Opt responsabili din cadrul RTEC, suspendați din funcţie. De ce şoferiţa troleibuzului a fost închisă în penitenciar
Primăria Municipiului Chișinău informează că opt persoane cu funcții de răspundere din cadrul Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” au fost suspendate din funcție pe durata desfășurării anchetei asupra accidentului de vineri, cu implicarea unui troleibuz, soldat cu decesul unei minore. În prezent cazul este examinat de către organele competente.
Astăzi, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, primarul general a transmis condoleanțe și putere familiei copilei care a decedat: „Este o durere mare pentru toată lumea, în special pentru părinți”.
E de menționat că în ziua producerii accidentului, la Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” a fost inițiată o anchetă de serviciu. De asemenea, a fost creată o comisie care analizează cauzele tragediei.
Tot vineri, opt persoane cu funcții de răspundere din cadrul RTEC au fost suspendate din funcție pe durata desfășurării anchetei, însă despre asta s-a spus public abia astăzi. De asemenea, au fost solicitate explicațiile de rigoare de la toate persoanele implicate.
Edilul a solicitat responsabililor de la Direcția generală educație, tineret și sport, să organizeze discuții/lecții, cu implicarea Ministerului de Interne, referitor la rolul tuturor participanților la trafic, pentru siguranța oamenilor.
A mai solicitat întreprinderea măsurilor suplimentare privind verificarea riguroasă a angajaților care ies la linie, atât în cazul Î.M. „RTEC”, cât și Î.M. „PUA”, precum și examinarea încălcărilor Regulamentului Circulației Rutiere din partea conducătorilor de troleibuz și autobuz, cine și cât de des.
De asemenea, APL Chișinău va perfecta o scrisoare cu recomandări către autoritățile de stat, Ministerul Afacerilor Interne, pentru a se autosesiza, în scopul sporirii rigorilor față de participanții la trafic din municipiu. Măsurile se impun în contextul multiplelor accidente rutiere înregistrate inclusiv pe trecerile de pietoni, pentru participanții la trafic care parchează neregulamentar, pe zebre sau în preajma lor și împiedică vizibilitatea rutieră.
Mai mult, Primăria Chișinău examinează o foaie de parcurs referitor la soluționarea aspectelor privind circulația cicliștilor, pentru a identifica soluții pe termen scurt și mediu.
Cât priveşte motivul trimiterii șoferiței în penitenciarul nr. 13 şi nu în arest la domiciliu, motivul invocat este următorul:
„Ținând cont de gradul prejudiciabil al faptei incriminate, infracțiunea fiind una gravă, în scopul evitării distorsionării circumstanțelor importante pe caz, procurorul a considerat drept proporțională cu particularitățile individuale ale cauzei aplicarea măsurii preventive, arestul preventiv, în privința învinuitei, demersul procurorului fiind admis de către instanța de judecată”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.
Avocatul șoferiței a declarat că clienta sa nu a avut anterior niciun conflict cu legea, nici penal, nici contravențional. „Are cazierul curat”. Ba mai mult, ar fi caracterizată pozitiv la locul de muncă. Cât despre de când deține permisul de conducere, nu cunoaște. A confirmat însă că a devenit șofer de troleibuz recent, pe fundalul zvonurilor internauților, potrivit cărora, s-au întâmplat să vadă că femeia era asistată de cineva în timp ce conducea și că au depistat că șofează suspect.
Cmentariile sunt închise