Opel Astra ST reprezintă un break de succes cu o lungă tradiție. Cum a evoluat până într-a 11-a generaţie
Aproximativ 25 de milioane de mașini Opel Kadett și Opel Astra au fost vândute până în prezent, dintre care 5.8 milioane au fost break-uri. Un număr impresionat și o performanță puternică! Iar dacă ar fi să ne jucăm un pic, toate aceste mașini, înșiruite una câte una, ar face o coloană care ar depăși 100.000 de kilometri! O coloană care ar înconjura ecuatorul de două ori și jumătate!
Modelele de clasă compactă ale mărcii au făcut posibilă mobilitatea personală pentru mase, mai ales în vremuri dificile din punct de vedere economic. Cu noua generație de modele Opel, tehnologiile din clasele superioare devin accesibile pentru mulți cumpărători de mașini. În același timp, producătorul face inovațiile de top accesibile pentru toată lumea și combină cele mai noi tehnologii cu un design dinamic.
Noul Astra Sports Tourer marchează începutul unei noi ere în istoria break-urilor de clasă compactă. Modelul este primul break Opel echipat cu noua parte frontală a mărcii – Opel Vizor, cockpit digital Pure Panel și vopsea bi-ton elegantă, disponibilă opțional. În plus, noul Astra Sports Tourer continuă ofensiva electrică a mărcii Opel. Modelul este disponibil încă de la deschiderea comenzilor cu motorizare plug-in hybrid, iar în 2023 va urma o versiune 100% electrică.
Dar totul a început cu modelul Kadett A Caravan în 1963. Atunci Opel a prezentat primul break compact al mărcii, care a devenit rapid lider al acestui segment. Modelul Astra H (2004-2010) a fost ultimul model compact Opel care a purtat numele Caravan, până la sfârșitul producției, iar din 2010 toate break-urile Astra poartă denumirea de identificare Sports Tourer.
De la Kadett A la Astra L – o poveste de succes de peste 11 generații
1963-1965: Opel Kadett A
Spațios precum un autobuz: Primul Caravan
Opel Kadett Caravan a revoluționat clasa compactelor în 1963. Un portbagaj de mari dimensiuni și un spațiu generos pentru şase persoane, grație celui de-al treilea rând de scaune, plus un motor nou performant și costurile mici de întreținere au contribuit la rețeta succesului modelului Kadett A. Opel a produs aproximativ 650.000 de unități, până în 1965.
Silueta break-ului era elegantă și modernă. Linia caroseriei era joasă, geamurile panoramice ofereau o bună vizibilitate, iar linia decorativă de la nivelul profilului lateral al caroseriei accentua forma alungită a acestui model. Spațiul interior impresiona proprietarii vehiculelor convenționale de clasă mică. Portbagajul era încăpător, iar capacul rezervorului de carburant a fost scos la exterior!
„Opel Kadett, pe scurt: O.K.”, după cum afirmau cei de la Opel în materialele de promovare. „Nu vei simți niciodată mirosul de benzină în portbagaj,” susțineau aceștia. Cu motorul său modern răcit cu apă, Kadett a avut un alt avantaj major în materie de design față de Beetle-ul celor de la Volkswagen. Motorul cu patru cilindri și cilindree de 993 centimetri cubi dezvolta 40 de CP.
1965-1973: Opel Kadett B Caravan
Puterea e în număr: Kadett – o poveste de succes pentru export
Opel Kadett B Caravan a înlocuit primul model în 1965. Noua versiune avea o lungime de peste patru metri, deci era cu mult mai mare decât generația precedentă. Kadett B Caravan – cu o zonă de încărcare lungă de 1.57 metri – era disponibil încă de la deschiderea vânzărilor cu două sau patru uși. În ceea ce privește designul său elegant, constructorul german s-a inspirat de la mașinile americane.
Break-ul avea o lungime crescută, dar și mai multă putere. Versiunea de bază avea un motor cu 1.078 centimetri cubi și dezvolta 45 CP. Kadett B Caravan era disponibil și cu o unitate de 1.1 litri și 55 CP. Modelul a devenit rapid un succes, cu peste 2.6 milioane de unități produse din septembrie 1965 până în iulie 1973. Și succesul său nu s-a limitat cu siguranță la țara sa natală. În 1966, 50% din volumul producției era destinat exportului. 120 de țări aveau cereri pentru Kadett B.
1973-1979: Opel Kadett C
Puternic: Calitate din orice unghi l-ai privi
Kadett C a fost o familie: un autovehicul de familie elegant, un break șic cu hayon practic sau un coupe sport (GT/E) competitiv vopsit în culori de camuflaj. Modelul a venit mai întâi cu două uși, apoi cu patru uși, în 1976. Între 1973 și 1979, modelul a fost produs în 1.7 milioane unități.
