(foto) Premieră în SUA: Lexus GX facelift

A doua generaţie a unuia dintre cele mai mari SUV-uri din gama Lexus, GX, model care este construit pe baza lui Toyota Land Cruiser Prado, a suferit un facelift la cinci ani de la apariţia pe piaţa nord-americană. Deşi subtil, noutăţile se ascund în detalii.

Principala diferență comparativ cu modelul pre-facelift este o nouă grilă radiator făcută în stilul corporativ al niponilor, cu numeroase elemente sub forma literei L, precum şi nişte faruri triple-beam LED noi cu lumini de zi aranjate sub formă similară (standard). Nouă este şi bara de protecţie frontală. În partea posterioară şi cele laterale nu s-a schimbat nimic în afară de inserţiile care au dispărut de pe portiere.

Paleta de culori pentru caroserie cuprinde acum şapte opţiuni, iar pentru interior există deja patru cu noua Rioja Red în combinaţie cu un tavan negru.

Un nou pachet Sport Design Package oferă o notă suplimentară de lux cu detalii speciale, cum ar fi un surround exclusiv al grilajului inferior, un difuzor pe bara de protecţie spate, corpuri ale oglinzilor retrovizoare laterale, o terminaţie de eşapament neagră mat, nişte stopuri stacojii şi nişte jante din aliaj de 19 inci, toate finisate în nuanţa contrastantă metalizată Gunmetal.

Printre alte dotări noi disponibile se numără un volan încălzit acoperit parţial cu piele şi lemn. Pentru tapiţerie se foloseşte piele semi anilină. O altă noutate pentru gama anului 2020 este că în nivele de echipare Premium şi Luxury se poate alege dintre inserţii din lemn Gray Sapele sau unele din aluminiu.

În mare parte interiorul a rămas neschimbat, însă Lexus spune că a actualizat sistemul multimedia cu ecran tactil, ce poate afişa trei secţiuni simultan. De asemenea, pasagerii din spate beneficiază de două porturi USB, mărind numărul total al acestora până la patru. Iar cu serviciile Lexus Enform Remote se pot bloca sau debloca uşile, se poate porni motorul, se poate controla climatizarea, se poate verifica nivelul de combustibil în rezervor şi multe altele de la distanţă, prin intermediul unui telefon sau ceas inteligent.

La bordul unui GX pot urca până la şapte pasageri. Scaunele frontale pot fi încălzite şi ventilate, aceasta fiind o dotare opţională pentru maşina în echipare de bază şi standard pe cele superioare. La fel în funcţie de echipare, al doilea rând de scaune poate fi format din două individuale sau o banchetă cu trei locuri.

În SUA, modelul va continua să existe într-o singură versiune – GX 460 – cu un motor V8 de 4.6 litri, care produce 305 CP şi 446 Nm de cuplu. Cutia de viteze rămâne una automată cu şase rapoarte. Cu acest agregat, capacitatea de tractare poate fi de maxim trei tone.

Cu un sistem automat de tracțiune integrală permanentă, Lexus GX 460 facelift este ca acasă pe drumurile care nu sunt asfaltate. Un diferenţial cu alunecare limitată Torsen distribuie cuplul în raport de 40:60 şi mai modifică raportul după cum este necesar, în funcție de roata care alunecă. Sistemul de tracțiune integrală mai oferă posibilitatea de deplasare cu o viteză foarte redusă în off-road, iar diferenţialul central poate fi blocat electronic.

Cutia de transfer cu două viteze cu rază mică este susținută de o gamă largă de tehnologii de control al șasiului. Cu ajutorul Downhill Assist Control (DAC), Hill-start Assist Control (HAC), Active Traction Control (A-TRAC), Vehicle Stability Control (VSC) and available Crawl Control, Lexus GX poate călători pe drumuri neasfaltate, trasee și înclinări abrupte cu încredere.

Utilizând tehnologia Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS), GX 460 îmbunătățește manipularea și confortul de deplasare, ajutând la menținerea unui nivel superior al vehiculului în acest sens, atât în condiții de deplasare pe drumuri bune, cât şi în off-road. Când GX întâmpină o suprafață denivelată, un cilindru comprimat determină fluidul să curgă către celălalt cilindru, ajutând vehiculul să păstreze contactul tuturor celor patru roţi cu terenul. Sistemul funcționează fără nici o acțiune necesară din partea șoferului.

Opţional, GX este valabil cu o Adaptive Variable Suspension (AVS), sistem care include amortizoare controlate electronic care se adaptează la condițiile de suprafață rutieră. Șoferul poate adapta călătoria selectând unul din modurile Normal, Sport sau Comfort.

Odată cu acest facelift, modelul GX beneficiază şi de un nou pachet Off-Road, care este disponibil în combinaţie cu nivelul de echipare Luxury. Pachetul oferă mai multe tehnologii utile precum: Lexus Multi-Terrain Monitor, Panoramic View Monitors, un cooler suplimentar pentru cutia de viteze, un element de protecţie suplimentară a rezervorului de combustibil, sistem Crawl Control şi Multi-Terrain Select. Prin acesta din urmă se poate alege una din mai multe tipuri de suprafeţe pe care se circulă şi ulterior sistemele electronice reglează automat rotirea roților prin ajustarea automată a accelerației motorului și a frânelor, ajutând la îmbunătățirea tracțiunii.

Situațiile dificile în off-road necesită cunoaşterea constantă a tuturor împrejurimilor. Cu Multi-Terrain Monitor şi Panoramic View Monitors, pasagerii din față pot vizualiza ce se întâmplă în fața, spatele, părţile laterale și mai nou sub maşină prin intermediul mai multor camere!

Activat prin apăsarea unui buton, sistemul Crawl Control este conceput pentru a menține în mod automat un ritm lent și optim de deplasare pe teren foarte accidentat. Este proiectat pentru a fi folosit pe teren dificil la viteze mici și modulează automat accelerația și frânele în baza a cinci setări de viteză redusă, astfel încât șoferii trebuie să se concentreze doar pe direcţie. De asemenea, angajează la necesitate nişte diferenţiale faţă/spate “virtuale” pentru a reduce alunecarea roţilor şi pentru a optimiza comportamentul șasiului în timp ce maşina rulează prin nisip, noroi sau zăpadă.

Încă o noutate care o aduce Lexus GX facelift este pachetul de sisteme de protecţie şi asistenţă Lexus Safety System+, acum standard pe maşina în orice nivel de echipare. Din acesta fac parte: Pre-Collision System with Pedestrian Detection, Lane Departure Alert, Intelligent High Beams şi High-Speed Dynamic Radar Cruise Control.

Preţul de start al maşinii actualizate nu a fost anunţat. Modelul care se mai vinde în prezent în State costă minim 52.505 dolari.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/