui om de afaceri din Ural a achiziționat un SUV electric prin intermediul clubului de la Moscova (în decembrie 2017). Deja peste câteva săptămâni, la începutul lui 2018, una din cheile electronice a ieșit din funcțiune. Ulterior femeia a început să o folosească pe cea rezervă, însă după aproape 10 luni a cedat şi aceasta. Prin urmare, proprietara a depus o plângere și a cerut ca vehiculul să fie reparat conform prevederilor garanţiei de patru ani (alţi opt sunt pentru motoare şi baterie).

În schimb, cei de la Moscow Tesla Club, în loc să fixeze defecţiunea cheilor sau să le înlocuiască, au configurat accesul în maşină printr-o aplicație mobilă, însă soluția necesită disponibilitate constantă a internetului. Într-un mod pe cât se poate de evident, pe rezidenta din Ekaterinburg nu a aranjat-o o astfel de “reparație”.

Mai târziu, printr-un diagnostic de la distanță a SUV-ului, s-a descoperit faptul că ambele chei au încetat să funcționeze din cauza proprietarului (maşina fiind condusă şi de un şofer personal) – s-au depistat nişte “interacţiuni fizice incorecte” cu acestea.

În ciuda acestui fapt, reprezentanţii Moscow Tesla Club i-au oferit femeii oportunitatea de a-i duce maşina gratuit până la service-ul oficial din Berlin pentru un schimb de software într-o oră, însă tot procesul de transport ar fi durat aproape o lună de zile. Rusoaica a refuzat o astfel de opţiune şi a decis să rezilieze contractul de vânzare şi să-şi întoarcă banii.

Vezi şi: Tesla s-a apucat să vândă maşini electrice rulate, verificate şi cu garanţie

Vezi şi: (video) Test Drive: Tesla Model X P90D

În mai 2019, o judecătorie raională din Ekaterinburg a ordonat recuperarea a 13.100.000 de ruble (costul unui Model X 100D) și amendarea cu alte 6.500.000 de ruble a companiei importatoare de electromobile. Decizia a fost calificată drept “neașteptată” și s-a încercat de a face un apel la judecătoria regională, însă magistraţii acesteia au lăsat în vigoare acum câteva ore verdictul primei instanţe.

“Scopul nostru este de a spori numărul de transport ecologic în Rusia. În acest caz, ne-am oferit să ducem mașina în Germania pe cheltuiala noastră și să restabilim funcţionalitatea cheilor. Am comandat chiar un camion, dar apoi a aflat că clientul a refuzat și ne-a dat în judecată. Noi încă încercăm să rezolvăm această situaţie amiabil, fie prin fixarea problemei pe cheltuiala noastră, fie prin oferirea de asistenţă pentru vânzarea mașinii. Decizia Curții de Apel este inacceptabilă pentru noi și intenționăm să ne plângem altor instanţe superioare”, au explicat reprezentanţii Moscow Tesla Club.

Femeia scandalagie nu a putut fi contactată de către reprezentanţii presei pentru o reacţie.

Vezi şi: Interviu cu fondatorul Tesla Club Rusia: Adevărul despre maşinile electrice produse de firma din SUA

Sursă: Kommersant

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/