Tracțiunea pe puntea spate a modelului Kadett C și-a făcut debutul în august 1973, cu un design simplu și clar. Cei mai mulți dintre cumpărătorii modelului Opel Kadett C au optat pentru motorul cu capacitate cilindrică de 1.2 litri, ce dezvolta 60 CP și 88 Nm.
Designul modelului Kadett C s-a remarcat prin grila plată a radiatorului și capota motorului cu semnătura de azi a mărcii – Opel Compass. Presa de specialitate de la acel moment remarca faptul că mașina oferea o plăcere extraordinară de condus, era ușor de reparat și avea costuri de funcționare reduse.
1979-1984: Opel Kadett D Caravan
Un remake: spațiu din belșug
Cea de-a patra generație a modelului Kadett de după război a introdus o nouă eră a clasei compacte la Opel. Dezvăluit în premieră mondială cu ocazia Salonului Auto desfășurat la Frankfurt în toamna anului 1979, Kadett D a fost primul automobil de la Opel oferit în compania unui sistem de tracțiune integrală și a unui motor transversal în patru cilindri. Noul venit, cu o lungime de 4.20 metri, era mai scurt față de modelul anterior, dar avea un interior mai lung și oferea un spațiu semnificativ mai mare în comparație cu majoritatea rivalilor.
Kadett D era echipat cu noul motor OHC de 1.3 litri care dezvolta o putere de 60 sau 75 CP. Au existat trei variante de caroserie: station wagon cu un volum de 1.425 de litri și două versiuni fastback. Pentru clienții modelului Caravan, singurul element care conta cu adevărat era capacitatea uriașă de încărcare a portbagajului – de până la 1.425 de litri.
În perioada 1979-1984 au fost produse 2.1 milioane de unități Kadett D.
1984-1991: Opel Kadett E Caravan
Campion al aerodinamicii: Mașina Anului
Câștigătoare a competiției Mașina Anului 1984, cea de-a cincea generație a modelului Kadett a avut parte tot de o platformă cu tracțiune faţă, devenind astfel al doilea automobil din istoria Opel dotat cu FWD. A fost cel mai bine vândut model Opel până la acel moment, cu 3.779.289 de unități comercializate.
A fost şi un adevărat campion mondial al aerodinamicii. Bazat pe tehnologia modelului anterior, însă cu un design hatchback complet nou, modelul Kadett E avea un coeficient aerodinamic de 0.39, cel mai bun din clasa sa. Iar varianta sportivă GSi, cu un coeficient de 0.30, era cel mai aerodinamic model hatchback din lume, clienților fiindu-le pe plac noua versiune: 625.000 de înmatriculări de Kadett E noi în Europa.
Varianta station wagon a fost lider în clasa sa. O versiune Caravan a fost din nou oferită, aceasta ajungând pe prima pagină a ziarelor după ce două exemplare diesel de 54 CP au reușit să parcurgă fără probleme distanta de 30.000 de kilometri dintre Alaska și Tierra del Fuego.
1991-1997: Opel Astra F Caravan
Un model renăscut: Kadett devine Astra
Între 1991 și 1997 au fost produse aproximativ 4.13 milioane de Astra F, acesta devenind astfel cel mai bine vândut model Opel. A fost un model care a pus accentul pe designul modern asociat cu spațiul generos oferit de interior, pe confortul sporit și pe importanța protecției mediului.
Succesorul lui Kadett și-a însușit denumirea modelului britanic înrudit pentru că britanicii vindeau deja cea de-a patra generație încă din 1980 sub denumirea Vauxhall Astra. Odată cu apariția acestui model, toate modelele Astra au fost echipate cu centuri de siguranță active cu pretensionare și reglare automată, precum și cu protecție la impact lateral.
De atunci, toate motorizările livrate alături de înlocuitorul popularului Kadett beneficiau şi de convertizor catalitic.
1998-2004: Opel Astra G Caravan
Caroserie complet galvanizată: Intrarea în noul mileniu
În primăvara anului 1998, Astra era disponibil la vânzare într-o versiune hatchback cu trei şi cinci uși, cât şi într-o variantă Caravan. Designul progresiv independent, șasiul dinamic și sistemul de propulsie, precum și un nivel de rezistență la torsiune și la îndoire aproape dublu față de modelul anterior au reprezentat doar câteva dintre caracteristicile celei de-a doua generații a modelului Opel Astra complet nou. Automobilul a beneficiat şi de o caroserie complet galvanizată. Volumul portbagajului ajungea la 1.630 litri.
Modelul s-a remarcat prin confort și o manevrabilitate agilă și sigură, chiar și la sarcină maximă. Ampatamentul era cu aproximativ 11 cm mai lung, oferind un spațiu interior mai mare, cu un spațiu pentru picioare generos în partea din spate și un volum mai mare al portbagajului de până la 1.500 litri.
Clienții au mai fost seduși de versiunea Caravan Club, care livra 115 CP. Un alt motiv de laudă al Opel-ului Astra G îl reprezenta modelul OPC Caravan, cel mai rapid break de clasa compactă la momentul lansării sale, cu o viteză maximă de 240 km/h.
