Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Spania și Israel

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Procesul de conducere a vehiculelor auto va fi simplificat pentru șoferii din Republica Moldova și Regatul Spaniei.

A fost semnat acordul privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor naționale de conducere. În acest sens, chiar ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska Gomez a venit în Chișinău.

Acordul va intra în vigoare peste 60 de zile după notificarea reciprocă privind îndeplinirea procedurilor interne corespunzătoare. 

  • Acordul prevede efectuarea verificării autenticității permisului de conducere prin schimb de date digitale și în regim real, direct între organele competente moldovenești și cele spaniole. În Moldova informația va fi verificată prin Platforma digitală guvernamentală de interoperabilitate și schimb de date MConnect (mconnect.gov.md), dezvoltată și gestionată de Agenția Guvernare Electronică (AGE).
  • Conform Acordului menționat, cetățenii Republicii Moldova, titulari ai permiselor de conducere emise de autoritățile  moldovenești, sunt autorizați să conducă temporar pe teritoriul Spaniei vehicule cu motor din categoriile pentru care le este valabil permisul, pe o durată de cel mult 6 luni. 
  • Totodată, ei pot preschimba permisul de conducere, fără a susține probele teoretice sau practice. Condiția este de a avea vârsta minimă prevăzută de legislația spaniolă.
  • În cazul permiselor eliberate după intrarea în vigoare a Acordului, pentru a obține preschimbarea acestora, va fi necesar ca permisele să fie eliberate în statul unde solicitantul își are stabilită reședința legală.
  • În caz dacă există motive întemeiate pentru a pune la îndoială aptitudinea de a conduce a titularului permisului, autoritățile spaniole ar putea solicita titularului permisului realizarea unui test.
  • Cetățenii Republicii Moldova care vor solicita preschimbarea permiselor moldovenești cu echivalentele spaniole din categoriile C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D și D+E vor trebui să realizeze un test de control al aptitudinilor și comportamentului într-un circuit închis și un test de conducere pe drumuri publice deschise traficului general.
  • Sub incidența Acordului nu intră permisele de conducere moldovenești, eliberate prin preschimbarea unui alt permis obținut într-un stat terț.
  • Permisul de conducere preschimbat va fi returnat autorităților moldovenești. La revenirea în Republica Moldova, cetățenii vor putea să-și ridice permisul de conducere moldovenesc, cu condiția predării permisului spaniol.

Iar la cea mai recentă ședință a Cabinetului de Miniștri de la Chișinău s-a aprobat acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel privind procedurile de conversiune a permiselor de conducere. Permisele eliberate în Republica Moldova și Israel vor fi recunoscute reciproc.

Documentul facilitează traficul rutier între cele două state și deplasarea cetățenilor pe teritoriul ambelor țări. Acordul este încheiat pe un termen de 5 ani, cu posibilă extindere pentru încă 5 ani.

Potrivit datelor MAI, în Spania sunt peste 18.000 de moldoveni, iar în Israel sunt peste 13.000.

În prezent, Republica Moldova mai are semnate acorduri similare cu Italia, Lituania și Turcia. De asemenea, în proces de discuție sunt cele cu Azerbaidjan și Franța.

Vezi și: Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova şi Republica Albania vor fi recunoscute reciproc

Cmentariile sunt închise