2004-2010: Opel Astra H Caravan
Faruri și suspensie adaptive: Un concept câștigător
Cu 12 motoare cu puteri cuprinse între 90 și 240 CP, alături de tocmai șapte variante de caroserie, modelul Astra H a fost vândut în peste 2.7 milioane de unități. Designul atrăgător al caroseriei, spațiul interior generos (până la 1.500 de litri), dar și gama variată de motorizări, toate aceste detalii au transformat modelul Opel Astra H într-o opțiune demnă de luat în seamă pentru cei aflați în căutarea unui automobil de clasă compactă.
Principalele caracteristici tehnologice îi erau șasiul adaptiv IDSPlus cu sistem electronic de control continuu al suspensiilor (CDC), clienții având la dispoziție pentru prima oara o suspensie cu amortizoare ajustabile. Nou era şi sistemul de iluminare frontală adaptivă (AFL+) cu iluminare dinamică în curbe. Versiunea Caravan oferea pasagerilor un spațiu generos, dar și un nivel ridicat de siguranță.
2010 – 2015: Opel Astra J Sports Tourer
Frumusețea poate fi și ea un atu: Primul Sports Tourer
Începând cu anii 2010, versiunea break a modelului Opel Astra a renunțat la tradiționala denumire Caravan, optând pentru un mult mai modern Sports Tourer.
„Măiestria sculpturală întâlnește precizia germană!”. Cam așa și-au prezentat germanii penultimul model, Astra J, mașină care asistă șoferii printr-o gamă de tehnologii, preluată de la Insignia, un succes în clasa medie. Sistemul Opel Eye de la bord recunoaște indicatoarele rutiere și informează șoferul cu privire la limitele de viteză și efectuarea depășirilor. De asemenea, acesta avertizează șoferii privind pericolul de a părăsi banda de circulație.
Iar datorită sistemului de faruri, modelul Astra asigură o iluminare foarte bună în viraje și, dacă este necesar, poate chiar să reducă automat luminozitatea sau să comute faza lungă.
Șoferii modelului Astra beneficiază, de asemenea, de o nouă generație de scaune față dezvoltate în conformitate cu ultimele descoperiri în materie de ergonomie a siguranței care au primit certificarea AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V. / Campania pentru un spate sănătos).
Din 2016: Opel Astra K Sports Tourer
Eficiență pură
Dezvăluită în premieră mondială cu ocazia Salonului Auto desfășurat la Frankfurt în toamna lui 2015, cea mai nouă generație a modelului Opel Astra Sports Tourer era cu pană la 200 de kilograme mai ușoară decât cea precedentă. Cu un interior spațios și motoare de nouă generație eficiente, Opel Astra Sports Tourer a fost imediat votată Mașina anului 2016 în Europa.
Modelul Astra K a continuat tradiția predecesorilor săi. Noul Sports Tourer s-a remarcat, de asemenea, prin tehnologia sa de iluminare. A fost primul model care a introdus sistemul de iluminare adaptiv cu matrice IntelliLux LED – rezervat până în prezent modelelor premium și de lux din clasele superioare – în clasa compactă.
Dintre sistemele de asistență la condus de nouă generație se remarcă: asistență pentru citirea semnelor de circulație, asistență pentru menținerea benzii de circulație cu sistem de avertizare la părăsirea benzii, împreună cu funcția de indicare a distanței și avertizare de coliziune frontală cu frânare automată.
În plus, noul Astra K oferea stare de bine la bord cu noile scaune față ergonomice, certificate AGR. Scaunele frontale puteau fi dotate cu funcție de masaj și de ventilație.
Din 2022: Opel Astra L Sports Tourer
Electrificat: Un break stilat cu Opel Vizor și Pure Panel
Constructorul german deschide un nou capitol odată cu premiera mondială a noului Astra în toamna anului 2021 – modelul compact este disponibil pentru prima dată în versiune electrificată, inclusiv ca break cu cinci uși. Opel va oferi Astra Sports Tourer în versiune plug-in hybrid iar, din 2023, în versiune electrică alimentată de la o baterie. Versiunile cu motoare pe benzină și diesel extrem de eficiente asociate cu transmisii mecanice cu șase trepte și automate cu opt rapoarte completează gama.
Noul Astra Sports Tourer este o adevărată declarație de design a mărcii. Mai dinamic ca niciodată, cu suprafețe pure și tăioase, “detoxifiate” de elemente inutile și cu noua față a mărcii, elementul Opel Vizor. Noul Astra este cu doar şase centimetri mai scurt față de modelul precedent, în timp ce ampatamentul este cu şapte centimetri mai lung – un gaj pentru confort și un volum de încărcare generos.
La interior, cockpit-ul complet digital Pure Panel oferă clienților o experiență pură și intuitivă.
Cmentariile sunt închise